Luumukastike
- 2 kg tummia luumuja
- 250 g salottisipuleita
- 150 g rusinoita mausteeksi
- 1/2 tl kutakin: inkivääriä, maustepippuria, sinappijauhetta, mustapippuria, muskottia, chiliä
- 2 tl suolaa
- 150 g tummaa sokeria
- 1 l (hunaja)omenaviinietikkaa
Poista luumuista kivet. Mittaa kasariin luumut, pilkotut salottisipulit, mausteet, rusinat ja puolet etikasta. Keitä miedolla lämmöllä ilman kantta niin, että luumut muuttuvat pehmeiksi ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää loput etikat, sokeri ja suola. Keitä kunnes kastike hieman sakeutuu. Säilö kuumana kuumiin pulloihin tai purkkeihin
Tämä kastike sopii kaikenlaisten grilliruokien lisäkkeeksi ja dipiksi varsinkin possun ja kanan kanssa.
Kommentit: Kivan erilainen, hieman chutneyn tyylinen kastike!
Resepti: Leena Bethell
Kunniamaininta: Marin kaneli-vadelmaihanuushilloke
- 1 l vadelmia
- 3-5 dl hillosokeria
- 2 tl vaniliinisokeria
- 2 tl kanelia
- 1 tl neilikkaa
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl kardemummaa
Mittaa marjat ja sokeri kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Kuori vaahto, jos sitä tulee. Sekoita joukkoon lopuksi mausteet, hauduta hetki ja tölkitä lasipurkkeihin, jotka on ensin käytetty 100 asteen uunissa. Säilytä viileässä.
Kommentit: Tuttu ja helppo, mutta mausteet tekevät tästä hillosta todella ihanan. Ajatuksena juuri se, että mausteita voi rohkeasti käyttää tutuissa jutuissa!
Resepti: Mari Vuorenmaa