Tyhjeneekö puhelimesi akku aina pakkasella? Nappaa vinkit, joilla saat akun kestämään – yhdellä virheellä pysyvät seuraukset!

1:46imgKatso video: iPhone ja Samsung MTV:n pakkastestissä – arvaatko, kumpi hyytyi?
Julkaistu 15.01.2021 09:50

MTV LIFESTYLE

Pakkanen paukkuu ja puhelimesta loppuu heti akku. Kuulostaako tutulta? Selviä talvisäistä näillä Time-julkaisun ja DNA:n vinkeillä!

Suomen talven pakkassäät ja älypuhelimet eivät ole mikään paras yhdistelmä, sillä lämpötilan muutokset voivat aiheuttaa akun tyhjenemistä, kosketusnäyttöongelmia ja jopa pahimmillaan saada näytön lasin rikkoutumaan.

– Puhelimen akussa sähköä tuottavat kemialliset reaktiot hidastuvat ja osa energiasta menee sähköksi muuntumisen sijaan akun itsensä lämmittämiseen. Tämän vuoksi akku saattaa kulua pakkasella nopeammin kuin lämpöasteissa. Pakkanen ei kuitenkaan varsinaisesti vaurioita akkua, selittää DNA:n valikoimapäällikkö Jesse Kieksi  DNA:n blogissa.

LUE MYÖS: Vältä putkirikot pakkasella ammattilaisten vinkeillä – älä missään nimessä toimi näin: "Voi sytyttää tulipalon ja rikkoa putket"

Älypuhelimen akkua voi kuitenkin pyrkiä pidentämään muutamalla helpolla vinkillä.

1. Älä lataa puhelintasi kylmänä

Vaikka akku pääsisikin loppumaan pakkasessa, ei älypuhelinta pitäisi koskaan ladata kylmänä! Kylmänä lataaminen saattaa nimittäin vaurioittaa akkua pysyvästi, muistuttaa DNA. Myös Apple on varoittanut iOS-laitteiden akkujen lataamisesta kylmillä säillä.

2. Lataa akku täyteen ennen ulkoilua

DNA:n mukaan kaikista paras vinkki on ladata puhelin täyteen ennen pakkaseen lähtöä. Tällä hyvinkin yksinkertaisella ohjeella akun saa kestämään kaikista parhaiten. Myös varavirtalähde on hyvä apu kylmien säiden ja nopeasti tyhjenevien akkujen varalle.

LUE MYÖS: Ostitko superpitkän latausjohdon puhelimeesi? Asiantuntija varoittaa olennaisista ongelmista – "Akku voi pian olla vaihtokunnossa"

3. Pidä puhelin taskussa

Useimpia laitteita ei ole yksinkertaisesti tehty kestämään kovia pakkasia, joten puhelimen käyttämistä kylmässä kannattaa vältellä. Laite kannattaa pitää mieluummin suojassa pakkasilmoilta lämpimässä taskussa. Näin puhelin hyötyy myös ruumiinlämmöstäsi ja pysyy lähempänä optimaalista lämpötilaa. Ilmoitukset voi tarkistaa sitten, kun pääsee takaisin sisätiloihin.

Älypuhelinta ei kannata myöskään jättää pitkäksi ajaksi kylmään, kuten parkkipaikalle pysäköityyn autoon.

LUE MYÖS: Neljä tapaa pysyä lämpimänä paukkupakkasilla – pipo ei olekaan tärkein suoja!

4. Pidä lämmittävää kuorta

Jos puhelinta täytyy kuitenkin käyttää paljon ulkona, kannattaa ostaa lämmittävä suojakuori tai -pussi, joka on suunniteltu erikseen tähän tarkoitukseen. DNA myös suosittelee avuksi vedenpitävää näyttösuojaa, joka kestää kosteuden kertymisen puhelimelle ja pitää näytön toiminnassa.

LUE MYÖS: WhatsAppin 10 näppärää ominaisuutta – tiesitkö jo näistä?

5. Sulje puhelin

Jos tärkeitä puheluita tai viestejä ei ole ulkoilun aikana tiedossa, voi hyvä idea olla myös puhelimen sulkeminen kokonaan akun säästämiseksi.

Artikkeli on uusinta vuodelta 2018.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

LUE MYÖS: Voiko omaa puhelinta ladata kaverin laturilla? Asiantuntija kertoo "ristiinlataamisen" riskeistä

LUE MYÖS: Tukes varoittaa: Etenkin verkkokaupoista ostetuissa USB-latureissa vakavia puutteita – voivat aiheuttaa jopa sähköiskun!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Time, DNA

Tuoreimmat aiheesta

Talvi