Miksi teini räpsii kuvia itsestään? Tutkijat löysivät huolestuttavan selityksen
Runsas selfieiden ottaminen on yhteydessä kielteiseen kehonkuvaan. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 03.07.2018 20:28
Valpuri Haapala
valpuri.haapala@mtv.fi
Selfiet lisäävät tietoisuutta omasta ulkomuodosta. Jos se ei istu sosiaalisen median luomaan ihmiskuvaan, voi lopputuloksena olla vääristynyt kehonkuva.
Videolla tubettaja Ilona Ylikorpi kertoo vanhemmille, mitä tehdä, jos nuoren somettaminen huolettaa.
Moni teini on sosiaalisessa mediassa vaaliakseen yhteyksiään sekä ilmaistakseen itseään. Selfiet, eli omakuvat, ovat tärkeä osa tätä toimintaa.
Some on keskeinen osa nuorten elämää. Kuvituskuva.Shutterstock
Healthline-sivuston haastattelema psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professori Nancy S. Molitor sanoo, että tulokset käyvät järkeen.
– Nämä lapset etsivät hyväksyntää ulkomuotonsa perusteella. Kielteinen minäkuva on saattanut vaivata heitä jo ennen verkkoon ladattuja selfieitä.
Molitor uskoo, että maltillinen selfieiden ottaminen ja niiden julkaiseminen sosiaalisessa mediassa ei sisällä samanlaista haavoittuvuuden riskiä kuin runsas.
Kielteisellä kehonkuvalla on vakavia vaikutuksia ihmisen mielenterveyteen. Aiemman tutkimuksen mukaan kielteinen kehonkuva on yhteydessä masennukseen, ahdistukseen sekä itsetuhoisuuteen.
Tytöt ja vähemmistöt riskiryhmässä
Sosiaalisen median normeja voi olla vaikea täyttää. Kuvituskuva.Shutterstock
Tutkimusta tehnyt tohtoriopiskelija Ilyssa Salomon sanoo Healthlinelle, että vanhempien pitäisi keskustella sosiaalisesta mediasta ja siellä julkaistuista kuvista teiniensä kanssa aiempaa syvällisemmin. Erityisesti tyttöjen, tummaihoisten sekä seksuaalivähemmistöön kuuluvien nuorten kanssa.
– Sosiaalisen median kuvasto asettaa tietyt normit keholle, jota teinit tavoittelevat. Länsimaistuneessa kulttuurissa naiset tapaavat tavoitella hoikkuutta ja miehet lihaksisuutta. Valkoisuus ja heteroseksuaalisuus ovat myös arvossaan, Salomon sanoo.
Selfie-huuma voi vaikeuttaa ihmissuhteita
Psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professori Molitor kiinnittää itse huomionsa siihen, että selfie-addiktio voi kieliä vaikeuksista olla aito oma itsensä ja elää hetkessä.
– Pelkään, että jos ihmiset ovat keskittyneitä siihen, mitä heistä ajatellaan, he menettävät kosketuksen itseensä.
Ilmiö voi johtaa myös vaikeuksiin luoda luonnollisia ja aitoja ihmissuhteita.