290 000 euroa kahden vuoden vankeudesta ei riitä Liberia-sotarikosjutussa vapautetulle – "Ei kohtuullista"

Niin kutsutun Liberia-sotarikosjutussa vapautettu sierraleonelaismies ei aio asianajajansa mukaan tyytyä 290 000 euron korvauksiin.

Paljon huomiota saaneen ja pitkän, miljoonia maksaneen, oikeusprosessin päätteeksi Turun hovioikeus hylkäsi tämän vuoden alussa kaikki syytteet niin kutsutussa Liberia-sotarikosjutussa. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, ettei sierraleonelaismiehen syyllisyydestä saatu näyttöä.

Suomessa yli kymmenen vuotta asunutta sierraleonelaismiestä syytettiin muun muassa murhista, törkeistä raiskauksista ja törkeästä sodankäyntirikoksesta Liberian sisällissodassa vuosina 1999–2003.

Aiemmin kesällä uutisoitiin, että sierraleonalainen Gibril Massaquoi saa Suomen valtiolta lähes 290 000 euroa korvauksena jouduttuaan istumaan syyttömänä vankilassa 709 päivää eli lähes kaksi vuotta.

Viiden jälkeen -ohjelmassa torstaina vierailleen Massaquoin asianajan Kaarle Gummeruksen mukaan he aikovat hakea suurempia kärsimyskorvauksia oikeusteitse.

Summa "ei kohtuullinen"

Massaquoille maksettiin korvauksia lähes 290 000 euroa. Summa ei Gummeruksen mukaan ole kohtuullinen.

– Se ei ole meidän mielestämme ihan kohtuullinen summa. Siihen asiaan palataan vielä tulevaisuudessa, Gummerus sanoo erikoishaastattelussa.

Gummerus kommentoi jo aiemmin keväällä, että jutun erityispiirteiden takia tavanomainen kärsimyskorvaus vankeusajasta tuskin riittää.

– Kärsimyskorvauksia valtionkonttori maksoi 400 euroa vuorokaudelta ja olimme vaatineet 1 000 euroa [vrk]. Nyt, kun olemme käyneet asiaa läpi päämiehen kanssa, kerätty materiaalia, verrattu vielä muita tapauksia, niin jo tämä tapahtuma vakavuudeltaan on sellainen, että sen [kärsimyskorvauksen] olisi meidän käsityksemme mukaan pitänyt olla korkeampi, Gummerus tarkentaa Viiden jälkeen -lähetyksen jälkeen.

Gummerus myös sanoo, että vankeusjan "kovin pitkä" kesto vaikuttaa vaadittavaan korvaussummaan.

– Tämän vuoksi olemme päätyneet nyt siihen, että me viemme nyt käräjäoikeuden ratkaistavaksi sen korvauskysymyksen tästä niin sanotusta kärsimyksestä, vapaudenmenetyksestä aiheutuneesta kärsimyksestä, Gummerus sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat