5 vinkkiä: Näillä keinoilla pidennät älypuhelimen käyttöaikaa pakkasessa

Julkaistu 11.11.2016 08:46
Toimittajan kuva

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@teknavi.fi

@digipauli

Talvi on haastavaa aikaa älypuhelimelle. Osa malleista toimii kylmässä paremmin, osa huonommin. Kaikille mobiililaitteiden akuille on yhteistä se, että niiden varaus hupenee nopeammin kylmässä. Pskkasessa mobiililaitteen akku luovuttaa heikommin virtaa kuin normaalilämpötilassa. Akun kannalta erityisen haitallista on puhelimen lataaminen kylmässä. tämä voi heikentää akun kestokykyä pysyvästi.

Esimerkiksi Apple suosittelee puhelimen käyttölämpötilaksi korkeintaan 0 astetta eli puhelinta ei mielellään pitäisi käyttää lainkaan pakkasessa. Tämä on lähes mahdotonta Suomen olosuhteissa.

Useimmilla muilla valmistajilla vastaavia virallisia rajoituksia ei ole. Esimerkiksi Huawei on älypuhelinten lanseeraustilaisuuksissaan maininnut, että puhelimella voi valokuvata vileä 20 asteen pakkasessa.

Puhelimen käyttöaikaa pakkasessa voi pidentää yksinkertaisilla vinkeillä.

---

1. Älä lataa laitetta kylmänä

Kuten edellä mainittiin, älypuhelimen lataaminen kylmänä on syytä jättää tekemättä. Kylmässä olleen puhelimen lataaminen voi vahingoittaa akkua. Älä myöskään käytä varavirtalähteitä pakkasessa.

2. Pidä puhelinta lähellä kehoa

Jos liikut pakkasessa pidempiä aikoja, älä jätä puhelinta repun taskuun tai laukkuun vaan pidä laite taskussa. Jos mahdollista, pidä puhelin povitaskussa. Tällöin puhelimen akku ei viilene yhtä nopeasti kuin repussa.

3. Älä vie lumeen tippunutta puhelinta sisälle

Jos älypuhelimesi tippuu lumeen, älä vie sitä sisätiloihin vaan ravista puhelin puhtaaksi lumesta. Vie laite sisätiloihin vasta, kun siinä ei ole enää lunta. Jos puhelimesi on vesitiivis, voit viedä sen sisälle jo aikaisemmin koska laitteeseen sulanut lumi ei todennäköisesti vahingoita sitä.

4. Lämmitä puhelinta aina kun voit

Jos esimerkiksi matkustat kylmässä autossa, voit asettaa älypuhelimen takapuolesi alle tai taskuun, jolloin se lämpenee nopeasti. Jos puhelin on sammunut kylmässä, se saattaa käynnistyä nopeastikin lälmmetessään.

5. Totuta puhelin lämpöön pitkän kylmäaltistuksen jälkeen

Kun tulet pakkasesta takaisin sisälle ja puhelimesi on ollut pitkään kylmässä, älä laita sitä laturiin ensimmäiseen 30 minuuttiin. Anna laitteen palautua kylmästä ja akun lämmetä ennen kuin lataat laitteen.

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet