Oikeus määräsi helmikuussa Trumpille yli 350 miljoonan dollarin seuraamusmaksun, joka on korkoineen noin 450 miljoonan suuruinen. Liikemieheltä vaadittu takuusumma on erääntymässä maanantaina.
Osakkeenomistajat hyväksyivät perjantaina yritysfuusion, jonka myötä Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin sosiaalisen median alusta Truth Social pääsee listautumaan New Yorkin pörssiin.
Digital World Acquisitonin (DWAC) ja Trump Media & Technology Groupin (TMTG) yhdistyminen tarjonnee maksuvaikeuksissa painivalle Trumpille helpotusta, joskin apu voi tulla liian myöhään.
Newyorkilaisoikeus määräsi helmikuussa Trumpille yli 350 miljoonan dollarin seuraamusmaksun, jonka arvioidaan korkoineen olevan päälle 450 miljoonan dollarin suuruinen.
Tapaus liittyy siviilikanteeseen, jossa Trumpin katsottiin paisutelleen omaisuutensa arvoa neuvotteluissaan pankkien ja vakuutusyhtiöiden kanssa saadakseen näin parempia ehtoja lainoilleen ja vakuutuksilleen.
Seuraamusmaksuun liittyvän takuusumman maksamisen takaraja tulee vastaan maanantaina, ja Trumpin on uskottu voivan joutua jopa myymään omaisuuttaan saadakseen satojenmiljoonien suuruisen summan kasaan.
Perjantaina hyväksytty fuusio voisi puolestaan tuoda Trumpille jopa noin kolme miljardia dollaria, mutta on mahdollista, ettei oikeusjuttujen ryvettämä liikemies pääse käsiksi rahoihin vielä useisiin kuukausiin.
Kuoriyhtiön osakkeet sukelsivat pörssissä
Trump perusti Truth Social -viestipalvelun sen jälkeen kun hänet poistettiin laajalti sosiaalisen median palveluista kannattajiensa hyökättyä Yhdysvaltain kongressitaloon vuoden 2021 tammikuussa. Trumpin katsottiin lietsoneen kannattajiaan väkivaltaan sosiaalisen median tileillään.
Palvelut ovat sittemmin palauttaneet hänen käyttäjätilinsä.
Trumpille yritysfuusiosta irtoava mahdollinen tuotto liittyy hänen omistamiinsa miljooniin TMTG:n osakkeisiin, joiden yhteisarvo nousi yritysten yhdistymisen myötä miljardeihin dollareihin.
DWAC on niin sanottu SPAC-yhtiö, eli pörssiin listautunut kuoriyhtiö, jonka tarkoituksena on sulautua listautumattoman yrityksen kanssa. Yhtiön uskotaan nimittävän uudelleen Trumpin mukaan.
Tämänkaltaiset kaupat edellyttävät kuitenkin, että Trumpin kaltaiset tärkeimmät osakkeenomistajat pitävät omasta pääomastaan kiinni kuusi kuukautta ennen kuin voivat myydä sitä eteenpäin.
Digital World Acquisitionin osakkeiden arvo sukelsi perjantaina ja oli pörssipäivän päätteeksi 13,7 prosenttia pakkasella.
Yritysten yhdistyminen sai perjantaina osakseen kritiikkiä Washingtonissa toimivalta Citizens for Responsiblity and Ethics -järjestöltä (CREW), joka huomautti, että DWAC:n suurin osakkeenhaltija noin kahdella prosentilla oli Susquehanna International Group, jota johtaa republikaanien lahjoittaja Jeff Yass.
CREW painotti viestipalvelu X:ssä, että yleisen edun nimissä olisi syytä tuntea sijoittajat, jotka löytyvät tämän Trumpille mittavan taloudellisen pelastusköyden tarjoavan kaupan takaa.
0:37Rahapula johti kenties tähänkin: Trump julkaisi lenkkarimalliston – tältä kengät näyttävät
"Hän tarvitsee rahaa"
Trump on kertonut valittavansa hänelle määrätystä satojen miljoonien seuraamusmaksusta.
Liikemiehen on tehtävä mittavia takuujärjestelyitä, jotta hän pystyy kattamaan koko summan valitusprosessin ollessa kesken. Trump voi joutua myymään tai kiinnittämään kiinteistöjä saadakseen summan kasaan.
Trumpille määrättiin helmikuisessa oikeuden päätöksessä myös kolmen vuoden mittainen liiketoiminta- ja lainanhakemiskielto New Yorkin osavaltiossa.
Yhdysvaltalaismedian mukaan osavaltion syyttäjä Letitia James on ryhtynyt alustaviin toimenpiteisiin Trumpin omaisuuden takavarikoimiseksi New Yorkissa, mutta lisää oikeudellisia toimia tarvittaisiin, jos kiinteistöt aiottaisiin ottaa haltuun.
– Tämä kauppa on ollut tekeillä jo jonkin aikaa, sanoo Georgian yliopiston oikeustieteellisen korkeakoulun SPAC-kauppojen asiantuntija Usha Rodrigues.
– Syy tämän kaupan maalin viemiseen on siinä, että hän tarvitsee rahaa, Rodrigues lisäsi.
Republikaanipuoluetta edustava Trump hakee uutta presidenttikautta marraskuussa järjestettävissä presidentinvaaleissa. Sekä Trump että istuva demokraattipresidentti Joe Biden ovat keränneet puolueidensa presidenttiehdokkuuksiin tarvittavat määrät puoluekokousedustajia.
Asianajajat: Takuusumman kokoaminen mahdotonta
Trump on toistuvasti solvannut New Yorkin tapauksessa syytteet nostanutta osavaltion syyttäjää Letitia Jamesia sekä tapausta käsitellyttä tuomaria Arthur Engoronia ja teki näin myös perjantaina. Samalla hän väitti jälleen ilman todisteita, että New Yorkin tapaus on Bidenin junailema poliittinen salaliitto.
– Ei oikeudenkäyntiä, ei valamiehistöä, ei rikosta, ei uhria, Trump väitti Truth Socialissa.
– Vain kiero tuomari ja korruptoitunut, Trumpia vihaava osavaltion syyttäjä, joka ottaa käskynsä suoraan Valkoisesta talosta, hän vaahtosi.
New Yorkin oikeudenkäynti liittyi siviilikanteeseen, mutta Trumpia vastaan on nostettu myös kaikkiaan 91 rikossyytettä. Liikemies on kuitenkin pyrkinyt käyttämään oikeushuoliaan keppihevosena aktivoidakseen kannattajiaan ja kritisoidakseen Bidenia. Trump on väittänyt, että oikeusjutuilla pyritään vain aiheuttamaan hänelle hallaa vaaleissa.
Huolimatta kiinteistömogulin arvioidusta 2,6 miljardin dollarin nettovarallisuudesta, sekä hänen itsensä väittämistä käteisvaroista, hänen asianajajansa ovat sanoneet, että maanantaina erääntyvän takuusumman kokoaminen on ollut mahdotonta.
Trumpin asianajajat kertovat lähestyneensä 30:tä yhtiötä, saadakseen takuujärjestelyt kuntoon, mutta yksikään yritys ei ole suostunut hyväksymään Trumpin kiinteistöomistuksia vakuudeksi.