Monissa syövissä voi olla samanlaisia oireita kuin lievemmissäkin taudeissa ja vaivoissa. Alkuvaiheessa oireet ovat usein epämääräisiä, ehkä harmittomankin tuntuisia. Oma keho kannattaa opetella tuntemaan, jotta lääkäriin osaa mennä ajoissa.
Reader's Digest -aikakauslehden haastattelemat asiantuntijat listasivat sellaisia mahdollisia syövän oireita, jotka saattaa helposti sivuuttaa.
Vaihdevuosien jälkeinen vuoto
Joskus naisilla tulee veristä vuotoa vaihdevuosien jälkeenkin. Huoleen saattaa olla syytä, mikäli kuukautisten loppumisesta on jo aikaa: noin kymmenellä prosentilla vaihdevuosi-ikäisistä naisista se kertoo kohtusyövästä. Ennuste on aina parempi, kun diagnoosi saadaan ajoissa.
On toki mahdollista, että vuoto liittyy esimerkiksi vaihdevuosien hormonihoitoon tai polyyppeihin, mutta asia kannattaa tutkia. Poikkeavaa veristä vuotoa kokevista yli 70-vuotiaista naisista jopa puolella löytyy taustalta syöpä.
Kuopat, outo väri ja muut muutokset rinnoissa
Koulukirjaesimerkki rintasyövästä on epätavallinen kyhmy, ja naisia kehotetaankin tarkistamaan rinnat säännöllisesti sellaisten varalta. Kuitenkin myös muut muutokset rinnoissa saattavat kieliä syövästä. Tarkkaile rintojen ihossa siis kuoppia, nännien kääntymistä, turpoamista, herkkyyttä tai värimuutoksia.
Jatkuva turvotus
Miltei kaikki naiset valittavat turvotuksesta varsinkin kuukautisten aikaan. Turvotus voi olla kuitenkin myös esimerkiksi munasarjasyövän oire. Munasarjasyöpään kuuluu monia epämääräisiä oireita, turvotuksen lisäksi esimerkiksi nopeasti tulevaa kylläisyyden tunnetta. Usein oireita on ollut pitkään ennen kuin vihdoin lähdetään lääkäriin.
Poikkeavat kuukautiset ja lantion alueen kivut
Epäsäännölliset kuukautiset tai vuotohäiriöt eivät ole naisten keskuudessa tavattomia. Välivuodot voivat kertoa esimerkiksi hormonihoitojen sivuvaikutuksista, myyomista, endometrioosista tai vaikka kilpirauhasen toimintahäiriöstä. Toisaalta kuukausi kuukaudelta runsaammaksi muuttuva vuoto, vuoto kuukautisten välissä tai lantion seudun kivut voivat olla merkkejä myös gynekologisesta syövästä. Tutkimuksissa on syytä käydä, jos ylimääräistä vuotoa ei ole ennen tullut ja ilmiö toistuu useammassa kierrossa.
Tavallinenkin yskä on usein sitkeä kiusa.Shutterstock
Krooninen yskä
Jokainen kärsii ajoittain flunssan mukanaan tuomasta yskästä. Se voi kestää jopa muutamasta viikosta pariin kuukauteen. Merkittävästi pitkittynyt yskä, johon ei liity nuhakuumeen tai allergian oireita, voi kuitenkin olla myös keuhkosyövän oire.
Usein keuhkosyövässä yskän luonne muuttuu ja siihen liittyy liman sekaista verta, rintakehän alueen kipua, hengenahdistusta, laihtumista, ruokahaluttomuutta ja toistuvia keuhkokuumeita. Jos yskimiseen liittyy tällaisia vaivoja, pitää hakeutua nopeasti lääkäriin.
Mahakivut ja pahoinvointi
Mahan temppuilu on yleistä ja kielii harvoin syövästä. Selitys saattaa löytyä vaikka sopimattomasta ruoasta, ärtyvästä suolesta, keliakiasta tai laktoosi-intoleranssista. Vatsaoireista yksinään ei voi päätellä oikein mitään, mutta valitettava tosiasia on, että myös erilaisissa syövissä esiintyy niitä. Pitkittyneet vaivat kannattaa tarkistuttaa lääkärissä.
Toistuvat kuumeet tai infektiot
Leukemia on verisyöpä, joka häiritsee kehon normaalia valkosolujen tuotantoa. Valkosolujen heikentyminen rappeuttaa kehon kykyä taistella taudinaiheuttajia vastaan ja johtaa infektioille altistumiseen.
