50 Shades of Grey -kirjasarja ja elokuva on kaupallistettu myös seksivälinebisnekseen. Brändin alla kulkevat oheistuotteetkaan eivät ole selvinneet ilman kohuja.
Brändin liukuvoiteet eivät nimittäin ole onnistuneet tyydyttämään kaikkien kuluttajien tarpeita. Yhdysvalloissa tuotteen lupauksiin pettynyt nainen on nostanut joukkokanteen itseään kirjailija E. L. Jamesia ja liukuvoiteen valmistajaa vastaan.
Kanteessa vaaditaan korvauksia siitä syystä, että naisen mukaan tuotenimellä Fifty Shades of Grey Come Alive Pleasure Gel For Her myyty liukuvoide ei ole täyttänyt lupauksiaan ”hyväätekevistä ja sukuviettiä kiihottavista ominaisuuksistaan, jotka lisäävät nautintoa ja parantavat orgasmeja”.
Naisen mukaan pakkaus antaa ymmärtää, että käyttäjä kokisi "parempia orgasmeja ja kiihotusta, sillä voide syventää jokaista kosketusta ja värähdystä". Kanteen mukaan myös kirjasta lainatut otteet ovat raskauttavia, sillä niissä kuvataan miten ”Antaudun, räjähtäen hänen ympärillään – sielua syleilevä orgasmi ammentaa minut tyhjiin ja saa minut uuvuksiin.” Nainen vaatii korvauksia paitsi itselleen, myös muille tuotetta ostaneille kuluttajille.
Voiko huonosta seksilelusta saada hyvitystä?
Suomessakin on tullut myyntiin 50 Shades of Grey -brändin alaisia tuotteita. Alan suurimman verkkokaupan Kaalimato.comin varatoimitusjohtaja Kimmo Nicklenin mukaan kyseisistä tuotteista ei kuitenkaan ole tullut vielä asiakaspalautteita. Hän ei usko, että Yhdysvalloissa nähty kanne olisi edes mahdollinen Euroopassa.
Nicklen pitää asiakaspalautetta ylipäänsä kuitenkin tervetulleena.
– Palautetta tulee, niin positiivista kuin negatiivista, etenkin nimetöntä kommentointia. Se on hyvä, sillä jos jossain tuotteessa on ongelmia, niin pystymme huomioimaan sen.
Erotiikka-alan verkkokaupassa pätevät samat pelisäännöt kuin muuallakin: käyttämättömällä tuotteella on 14 päivän palautusoikeus, ja viallisista tuotteista kannattaa reklamoida. Pettymykset petipuuhien piristäjiin johtuvat Nicklenin mukaan useimmiten siitä, ettei tuotteisiin ole tutustuttu tarpeeksi tarkkaan ennen ostopäätöstä.
Ensinnäkin kun ostaa tuotteen, kannattaa tutustua tarkkaan tuoteteksteihin, kuviin ja kuvaukseen. Suurin virhe on, että ostaa tuotteen tietämättä tarkkaan, mikä se on, Nicklen kuvailee ja mainitsee esimerkiksi hieromasauvojen voineen yllättää ikävästi isolla koolla.
Liian tuhdista dildosta saa kuitenkin syyttää ainakin Suomessa vain itseään.
–Jos tuote on käytetty ja se ei miellytä sellaisena kuin se on, ja kyseessä on toimiva tuote joka ei ole viallinen, niin eihän siinä ole palautusperustetta. Jos ostat vaikka auton ja myöhemmin et olekaan siihen tyytyväinen, niin eihän sitäkään voi vain palauttaa.
50 Shades of Grey innostanut S&M-leikkeihin Suomessakin
Nicklen arvioi, että kirjasarjan myötä kuluttajien kiinnostus pikkutuhmia sidontaleikkejä kohtaan on kasvanut.
– Jälkeenpäin kun katsoo, niin varmaan se vaikutti keskusteluun ja vähän tuotevalikoimaankin. Kevyt S&M -tuotteissa on nyt aloittelijapakkauksia, joissa on ruoskaa, käsirautoja ja muuta pikkutuhmaa. Sellaisia tuotteita on tullut kyllä lisää kirjasarjan myötä, Nicklen kertoo.
– Toivotaan ,että (elokuvan) julkaisun jälkeen tulisi jotain pientä säpinää ja ihmiset innostuisivat jälleen kokeilemaan uusia asioita.
Lähde: Gawker.com, Hollywood Reporter