Älypuhelin saattaa hyytyä kylmällä nopeastikin ja akku tyhjentyä kuin itsestään – mistä se johtuu?
Pakkanen saattaa yllättää myös älypuhelimen käyttäjän. Kylmyys tekee hallaa puhelimelle monella tapaa.
Uusimpien älypuhelinten akut ovat usein samalla tavalla toimivia litiumioniakkuja. Pakkaspäivinä puhelimen hyytyminen johtuu siitä, että akun varaus laskee oltuaan pitkään kylmässä.
– Auton omistajat tietävät, että akun ollessa pitkään kylmänä, auto ei meinaa lähteä käyntiin, sanoo Elisan kehityspäällikkö Mikko Pukkila.
Toisinaan myös eri puhelinmallien välillä on epäilty olevan eroja: hyytyykö toisen valmistajan puhelin pakkasella nopeammin kuin toisen?
– Ei niissä merkittäviä eroja ole, koska akkutekniikka on sama. Mutta lasista tai metallista tehty puhelin kylmenee aina nopeammin kuin muovinen, Pukkila sanoo.
– Kannattaa kuunnella valmistajien suosituksia. Osa saattaa suositella, ettei laitetta käyttäisi kylmässä.
Paras keino suojata älypuhelin kylmältä on yksinkertaisesti pitää puhelin lämpimässä. Esimerkiksi talvitakin taskussa, lähellä ihoa, puhelin ei pääse kylmäksi. Näin puhelin pysyy lämpimänä, eikä kovankaan pakkasen pitäisi näkyä puhelimen toiminnassa.
– Jos vaikka pitkään puhuu puhelimeen pakkasella, niin metallikuorinen puhelin kylmenee niin, ettei sitä ole mukava edes pitää korvalla, Pukkila sanoo.
Handsfree-laitteet saattavat myös olla hyvä ratkaisu kylmänä vuodenaikana. Tällöin puhelinta ei välttämättä edes tarvitse nostaa taskusta.
Toinen vaihtoehto on ladata puhelimen akku aina täyteen ennen ulkoilua, jotta akun virta riittäisi mahdollisimman pitkään.
– Täydessä latingissa oleva puhelin lämpimässä taskussa on niin sanotusti maksimisuoritus, mitä voi tehdä.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.