Oikeus lähtee harvinaiselle matkalle Liberiaan penkomaan väitetyn sotakomentaja-kannibaalin hirmutekoja: "Olosuhteet ovat täysin vieraat ja haastavat"

5:04imgKatso haastattelu videolta: Näin puolustusasianajaja Kaarle Gummerus kommentoi poikkeuksellista katselmusmatkaa Liberiaan
Julkaistu 03.02.2021 11:42

MTV UUTISET SANNI MATTILA - PÄIVI HANNULA

Raaoista sotarikoksista syytetty sierraleonelaismies on kiistänyt kaikki häneen kohdistetut syytteet, mutta todistajien mukaan hän tappoi, raiskasi ja osallistui ihmissyöntiin. Pirkanmaan käräjäoikeus lähtee etsimään vastauksia Länsi-Afrikasta.

Asian pääkäsittely on tänään aloitettu Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Väitetyt rikokset tapahtuivat länsiafrikkalaisen Liberian valtion sisällissodassa vuosina 1999–2003.

Sotakomentajaksi väitettyä miestä syytetään useista murhista, törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä raiskauksesta.

Oikeusprosessista on tulossa pitkä ja poikkeuksellinen.

Liberiassa kuullaan kymmeniä todistajia

Juttua käsitellään kaksi viikkoa Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella, jonka jälkeen käräjäoikeuden kokoonpano tekee katselmusmatkan Liberiaan. Paikalla on tarkoitus kuulla kymmeniä todistajia ja vierailla väitettyjen rikosten tekopaikoilla.

Myös syytetyn puolustusasianaja Kaarle Gummerus lähtee mukaan matkalle. 

– Reilun viikon päästä on tarkoitus lähteä Liberiaan, jossa olosuhteet ovat täysin vieraat ja haastavat. Paikalla on ryhmä, joka järjestää oikeudelle ja puolustukselle puitteita siellä toimimiseen. Oikeus on päättänyt, että käymme tekemässä katselmuksen maaseudulle, jossa olosuhteet viikon aikana ovat ehkä hieman haasteellisemmat, Gummerus kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Lue myös: Karmivista teoista syytetty sierraleonelaismies käveli tyynenä puvussa oikeuden eteen

"Eli tavallista elämää ja kävi töissä"

Syytetyn penkillä oleva Gibril Massaquoitan, 51, on asunut Suomessa yli kymmenen vuotta. Hän tuli maahan todistajansuojeluohjelmassa. Puolustusasianajansa Gummeruksen mukaan mies on Suomen-vuosinaan viettänyt tavallista elämää ja käynyt töissä. 

– Päämieheni kiistää kaikki syytteet. Hän lähtee siitä, ettei hän ole ollut Liberiassa sinä aikana, kun syyttäjä väittää näitä tapahtumia olleen. Hän kiistää olleensa sotilasjoukkojen komentajana, Gummerrus kertoo.

– Hän katsoo olleensa enemmänkin rauhanneuvottelija ja tehneensä muita asioita noiden tapahtumien aikaan. Nyt selvitellään, miksi todistajien kertomuksiin on tullut päämieheni nimi.

Lue myös: Ihmissyöntiä, lasten polttamista nuotion yllä – todistaja kertoo Suomessa syytetyn sotakomentajan hirmuteoista Liberiassa: "Ihmisiä tapettiin kuin muurahaisia"

Yllättyi syytteistä

Gummeruksen mukaan mies on ollut syytteistä yllättynyt, mutta samalla vakuuttunut syyttömyydestään.

Liberiassa haastateltiin aikanaan tuhansia ihmisiä, eikä Massaquoitan osallisuudesta julmuuksiin ollut tuolloin puhetta. Puolustusasianajajan mukaan hänen nimensä tuli uudelleen esiin vuonna 2018 tehdyissä tutkinnoissa.

Todistusmateriaaleissa on muun muassa uutistoimisto AP:n video, jossa syytetty esiintyy. Lisäksi todisteina on esitetty vankilan tapaamishuoneesta peräisin olevia kirjeitä, joissa syytetyn uskotaan painostaneen todistajia kertomaan tapahtumista tietyllä tavalla.

– En ota kantaa siihen. Enemmän näissä on ollut asioiden muistuttamisesta kuin ohjeistuksesta, Gummerus sanoo.

Tuomio asiassa annetaan vasta ensi syksynä. 

Lue myös: Tutkinta valmistui: Suomessa asunutta sierraleonelaismiestä epäillään murhista Liberian sisällissodassa – "Kaikki väkivallan muodot ovat tässä edustettuina"

Tuoreimmat aiheesta

Käräjäoikeus