Jos on aiemmin sairastanut harvoin ja huomaa tulevansa aiempaa useammin kipeäksi, kannattaa pysyä valppaana. Leukemian muita mahdollisia oireita ovat esimerkiksi kuumeilu ja voimakas yöhikoilu sekä anemiasta johtuvat väsymys ja kalpeus.
Nielemisvaikeudet
Jos kurkkukipu, nielemisvaikeudet tai palan tunne kurkussa jatkuu itsepintaisesti muutaman viikon ajan, tilannetta ei kannata jäädä itsekseen ihmettelemään. Se voi olla esimerkiksi kurkunpään tai ruokatorven syövästä johtuvaa.
Oudot mustelmat
Mystiset mustelmat voivat johtua ihan tavallisista kolhaisuista, joita on itse tuskin huomannut. Mutta mikäli mustelmia ilmestyy iholle jatkuvasti ilman tiedossa olevaa syytä, hälytyskellojen tulisi soida. Leukemia heikentää veren hapenkuljetuskykyä ja hyytymistä, mikä voi näkyä mustelmina.
Painon ei ole normaalia pudota useita kiloja, jos elämäntavat ovat säilyneet ennallaan.Shutterstock
Selittämätön painonlasku
Ruokahalun kadotessa ja painon pudotessa ilman sen suurempia elämässä tapahtuneita muutoksia tai ongelmia on syytä miettiä, mitä voisi olla taustalla. Laihtuminen voi olla merkki monista eri syövistä.
Lääkäriin pitää mennä, jos paino putoaa puolessa vuodessa yli viisi prosenttia ilman, että on tietoisesti laihduttanut. Käytännössä tällöin puhutaan useimpien kohdalla noin kolmen–viiden kilon muutoksesta. Entistä aiheellisempi tutkimus on, jos tahattomaan laihtumiseen liittyy väsymystä, yleistä vetämättömyyttä tai suorituskyvyn laskua fyysisen rasituksen yhteydessä.
Hellittämätön väsymys
Väsymyksen pitäisi talttua muutamien kunnon yöunien jälkeen. Mikäli uupumus jatkuu päivästä toiseen yli kuukauden ajan tai kokee hengenahdistusta, taustalla voi olla monia eri syitä ja sairauksia. Syöpä on syistä varmasti epätodennäköisimpiä, mutta apua kannattaa joka tapauksessa hakea.
Jatkuvat päänsäryt
Osa ihmisistä kärsii jatkuvasti migreenistä tai päänsäryistä – osa ei. Jos kuuluu jälkimmäiseen kastiin ja huomaa yhtäkkiä tarvitsevansa särkylääkettä päivittäin, kannattaa miettiä, mistä tämä johtuu.
Päänsärky voi olla aivokasvaimen oire, mutta itse asiassa harvemmin kuin monet kuvittelevat. Lisäksi silloin on yleensä muitakin oireita, kuten epileptisiä kohtauksia tai muutoksia käyttäytymisessä.
Verinen uloste
Vaikka verinen uloste on useimmiten merkki peräpukamien tai peräaukon haavauman kaltaisesta melko harmittomasta vaivasta, uusi oire on aina syytä tutkia. Veristä ulostetta esiintyy myös esimerkiksi suolistosyövässä, joka on yleistymään päin alle 50-vuotiailla.
Ihomuutokset
Ihosyöpä on useimmiten näkyvä ja siksi periaatteessa helposti jo varhain tunnistettavissa. Voi kuitenkin olla, että käytännössä erilaisia luomia tai läiskiä ei tule kovin huolella tarkkailtua.
Mikäli luomi muuttuu tummemmaksi, suuremmaksi, epämääräisen muotoiseksi tai kohoaa, se on syytä tarkistuttaa.
Haavat tai kipu suussa
Suusyöpä alkaa useimmiten kivuttomasta haavaumasta. Se voi aiheuttaa myös hammasproteesin istumattomuutta, syljenerityksen lisääntymistä, puheen muuntumista, hampaiden heilumista, särkyä tai verenvuotoa suusta. Lääkäriin kannattaa mennä, jos haavauma ei parane parissa viikossa eikä sille löydy esimerkiksi mekaanista selitystä.
Lähteet: Reader's Digest, Terveyskirjasto
Miten vaarallisen patin erottaa muutenkin muhkuraisista rinnoista?
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.