Suklaakakku
- 125 g tummaa suklaata
- 125 g voita
- 3 munaa
- 125 g sokeria
- 40 g jauhoja (0,7 dl)
- 40 g mantelijauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
Mittaa kaikki aineet valmiiksi. Sulata suklaa ja voi mikrossa, välillä sekoittaen. Vaahdota munat ja sokeri, lisää varovasti joukkoon suklaavoiseos ja lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista voidellussa vuoassa, silikonivuoassa tai rengasmuoteissa 200 asteessa noin 7 min (muffinsivuoassa) tai 15-20 min (isossa vuoassa). Jätä kakku meheväksi keskeltä. Halutessasi voit lisätä massaan pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai murskattua suklaata. Tarjoile heti paiston jälkeen jätskin kera!
Grillattua jogurttileipää, kirsikkasiirappia ja morbierjuustoa
- 2 dl vettä
- 30 g kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- 3 rkl öljyä
- 0,5 dl maustamatonta jogurttia
- 1 kananmuna
- 5 dl vehnäjauhoja
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää muut aineet. Vaivaa valmista taikinaa 2 min, peitä liinalla ja anna kohota lähes kaksinkertaiseksi. Tee taikinasta pyöreitä noin 20 cm halkaisijalta olevia leipiä (paksuus noin 1 cm). Voitele pinta oliiviöljyllä ja paista kuumalla paistinpannulla liedellä, grillissä tai muurikalla.
Vinkki: Laita koko jauhomäärä kerrallaan nesteen joukkoon, jotta saat kaikelle jauholle saman sitkon. Käytä kuivahiivaa sen tasalaatuisuuden takia. Vaivaamalla taikinaa leipää nousee uunissa ylöspäin, eikä leviä pelleille. Morbierjuustoa on tarjolla myös pastoroimattomasta maidosta valmistettu versio – taivaallista!
Kirsikkasiirappi ja juustoa
- 200 g morbierjuustoa
- Siirappiin:
- 50 g tuoretta kirsikkaa
- 0,5 dl ruokosokeria
- 0,5 dl portviiniä
- 2 kpl sitruunan kuorta (kuorimaveitsellä leikattua)
Puolita kirsikat, poista kivi ja kiehauta kaikki aineet. Jäähdytä siirappi ja tarjoa juuston kanssa.
Resepti: Aki Wahlman ja Teresa Välimäki