Syö hyvää -hankkeen suolaseminaarissa pohdittiin, miten suolan käyttöä voitaisiin käytännössä vähentää suomalaisten ruokavaliossa. Jo kolmen gramman päivittäinen suolan vähennys tarkoittaisi, että suomalaisten saamat sydäninfarktit vähenisivät yli 1500:lla vuodessa, tutkimusprofessori väittää.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Antti Julan mukaan runsas suolankäyttö lyhentää suomalaisten elinikää ja vaara on erityisen suuri ylipainoisilla. Yksi liiallisen suolansaannin aiheuttama suomalaisille tyypillinen ja yllättävän tuntematon terveyshaitta on osteoporoosi. Julan mukaan kymmenen gramman päiväsaannin lasku viiteen grammaan päivässä vastaisi 1 000 mg:n kalsiumlisän saantia.
– Jos suolaa käytettäisiin kolme grammaa vähemmän päivässä kuin nyt, vähentyisivät sydäninfarktien määrää vuodessa jopa 1590:llä. Kolme grammaa suolaa saadaan esimerkiksi kolmesta normaalisuolaisella levitteellä, juustolla ja leikkeleellä päällystetystä voileivästä.
Suolaa voi aina lisätä, mutta pois sitä ei ruoasta saa
Tutkimusprofessori Anu Hopia Turun yliopistolta muistuttaa, että jo hyvin pieni suolapitoisuus riittää vaikuttamaan ruoan makujen aistimiseen. Ruuan muut ominaisuudet, kuten happamuus, karvaus ja makeus sekä käytetyn suolan kidekoko vaikuttavat siihen miten suolaiselta ruoka maistuu.
– Ruoan raaka-aineet määrittelevät, miten vähäsuolaisen ruoan valmistaminen onnistuu. Muun muassa valmiiksi mausteinen reseptiikka helpottaa suolan määrän vähentämistä, tuotesuunnittelija Petteri Hautamaa Palmialta kertoi Sydänmerkki-aterian olevan hyvä ohjenuora terveelliseen ruokavalioon myös joukkoruokailussa.
Hautamaan mukaan paljon on kiinni myös itse kokista: innokkuuteen käyttää vähemmän suolaa vaikuttavat kokin ammattitaito, asenne ja omat makutottumukset.
– Pitäisi muistaa, että asiakas voi aina itse lisätä annokseen suolaa, mutta pois sitä ei enää ruoasta saa. Asenne ja tahtotila täytyy olla myös joukkoruokailun palvelun tilaajilla kunnossa.
Asiantuntijoiden mukaan suolankäytön vähentäminen ei ole helppoa, sillä kuluttajilla ei aina ole olemassa valinnanvapautta: Kuluttajaliiton elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija Annikka Marniemin mukaan kuluttajalla ei ole mitään keinoja arvioida esimerkiksi ravintoloiden ja suurkeittiöiden valmistamien annosten suolapitoisuuksia ennen ruoan maistamista. Kuluttajaliiton kannan mukaan kuluttajille tulisi antaa tiedot oleellisten ravintoaineiden määristä ruokalistoissa. Näin olisi mahdollista tehdä päätöksiä ja vertailuja ennen valintaa. Myös kaupalla on rooli vähäsuolaisten tuotteiden tarjonnassa, niiden tulisi olla helposti löydettävissä asiakkaalle.
Asiantuntijat pohtivat suomalaisten suolankäyttöä Syö hyvää -hankkeen järjestämässä suolaseminaarissa maaliskuussa 2014.
Sydänliiton vinkkejä suolan vähentämiseen:
1. Vähennä suolan käyttöä asteittain
Vähennä suolan käyttöä asteittain esim. laittamalla ruokaan aluksi 3/4 normaalisti käyttämästäsi suolamäärästä. Kun olet tottunut tähän määrään, vähennä taas hieman.
2. Korvaa suola yrteillä
Lisämakua ruokiin saat esim. yrteillä, suolattomilla mausteilla ja voimakkaan makuisilla kasviksilla, kuten sipuleilla, tomaatilla sekä juureksilla. Myös tuore inkivääri antaa lisäpotkua ruokiin.
3. Lisää suola vasta lopuksi
Lisää suola vasta ruuanlaiton loppuvaiheessa, jolloin muut raaka-aineet ovat jo antaneet makuaan ruokaan. Tällöin suolan tehtäväksi jää vain korostaa muita makua.
Lähteet: Syö hyvää -hankkeen suolaseminaarin tiedote ja Sydänliitto
(MTV LIFESTYLE)