Jos saat näitä oireita, soita heti 112:een

ensiapu
Esimerkiksi aivoinfarktin oireisiin täytyy reagoida välittömästi. Str / Lehtikuva
Julkaistu 11.01.2016 06:15
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Millaisten oireiden ilmaantuessa pitää soittaa välittömästi 112:een ja hakeutua sairaalahoitoon? Satakunnan sairaanhoitopiirin ensihoidon ja päivystyksen vastuualuejohtaja Eija Vaula kertoo.

Lue, miten hengenvaaralliset sairauskohtaukset ilmoittavat itsestään.

Äkillinen toispuoleinen raajaheikkous, puheen yhtäkkinen muuttuminen epäselväksi, suupielen roikkuminen

Nämä ovat aivoinfarktin oireita, jotka jokaisen kansalaisen pitäisi tunnistaa. Yleensä raajaheikkous ilmenee sekä saman puoleisessa ylä- että alaraajassa. Mitä nopeammin apua hälytetään, sitä parempi hoitotulos on.

Äkillinen, puristava ja ahdistava rintakipu. Kipu voi säteillä leukaan, käsivarsiin ja niskaan, joskus myös selkään ja ylävatsalle.

Nämä ovat sydäninfarktin oireita. Oireista klassisin on tietysti rintakipu, mutta varsin usein kipua voisi kuvailla ennemminkin kovaksi, ahdistavaksi ja puristavaksi tunteeksi.

Jos jo aiemmin sepelvaltimotautidiagnoosin saanut henkilö kokee kovaa rintakipua tai hengenahdistusta, hän voi ottaa suihkeena tai kielen alle nitron, tarvittaessa toisenkin. Mutta jos nitrot eivät nopeasti auta, kannattaa empimättä soittaa 112.

Yleistilan romahtaminen

Yleistilan romahtamista on vaikea kuvata tarkasti. Se voi ilmetä niin, ettei ihminen jaksa lainkaan istua, saati kävellä. Hän ehkä pyörtyy heti, kun lähtee liikkeelle.

Joskus ikäihmisillä esimerkiksi sydäninfarkti voi olla oireeton ja ilmetä vain yleistilan romahtamisena.

Tajuttomuus

Nopeasti ohimennyt tajuttomuus voi olla hyvänlaatuinen pyörtyminen, mutta usein myös sairauden, kuten esimerkiksi rytmihäiriön, oire.

Jos tajunnanhäiriö ei välittömästi korjaannu, taustalla voi olla mitä moninaisimpia sairauksia kallonsisäisestä verenvuodosta matalaan verensokeriin. Joskus sydäninfarktin ensimmäinen oire voi olla myös hengenvaarallisen rytmihäiriön aiheuttama tajuttomuus. Näissä oireissa, yhtä lailla kuin aivoinfarktin oireissa, pitää hälyttää välittömästi apua.

huimaua

Yleistilan romahtaessa ihminen saattaa esimerkiksi pyörtyä.

Ihon äkillinen muuttuminen kirjavaksi (urtikaria), hengitysvaikeudet sekä kasvojen, silmäluomien ja kurkunpään turpoaminen

Nämä ovat tyypillisiä vaikean allergiakohtauksen oireita. Ne voivat kehittyä varsin nopeasti, jopa minuuteissa, ja silloin on tärkeää soittaa 112:een.

On tietysti paljon allergiaoireita, joissa tulee pelkästään ihomuutoksia: iho voi olla hyvinkin riemunkirjava, mutta mitään hengitysongelmia tai kasvojen, silmäluomien tai kurkunpään turvotusta ei ilmene. Tilanne ei tällöin ole hengenvaarallinen, mutta aluksi ei voi vielä tietää, mistä on kyse. Reagoiminen ”etupainotteisesti” olisi tärkeää. Edelleen näkee valitettavan usein, että asioita jäädään empimään kotiin.

Hengenahdistus

Hengenahdistuksen taustalla voi olla hyvin monenlaisia sairauksia. Usein sanotaan, että se on oireena jopa tappavampi kuin rintakipu.

Yhtäkkinen kova päänsärky, jollaista ei ole aikaisemmin ollut

Taustalla voi olla esimerkiksi lukinkalvonalainen verenvuoto. Huolestuttavaa on myös, jos kova päänsärky alkaa jonkin ponnistelun yhteydessä.

Äkillinen kouristuskohtaus

Jos aikaisemmin terve ihminen, jolla ei ole esimerkiksi epilepsiaa, alkaa äkillisesti kouristella, apua pitää hälyttää välittömästi. Kouristus voi olla joskus myös esimerkiksi sydänpysähdyksen oire.

vatsakipu

Yhtäkkinen, muualle kehoon säteilevä vatsakipu voi olla syy soittaa 112:een.

Akuutti sekavuus

Akuutin sekavuuden taustalla voi olla mitä vain: somaattinen sairaus, esimerkiksi jokin vaikea infektio, aivoverenkiertohäiriö tai psyykkinen sairaus, vaikka psykoosi. Kaikki somaattiset sairaudet pitää tutkia perusteellisesti ja poissulkea ennen kuin aletaan miettiä psykoosia.

Äkillinen ja voimakas vatsakipu, joka säteilee selkään tai rintakehälle

Tällaisten vatsaoireiden tullessa on aina hyvä soittaa 112.

Yksittäisinä oireina esiintyvät ripuli ja oksentelu, joihin ei liity hirvittävän kovaa vatsakipua tai muuta yleistilan romahtamista, eivät sinällään ole syitä lähteä ensiapuun. Yleensä ne ovat jonkin virustaudin oireita.

Täytyy toki muistaa, että esimerkiksi verenmyrkytykseen voi joskus liittyä oksentelua ja ripulia. Silloin nousee kuitenkin useimmiten myös kuume ja yleistila huononee nopeasti.  

On myös muistettava, että ikäihmiset ja lapset alkavat kärsiä helpommin nestehukasta vatsatautien yhteydessä. Tällaisissa ja ylipäätään sellaisissa tilanteissa, jotka eivät ole ihan hätätilanteita, kannattaa soittaa päivystyksen puhelinneuvontaan. Monet pienemmät vaivat voi hoitaa kotona ilman, että tarvitsee lähteä sairaalaan.

Mitä ensiaputarvikkeita mökille ja matkalle?

Huomenta Suomessa selvitettiin kesällä 2015, mitä ensiaputarvikkeita reissussa on hyvä olla mukana.

10:00img

Tuoreimmat aiheesta

Studio55