Säästä älypuhelintasi – ohjeet pakkasen kylmettämälle kännykälle

27505983 Kahden näytön älypuhelin YotaPhone 2
Str / Lehtikuva
Julkaistu 21.01.2016 06:39

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Älypuhelinta ei pidä tuikata lataukseen heti kovista pakkasista sisään siirryttäessä. Myös puhelimen käyttöä kannattaa välttää, kunnes laite on ehtinyt lämmetä rauhassa.

Kovat pakkaset rasittavat älylaitteita ja saattavat saada ne jopa sammumaan. Kun ulkoa tulee takaisin sisälle, pitäisi puhelimen käyttöä välttää hetken aikaa. 

– Kemiallinen reaktiohan tuottaa akussa virtaa, ja kemialliset reaktiot kiihtyvät lämpimässä ja vastaavasti hidastuvat kylmässä.

– En suosittele lataamaan akkua, kun laite on kylmä, sillä akku ei kykene ottamaan virtaa vastaan. Sen takia laitteen kannattaisi antaa lämmetä rauhassa takaisin huoneenlämpöiseksi ennen kuin sitä alkaa ladata tai edes käyttää, ohjeistaa Mobylifen toimitusjohtaja Heikki Rossinen

Lämpötilan hyvä tasaantua

Liian nopeat lämpötilanvaihtelut aiheuttavat Rossisen mukaan laitteelle ylimääräistä rasitusta.

– Puhelimen käyttö tai lataus käynnistää laitteessa toimintoja, jotka aiheuttavat lisälämpenemistä. Siksi lämpeneminen voi olla liian rajua, jos puhelinta käyttää heti ulkoa sisälle tullessa.

Rossinen sanoo, että kovatkaan pakkaset eivät yleensä aiheuta puhelimille pysyviä vahinkoja, mutta hetkelliset ongelmat ovat tavallisia. 

– Voi käydä niin, ettei akku anna virtaa ulos ja laite voi jopa sammua. Myös näyttö voi hidastua. OLED-näytöt sietävät lähtökohtaisesti paremmin kylmää kuin LCD-näytöt. Itse suosittelen pitämään älypuhelinta ulkona povitaskussa tai muualla kehon lähellä. 

– Terve järki kannattaa myös pitää mukana, kun lähtee älypuhelinostoksille. Iso kosketuspaneeli ja monimutkainen älypuhelin on alttiimpi sään vaikutuksille kuin peruspuhelin.

Tuoreimmat aiheesta

Digi