4 hyvää syytä nostella puntteja: Tiesitkö näistä voimaharjoittelun terveyshyödyistä?

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17
Lihaskuntoa parantaakseen ei ole pakko mennä kuntosalille. Videolla ohjeet nopeaan ja tehokkaaseen kahvakuulatreeniin, jonka voi tehdä missä vain.

Tiesitkö, että kuntosalilla treenaaminen edistää sydänterveyttä ja parantaa perusaineenvaihduntaa?

Painojen nostelu ei tarkoita vain isompia lihaksia ja kireämpää kehoa. Voimaharjoittelusta on kiistatonta hyötyä ihmisen yleiselle terveydentilalle. Lihaskunnon parantamisesta hyötyvät erityisesti vanhemmat henkilöt.

Jos voimaharjoittelu on uusi tuttavuus, kannattaa painoja alkaa nostella varovaisesti: mieluiten ensin pienillä painoilla pitkiä sarjoja tekniikka edellä. Lihasten kasvaessa ja liikkeiden tullessa tutuiksi painoja voi lisätä. Lepopäiviä ei tule unohtaa.

Insider listasi voimaharjoittelun terveyshyötyjä.

1. Painojen nostelu kasvattaa lihaksia

Punttien nostaminen auttaa lihassoluja kasvamaan, sillä painonnosto vapauttaa kehossa testosteronia ja kasvuhormoneja. Treenin johdosta ihminen saa isommat ja voimakkaammat lihakset.

Lihasten kasvattaminen on tärkeää, vaikka tavoitteena ei olisi tiukka kuntoilijan vartalo. Vahvoista lihaksista on hyötyä ihmisen ikääntyessä, sillä ne auttavat ylläpitämään toimintakykyä. Lihasvoima auttaa arkisissa askareissa, kuten portaiden nousemisessa, kauppakassien kantamisessa sekä tuolilta ylös nousemisessa. Vahvat lihakset voivatkin auttaa säilyttämään itsenäisyyden pidempään.

2.  Painojen nostelu polttaa tehokkaasti rasvaa

Lihaskuntoharjoittelulla on edullisia vaikutuksia kehon koostumukseen, mikä voi auttaa suojaamaan kansantaudeilta.

Lihaskudos polttaa enemmän energiaa eli kaloreita kuin rasvakudos. Voimaharjoittelun ansiosta vahvistuneet lihakset tekevät siis kehosta tehokkaamman rasvanpolttajan, vaikka ihminen lepäisi. Punttien nostelu on luonnollinen tapa parantaa perusaineenvaihduntaa ja kasvattaa energiankulutusta.

Kehon rasvakudoksen väheneminen pienentää monien sairauksien riskiä. Liiallinen kehon rasvapitoisuus lisää esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien sekä syöpien riskiä.

Haitallisinta on sisäelinten ympärillä oleva rasva, joka ilmenee vyötärölihavuutena. Erityisesti pitkiä tai keskipitkiä sarjoja sisältävä voimaharjoittelu auttaa vähentämään sisäelinten ympärille kertynyttä rasvaa, vinkkaa liikuntatieteiden tohtori Juha Hulmi kirjassaan Lihastohtori II (Fitra).

3. Painojen nostelu vahvistaa luita ja niveliä

Lihasten lisäksi voimaharjoittelu edistää luiden ja nivelten terveyttä, mistä on hyötyä ihmisen ikääntyessä. Jos luut haurastuvat liikaa, ihminen voi sairastua osteoporoosiin, jolloin luut voivat murtua vähäisestäkin vammasta.

Sopivasti luita – erityisesti lonkkia, selkärankaa ja ranteita – kuormittava voimaharjoittelu kehittää luustoa. Hyvä lihaskunto myös parantaa liikehallintaa ja tasapainoa, mikä ehkäisee kaatumisia ja sitä kautta murtumia, muistuttaa Terveyskirjasto.

4. Painojen nostelu edistää sydänterveyttä

Kestävyysliikunnan, kuten juoksun, tiedetään olevan hyväksi sydämelle, mutta myös lihaskuntoharjoittelulla tiedetään olevan tällaisia suotuisia vaikutuksia.

Yli 10 toiston sarjojen on huomattu parantavan sydän- ja verisuonielimistön toimintaa. Lisäksi voimaharjoittelu laskee verenpainetta ja parantaa veren rasva-arvoja eli pienentää sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. On myös viitteitä siitä, että voimaharjoittelu voi vähentää elimistön matala-asteista tulehdusta.

Tutkimuksissa painojen nostelu onkin yhdistetty pienentyneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä sydän- ja aivoinfarkteihin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Insider, Juha Hulmi: Lihastohtori 2: Hautaa Humpuuki – Tutkitulla Tiedolla Tavoitteisiin

Lue myös:

    Uusimmat