Huawein sisarbrändi Honor tuo Suomessakin myyntiin uuden Honor 9 -älypuhelimensa. Ennakkomyynti on jo alkanut 499 euron hintaan ja puhelimen toimitukset käynnistyvät tilaajille 30. kesäkuuta.
Saimme uutuuspuhelimen käsiimme jo eilen. Alla ensitunnelmia uutukaisesta yhdeksään otsikon alle jaettuna.
Takaa kaartuva muoto on parannus
Honor 9:n muoto on uusi. Toisin kuin takaa tasapintaiset edeltäjä Honor 8 tai Honor 9:n läheinen tekninen sukulainen Huawei P10, kaartuu Honor 9:n takalasi kohti pidempiä sivureunoja. Lopputuloksena on parempi, mukavampi tuntuma kädessä. Vaikka Honor 9 on suunnilleen samankokoinen Honor 8:n kanssa, saavat pyöreämmät muodot sen tuntumaan pienemmältä.
Liukuu yhä
Honor 8 on ainakin omassa käytössäni olleista puhelimista ollut ylivoimaisesti herkin liukumaan pöydällä. Tasaisen lasipintansa pienen kitkan ansiosta se saattaa liukua tavalliselta pöydältäkin alas, jos pöydän pinta on lainkaan vinossa. Pikaisella kokeilulla Honor 9:ää vaivaa sama ilmiö, vaikka takalasi onkin nyt reunoistaan kaareva.
Ei ihmeellinen tekninen päivitys
Ulkoisesti Honor 9 on askel eteenpäin, myös väriensä osalta. Uusi vaaleampi ja kirkkaampi sininen väri on paljon aiempaa tyylikkäämpi ainakin omaan silmään. Pidin Honor 9:n näkemiseen asti sinistä Honor 8:ää yhtenä hienoimmista puhelimista, ellei jopa kaikkein hienoimpana, mutta Honor 9:n rinnalla Honor 8 näyttääkin jo todella vanhanaikaiselta. Pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus.
Teknisesti edeltäjäänsä Honor 8:aan nähden Honor 9 tuo vain lähinnä lisää toimintanopeutta suorituskykyisemmällä järjestelmäpiirillä, hieman kehittyneemmän kaksoiskameran takana, valovoimaisemman etukameran sekä muun muassa 200 milliampeerituntia, eli vajaat 7 prosenttia, kookkaamman kapasiteetin akun. Lyhyen aikajänteen testissä peruskäytössä Honor 9:ssä ja Honor 8:ssa on vaikea havaita juurikaan olennaisia eroja toiminnassa. Toki esimerkiksi pelatessa Honor 9:ssä riittää nyt enemmän vääntöä.
Sormenjälkitunnistin olisi kiva takanakin – molempi parempi?
Jokapäiväisen käytön kannalta Honor 9:n suurin uudistus onkin sormenjälkitunnistimen siirtyminen takaa eteen. Tämä vaikuttaa olevan syystä tai toisesta Huaweilta laajempikin mielenmuutos, sillä samoin on tapahtunut jo myös Huawein kalliimman hintaluokan puhelimissa. Monet ovat jo ehtineet tykästymään takaa löytyvään sormenjälkitunnistimeen. Loppujen lopuksi kyse on pitkälti makuasioista ja tottumuksesta – ja kummallakin sijainnilla on omat etunsa. Molempi olisi tässä asiassa oikeasti parempi: tuntuu erikoiselta, ettei tiukassa Android-laitevalmistajien kamppailussa kukaan ole vielä tuonut kahta sormenjälkitunnistinta – sekä eteen että taakse – samaan älypuhelimeen.
Android-painikkeet voi korvata sormenjälkitunnistimella
Kenties yksi syy sormenjälkitunnistimen siirtämiseen eteen voi olla idea sen käytöstä navigointinäppäimenä, joka korvaa näytön alalaidassa tavallisesti näkyvät Android-toimintopainikkeet. Tähän tottuu nopeasti: kun on harjaantunut koskettamaan kotinäppäintä palatakseen taaksepäin, painamaan pidempään päästäkseen kotinäkymään ja pyyhkäistääkseen sivulle avoinna olevien sovellusten näkymään, tuntuu aiempien painikkeiden käyttö hyvin vanhanaikaiselta. Ainakin tehokäyttäjille mahdollisuus käyttää tunnistinta näin on selkeä käyttöä tehostava ominaisuus.
Android-ohjelmisto päivittyy melko ahkerasti
Huawei on petrannut Android-päivityksissä ja esimerkiksi Honor 8 sai Nougat-päivityksen melko nopeasti ja saa todennäköisesti vielä myös tulevan Android O:n. Nähtäväksi jää, miten pitkään ja kuinka nopeasti Honor 9 saa päivityksiä, mutta odotukset ovat positiivisia. Kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä uudelle Honorille ei ole ainakaan näkyvästi luvattu, mutta viime aikoina kalliimmat Huawei- ja Honor-puhelimet ovat saaneet tietoturvapäivityksiäkin melko usein. Esimerkiksi nyt Honor 9:n tietoturva on päivätty jo toukokuun alun tasolle.
Luojan kiitos, oleofobinen pinnoite mukana
Huawein alkuvuoden P10-huippupuhelimesta puuttui syystä tai toisesta näytöstä oleofobinen pinnoite. Näytön päällä olevan muovikalvon poistamisen jälkeen näyttöön tarttuu näin rasvaa sormista ja poskesta uskomattoman tehokkaasti – ja puhdistaminenkin on todella haastavaa ja lopulta kuitenkin turhaa, kun näyttö likaantuu saman tien uudelleen.
Honor 9:n näyttölasista tämä tärkeä oleofobinen pinnoite löytyy, kuten sopii odottaakin.
Ei enää lisätakuuta
Osan Huawei- ja Honor-puhelimista erikoisuutena on ollut ilmaiseksi saatava lisätakuu 3+3+3-mallilla: 3 vuoden takuu, 3 kuukauden näytönkorjaustakuu sekä 3 kuukauden vaihtotakuu (uusi laite heti korjaamisen sijaan, jos takuunalainen vika).
Honor 9:n kanssa tätä lisätakuuta ei enää tarjota. Puhelimen takuu on normaalit 2 vuotta.
Hinta 499 euroa – saa kovan haastajan OnePlus 5:stä
Kilpailuasetelma Suomen älypuhelinmarkkinoilla kiristyy odotettavasti tämän vuoden aikana selvästi. Se voi olla yksi syy myös Honor 9:n pikaiseen myyntiintuloon täällä. Suomen puhelinmarkkinat ovat poikkeukselliset, kun Huaweilla ja OnePlussalla on selvästi niiden maailmanlaajuista osuutta merkittävämpi palanen Suomen markkinoista. Lisäksi uusien Nokia-älypuhelinten odotetaan haukkaavan markkinoista vähintään kaksinumeroisia prosentteja vielä tämän vuoden aikana.
Julkistetuista Nokia-puhelimista ei vielä haastajaa Honor 9:lle löydy, mutta vahvojen huhujen perusteella sellaisen pitäisi olla tulossa jo pian.
Sen sijaan lähes välittömästi Honor 9 saa kilpailijakseen uuden, 20. kesäkuuta julkistettavan ja jo 21. kesäkuuta rajatusti myyntiin tulevan OnePlus 5:n, jonka hinta Suomessa Provinssin kilpailun perusteella voisi olla noin 550 euroa. Käytännössä OnePlus 5 on siis täysin samassa hintaluokassa kuin 499 euroa maksava Honor 9.
Huhutut ominaisuudet OnePlus 5:lle ovat Honor 9:ää paremmat. Tehoa ja muistia on enemmän. Honor 9:n etuja ovat design (toki se on aina makukysymys) sekä tietenkin laajempi saatavuus ja historian valossa paremmin toimiva huolto.
Korkeammissa hintaluokissa pitkulaisemman vähintään 18:9-kuvasuhteen näytön tarjoavat Samsung Galaxy S8 sekä LG G6, joissa myös näytönreunukset ovat Honor 9:ää tai nähtävästi myös OnePlus 5:tä pienemmät. Samsung ja LG hyötyvät omasta näyttövalmistuksestaan, joka tarjoaa niille nyt mahdollisuuden kulkea älypuhelimissa näyttävämpien näyttöratkaisujen etulinjassa.
Lopuksi on hyvä todeta, että Honor 9 on kaunis ja erinomainen älypuhelin. Jos siitä varsinaisia heikkouksia hakee, ovat ne lähinnä pienet heikennykset ominaisuuksissa P10:stä, järjestelmäpiirin periytyminen jo viime syksyltä ja näin suorituskyvyn jääminen aivan terävimmästä kärjestä (tältä osin ns. ”viime vuoden malli”) sekä vedenkestävyyden puute.