Kaikki puhelimet ovat nykyään ihan samannäköisiä. No eivät ole. Myös viime viikon mobiilialan vuotuisesta jättitapahtumasta Mobile World Congressista löytyi jälleen erikoisempiakin puhelimia – tosin kenties aivan villeimmistä ratkaisuista oli nyt siirrytty eteenpäin. Lisäksi esillä oli myös uutta, vielä erikoista tekniikkaa älypuhelimiin.
Kiinalainen TCL on älypuhelinmarkkinoiden outolintu: se pyrkii keksimään jotain erilaista epätoivoisesti muista erottuakseen. Niinpä alla se on esillä niin Alcatel- kuin nyt myös valmistamallaan BlackBerry-brändillä.
Alcatel A5 LED tuo vilkkuvan takakuoren
Alcatel A5 LED on muuten varsin tavanomainen ja vaatimaton älypuhelin, mutta erikoisuus on sen vaihdettavissa oleva takakuori: se sisältää pistemäisen pinnan alla LED-valoja. Idea on itse asiassa jopa varsin lupaava, jos sen toteuttaminen onnistuisi tulevaisuudessa joltakin muulta elegantimmin.
LED-valoilla voi pitää erityisen show’n, mutta ne viestivät myös saapuvista puheluista ja ilmoituksista. Lisäksi valot vilkkuvat haluttaessa myös musiikin tahtiin. Kun kaikki älypuhelinvalmistajat kamppailevat tuotteidensa erottamiseksi massasta, ihme on, jos idea LED-valoista puhelimen takana jää vain tähän.
Elisa on myynyt laajasti Alcatelin puhelinmallistoa, joten A5 LEDin tulo valikoimaan ei olisi suuri yllätys.
BlackBerry KEYone taistelee täysnäppisten sukupuuttoa vastaan
Täysnäppäimistöistä on tullut älypuhelimissa niin harvinaisia, että sellaisella varustettu puhelin ansaitsee maininnan jo pelkän näppäimistönsä perusteella. Myös BlackBerry KEYonea vaivaa sama vika kuin Alcatel A5 LEDiä: toteutus ei ole onnistunut nappiin. KEYonessa ärsyttää näppäinten muovisuus ja kiiltävyyden myötä keräämät sormenjäljet. Uusi idea puhelimessa on sormenjälkitunnistimen löytyminen näppäimistön välilyöntipainikkeesta.
BlackBerry-puhelimia ei todennäköisesti edelleenkään nähdä laajasti myynnissä Suomessa.
Erikoisempi peruspuhelin? Elari Venäjältä yksi vaihtoehto
Uutta Nokia 3310:ää lukuun ottamatta peruspuhelimet eivät olleet Mobile World Congressissa kovin suuressa roolissa. Venäläinen Elari kuitenkin esitteli omaa tarjontaansa, johon lukeutuu muun muassa luottokortin kokoinen – toki vähän paksumpi – CardPhone. Elarin alikoimaan kuuluu myös muita puhelimia, kuten NanoPhone ja pienikokoinen Android-puhelin SmartNano.
Jos hankkii Elari-puhelimen, voi olla varsin varma, ettei ihan samanlaista tule heti vastaan.
Oppon 5X-kamera vie älypuhelinkuvauksen uusiin ulottuvuuksiin
Teknisesti yksi MWC:n mielenkiintoisimpia julkistuksia oli kotimarkkinoillaan Kiinassa jo markkinaykköseksi nousseen Oppon esittelemä 5x-kamerakonsepti. Vielä keskeneräisenä esitellyn älypuhelimen kamera tarjoaa 5x häviöttömän zoomin.
Oppo esitteli uutuuttaan osastollaan suorassa vertailussa 2x zoomin tarjoavan Applen iPhone 7 Plussan kanssa. Nopeasti vertailtuna Oppon ratkaisu oli onnistunut – kuva pysyi terävänä vielä 5x zoomillakin.
Oppon uusi ratkaisu kertoo jälleen, ettei älypuhelinten kameroiden kehitys ole vielä lähimainkaan lopussa.
ZTE:n Gigabit Phone demoaa tulevaisuutta, joka on jo totta
Omalla tavallaan erikoinen oli myös kiinalaisen ZTE:n ratkaisu esitellä MWC:ssä Gigabit Phone -puhelinta. Kyse on siis yhden gigabitin tasolle nopeuksissa 4G LTE -verkossa yltävästä älypuhelimesta. MWC:ssä kuitenkin julkistettiin jo myös ensimmäinen kaupallinen, myyntiin tuleva älypuhelin, joka pystyy samaan (Sony Xperia XZ Premium), mikä tietenkin vei suurimmat mehut ZTE:n julkistukselta. Aika turhaa oli enää konseptipuhelinta esitellä.
Nyt kun vielä useammat verkot tukisivat gigabittinopeuksia…