"Se oli aika karua, kun ilmoitettiin pastorista" – Tiina ja Iiro olisivat kaivanneet raivorehellistä tietoa syövästä

7:41img
Katso videolta, millainen hetki Tiina Toloselle oli saada tietää, että hän joutuu viettämään joulunsa sairaalassa eristyshuoneessa.
Julkaistu 22.12.2024 08:03
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Kun syöpään sairastuneelle tarjotaan avuksi paperia ja pastoria, ei se riitä. Esimerkiksi vertaisapu on kultaakin kalliimpaa, eikä sairastuneen läheisiä saisi unohtaa.

Kun syöpä iskee, tajuaa elämän lyhyyden ja keho tuntuu vieraalta. Joskus läheisillä voi olla rankempaa kuin sairastuneella. Vieras kehossani -podcastin aloittaneet Iiro Sorsa ja Tiina Tolonen ihmettelevät, kuinka suppeaa tietoa erityisesti nuoret aikuiset saavat syövästä. 

Iiro Sorsa sairastui syöpään juuri korona-ajan alussa vuonna 2020. Sairaalassa hänelle ojennettiin heti diagnoosin jälkeen iso paperinivaska.

– Sitten todettiin, että "Luepas siitä". Sen jälkeen kerrottiin, että "Nollakerroksessa voi käydä tapaamassa pastoria". Se oli aika karua, kun ilmoitettiin pastorista. Olisinko käynyt ilmoittautumassa hänelle niin sanotusti, että "Lähden kohta", ihmettelee Sorsa.

Syöpään 17 vuotta sitten ensimmäisen kerran vasta 18-vuotiaana sairastunut Tiina Tolonen muistuttaa, että syöpään sairastuminen ei ole pelkkiä hoitoja tai hiustenlähtöä.

– Hiukset eivät välttämättä edes lähde. Podcastissa haluamme kertoa, että syöpään liittyy niin paljon muutakin nuorten aikuisten kohdalle. Esimerkiksi tunteet.

Lue myös: Lähde: Kuningas Charlesin syöpähoidoista lupaavia uutisia

Moni jää yksin

Kaksikolla on yhteinen pelottava kokemus siitä, että he jäivät diagnoosin saatuaan yksin.

– Tukea ei osattu kiireisessä sairaalassa tarjota. Tukea on nykyään onneksi enemmän tarjolla, mutta siitäkään ei oikein tiedetä, toteaa Tiina Tolonen.

Vaikka vertaistuesta paljon puhutaankin, harva sitä Iiro Sorsan mukaan osaa hakea.

– Minulta puuttui vertaistuki. Hoidot kestivät yhdeksän kuukautta, enkä millään jaksanut kaivaa itselleni vertaistukea. Puhumattakaan läheisistä – heille ei tarjottu puhumisapua.

Tolonen ja Sorsa toivovat, että podcast tarjoaa kuuntelijalleen raivorehellistä vertaistukea. He ovat myös valmiita vastaanottamaan viestejä syöpään sairastuneilta ja läheisiltä. 

Apua Suomessa tarjoavat julkisen ja yksityisen terveydenhuollon lisäksi muun muassa Sylva ry ja Syöpäjärjestöt.

Katso ylhäältä videolta, millainen hetki Tiina Toloselle oli saada tietää, että hän joutuu viettämään joulunsa sairaalassa eristyshuoneessa.

Lue myös: Podcast: Mira Kasslin kertoo syöpähoidoistaan – "Aktiivihoidot ovat viitta vaille maalissa"

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi