5 vaarallista oiretta lapsella: Älä ikinä jätä näitä huomioimatta!

Jos lapsen kuume nousee yli 40 asteeseen tai vaarana on nestehukka, kannattaa suunnata lääkärin vastaanotolle. 

Lapsen vuotava nenä tai pieni vatsakipu eivät vielä ole oireita, joiden takia kannattaa suunnata ensiapuun. Kaikki oireita ei kuitenkaan kannata jättää huomioimatta, sille ne voivat olla merkki jostain vakavammasta. 

1. Kova päänsärky

Voi olla vaikea sanoa, milloin lapsen päänsärky muuttuu vakavaksi. Lastenlääkäri Ari Brownin mukaan päänsärky voidaan luokitella vakavaksi silloin, jos kipu ei mene pois kipulääkkeillä tai levolla. Lapsi ei voi syödä, pelata tai lukea kirjaa kovan kivun vuoksi. Jos päänsäryn lisäksi lapsella ilmenee näön hämärtymistä, sekavuutta tai kävelyn vaikeutumista, lapsi tulisi viedä lääkärin mahdollisimman pian.

Jos päänsäryn lisäksi lapsella esiintyy oksentelua, kuumetta ja ihottumaa, oireet voivat joissain tapauksessa viitata erittäin vakavaan aivokalvontulehdukseen.

2. Sietämätön ja äkillinen vatsakipu

Suurimmassa osassa tapauksista lasten vatsakivussa ei ole kyse mistään vakavammasta. Ajoittainen ummetus tai vatsatauti eivät vielä vaadi hoitoa, mutta kova ja sietämätön kipu voivat sen sijaan olla merkki vakavasta ongelmasta, kuten tulehtuneesta umpilisäkkeestä tai mahahaavasta.

Tulehtunut umpilisäke oireilee sietämättömänä kipuna, joka alkaa navasta ja siirtyy oikealle alavatsaan. Siihen voi liittyä myös ripulia, oksentelua ja kuumetta. Jos kipu on äkillistä ja terävää, kyse voi olla vakavasta suolistosairaudesta, suolentuppeumasta. Muita suolentuppeuman oireita ovat oksentelu ja verta sisältävä uloste.

3. Hengitysongelmat

Hengästyminen leikin tiimellyksessä menee usein ohi pienellä lepotauolla, mutta vanhempien tulisi huolestua, jos hengitysvaikeuksiin liittyy keuhkoista tai rinnasta kumpuavia ääniä. Hengitysvaikeudet voivat olla merkki allergisesta reaktiosta, astmakohtauksesta, tukehtumisesta, keuhkokuumeesta tai hinkuyskästä. Kuuntele lapsesi hengitystä mahdollisen vinkumisen varalta ja tarkkaile ihon ja suun värimuutoksia, jotka voivat kertoa hapenpuutteesta.

Voit myös tarkistaa lapsen hengitystiheyden laskemalla, kuinka monta kertaa lapsen rinta nousee minuutin aikana. Alle viisivuotiailla lapsilla normaali hengitys levossa on 20–30 hengitystä minuutissa. Iältään 4–12-vuotiailla lapsilla normaali hengitysmäärä on puolestaan 12–30 hengitystä minuutissa.

4. Jatkuva korkea kuume

Kuume on merkki siitä, että keho puolustaa itseään tartuntaa vastaan, eikä se välttämättä ole huono asia. Usein kuume on siis vain merkki siitä, että immuunijärjestelmä toimii toivotulla tavalla. Korkeasta ja pitkäkestoisesta kuumeesta tulisi sen sijaan huolestua. 

Lääkärit suosittelevat viemään lapsen lääkäriin, jos kuume nousee 40 asteeseen tai korkeammalle, tai jos kuume jatkuu yli neljä päivää. Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä myös siinä tapauksessa, jos kuumeeseen liittyy myös muita oireita, kuten oksentelua, vatsakipua, päänsärkyä ja epätyypillistä käyttäytymistä. Jos lapsi on alle 2-vuotias, hänet pitäisi viedä lääkäriin 48 tunnin kuluessa korkean kuumeen noustua.

5. Vakava oksentelu ja ripuli

Vatsatauti tai maha-suolistotulehdus voivat aiheuttaa oksentelua ja ripulia. Sairauden sattuessa vanhempien tulisi huolehtia, ettei lapselle pääsisi muodostumaan nestehukkaa. Oksentelu muutaman kerran päivässä ei vielä johda nestehukkaan, mutta se voi muodostua, jos sairauteen liittyy myös jatkuvaa ripulointia.

Yhdysvaltalaisen tutkimuskeskus Mayo Clinicin mukaan pienet lapset ovat kuivumiselle kaikkein haavoittuvaisimpia, ja kuivuminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa vakaviin komplikaatioihin. Lääkärille kannattaa suunnata, jos vatsatauti pahenee tai lapsella on ongelmia virtsaamisessa.  

Käsienpesu on helppo keino torjua tautien tarttuminen. 


Lue myös:

    Uusimmat