Lihaseljanka
- 6 isoa perunaa
- pala juuriselleriä
- 2 porkkanaa
- 1 sipuli
- pala purjoa
- 300 g naudan paistia kuutioina
- 300 g porsaan paistia kuutioina
- tilkka öljyä
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1,2 l lihalientä
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 laakerinlehteä
- 10 kokonaista mauste- ja mustapippuria
- 2 dl suolakurkun lientä
- 1 rkl persiljaa
- 1 suolakurkku kuutioina
- 1 dl vihreitä oliiveja hienonnettuna
- smetanaa tarjoiluun
Paloittele juurekset ja purjo lihakuutioiden kokoisiksi. Ruskista lihat öljyssä paistinpannulla parissa erässä. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja lisää kasvikset. Kuullota hetki ja lisää lihat sekä tomaattipyree ja kuullota hetki. Lisää lihaliemi, hienonnettu valkosipuli ja suolakurkun liemi. Lisää myös laakerinlehdet ja pippurit. Hauduttele ainakin tunti. Lisää sitten hienonnettu persilja, suolakurkku ja oliivit. Tarkista maku ja tarjoile keitto smetanan kera.
Varhaiskaalikeitto
- n. 500 g varhaiskaalia
- 1 sipuli
- 2 porkkanaa
- 100 g pinaattia
- 100 g kevätsipulia
- 400 g porsaan niskaa tai paistia
- 170 g pekonia
- 2 kirpeää omenaa
- 1,2 l lihalientä
- 2 laakerinlehteä
- 1 rkl persiljaa
- 1 rkl timjamia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl kuminaa
- 10 kpl mauste- ja mustapippureita
- (1,5 dl hapankaalin lientä)
- suolaa
- tilkka öljyä
Hienonna sipuli ja suikaloi kaali sekä porkkanat. Hienonna myös ryöpätty pinaatti ja kevätsipulit. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja ruskista possukuutiot sekä pekoni. Kuumenna kattilassa myös tilkka öljyä ja kuullota kaali, sipuli ja porkkana kattilassa. Lisää lihat, pippurit, laakerinlehdet ja kumina. Lisää myös lihaliemi ja hapankaalin liemi (jos sitä on). Haudut hiljaa poreillen noin puoli tuntia. Hienonna valkosipuli ja yrtit ja lisää ne kattilaan. Jatka keittämistä noin 1,5 tuntia ja lisää suikaloitu pinaatti ja omenat. Hauduta vielä hetki ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele keitto kevätsipulilla.
Reseptit: Teresa Välimäki ja Alo Mäe