Kylmäsavulohi-pastagratiini
- 300 g raakaa simpukkapastaa
- n. 200 g kylmäsavulohta
- 1 sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 prk tomaattimurskaa
- 1-2 dl vettä tai kanalientä
- 2 tl kuivattua basilikaa
- 1 dl oliiveja hienonnettuna
- tilkka rypsiöljyä
- 1 pussi raastettua emmentalia
- suolaa
- mustapippuria
Keitä pasta kypsäksi suolatussa vedessä ja valuta hyvin. Kuori sipuli ja valkosipulit. Hienonna ne ja kuullota tilkassa öljyä muutama minuutti tomaattipyreen kera. Lisää tomaattimurska ja kanaliemi sekä basilika. Anna hautua n. 20 minuuttia.
Lisää oliivit. Mausta pastakastike kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Sekoita kastike pastan joukkoon kattilassa tai isossa kulhossa. Sekoita joukkoon puolet juustoraasteesta ja kaada seos kevyesti öljyttyyn vuokaan. Asettele päälle kylmäsavulohi siivut ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Gratinoi 175 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
Resepti: Henri Alén /Ruokala