Viisi opasta vanhemmuuteen kirjoittanut Liat Hughes Joshi jakoi The Sun -lehden haastattelussa vinkkinsä, miten tyttölapsesta kasvatetaan itsevarma ja vahva nainen.
Miten koulussa tulisi puhua seksistä? Kuuntele asiantuntijoiden haastattelu yllä olevalta videolta.
Kasvatukseen perehtyneen Liat Hughes Joshin seuraavat viisi neuvoa kannattaa panna korvan taakse, sillä lapsen heikolla itsetunnolla saattaa olla kova hinta. Muun muassa Psychology Today -sivustolla muistutetaan, että teinielämän stressitekijät saattavat vaikuttaa tuhoisasti nuoren tytön mielenterveyteen aiheuttaen esimerkiksi itsetuhoisuutta, syömishäiriöitä, masennusta ja ahdistusta.
Muistuta epätodellisesta naisihanteesta
Sosiaalinen media, täydellisiksi muokatut valokuvat ja niissä esiintyvät julkisuuden henkilöt painostavat nuoria tyttöjä ajattelemaan ulkonäköään entistä enemmän. Ruudulta avautuva todellisuus jättää nuorille epätodellisen kuvan siitä, miltä näyttää ”oikea nainen”.
Taannoisessa Dove-kosmetiikkamerkin tutkimuksessa selvisikin, että jopa 89 prosenttia nuorista tytöistä on tyytymätön ulkonäköönsä.
LUE MYÖS: KUVAT: 15-vuotiaan tytön kauneusleikkaukset kohahduttavat maailmalla – voiko tämä olla totta?
Joshi ohjeistaa vanhempia kuuntelemaan tyttäriään. Negatiivisia kommentteja ulkonäöstä ei saa sivuuttaa olankohautuksella, vaan niihin tulee vastata suhteuttamalla kuvat asiayhteyteensä. Useimmat virheetöntä kuvaa maalaavat otokset kun ovat käsiteltyjä, kuten niissä esiintyvät henkilötkin. Asiaa voi havainnollistaa esimerkiksi näyttämällä, miten filtterit vaikuttavat valokuvaan.
Vanhempien on myös hyvä pitää huolta siitä, etteivät he itse kritisoi omaa ulkonäköään lastensa kuullen.
Puhu nettikiusaamisesta ja -ahdistelusta
Koulukiusaamista on esiintynyt aina, mutta nykyteknologian ansiosta kiusaaminen ei lopu kouluun vaan seuraa lasta myös kotiin.
Lapsen tulee ymmärtää, että hän voi kertoa vanhemmilleen myös netissä tapahtuvasta kiusaamisesta. Joshi muistuttaa, ettei verkon käyttämistä ole järkevää kokonaan – kiusaamisen tai seksuaalisen ahdistelun pelossa – kieltää. Sillä kun saattaisi olla tuhoisia vaikutuksia nuoren sosiaaliselle elämällä. Avoin yhteys on parempi vaihtoehto kuin nettiyhteyden rajaus.
LUE MYÖS: Joka toinen nuori joutuu kohtaamaan netissä – kiusaaminen yleinen ongelma nettipelimaailmassa
Nettikiusaamisesta tai -ahdistelusta kärsivää lasta voi myös kehottaa nappaamaan törkyviesteistä kuvakaappauksia todisteeksi kiusanteosta.
Avaa puheyhteys seksistä
Lapsi törmää seksiä tihkuviin sisältöihin niin verkossa kuin kadullakin, joten kukista ja mehiläisistä puhumista ei kannata jättää teini-ikään.
Joshi muistuttaa, että tärkeintä seksuaalivalistuksessa on olla avoin. Näin vanhemman ja lapsen välille muodostuu vahva puheyhteys myös herkkää seksuaalisuutta koskien.
Tyttöä tulee auttaa ymmärtämään, ettei hänen ikinä milloinkaan pidä myöntyä tekemään asioita, joita hän ei todellisuudessa halua tehdä.
LUE MYÖS: Luulitko, ettei lähettämiäsi seksiviestejä jaeta eteenpäin? Luulit väärin
Myös seksitiviestittelystä on hyvä puhua. Joshi suosittelee vanhempia puhumaan teineille "mummo-säännöstä". Sen mukaan ei kannata lähettää kellekään sellaista kuvaa, jota ei toivoisi isoäitinsä näkevän.
Vahvista sukupuoli-identiteettiä
Sukupuolirooleista on puhuttu viime aikoina paljon. Enää pinkki ei ole tytöille ja sininen pojille, vaan feminiinisyyden ja maskuliinisuuden rajat ovat murtuneet.
Joshi muistuttaakin vanhempia siitä, että heidän tulee kannustaa niin tyttö- kuin poikalapsiaankin kuuntelemaan itseään. Jälkikasvun tulee antaa itse päättää, miten pukeutuu, kenestä tykkää ja mitä haluaa tehdä työkseen. Vanhempien on hyväksynnän lisäksi myös tuettava lastensa päätöksiä.
Puhu ystävyydestä
– Ystävyyssuhteet ovat aina olleet tytöille varsinainen miinakenttä. Sosiaalinen media on vahvistanut huolta omasta suosiosta ja ulkopuolelle jättämisestä, sanoo Joshi.
Nuoret vertailevat sosiaalisessa mediassa jakamiensa julkaisujen keräämiä tykkäyksiä ja jakokertoja ystäväpiirinsä vastaaviin. Jos suosiota kertyy vähemmän kuin ystäville, saattaa tytön itsetunto kärsiä. Lisäksi kaverien jakamat yhteiskuvat, joista nuori itse puuttuu, saattavat aiheuttaa musertavia tunnereaktioita.
LUE MYÖS: Yhä useampi teini haaveilee urasta some-julkkiksena – asiantuntijat varoittavat haittapuolista
Vanhemman tuleekin kuunnella herkällä korvalla lastaan. Ja jos mitään ei kuulu, on hyvä kysyä, onko jokin vialla.
Mikäli lapsi ilmaisee tyytymättömyytensä suhteessa ystäviinsä, on asiasta syytä keskustella. Tytöltä voi kysyä, miten hän itse kokee voivansa vaikuttaa ystävyyssuhteittensa mielekkyyteen. Hänelle voi myös tarjota aikuisen näkökulmaa siitä, millainen ihminen on aito ystävä.
Lähde: The Sun, Psychology Today
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.