Kissojen ja koirien täsmäruoat ovat jokapäiväiseen ruokintaan tarkoitettuja täysravintoja, joissa on perusravintoaineiden lisäksi räätälöityjä ominaisuuksia erilaisiin hyvinvoinnin haasteisiin. Marketeista niitä ei juuri löydy, mutta erikoisliikkeessä vaihtoehtoja on paljon.
Mikähän kaveria vaivaa?
Masuja on niin monta kuin on koiraakin. Yhdellä on toistuvaa närästystä, toisella jatkuvasti vatsa löysällä ja kolmannella kutisevat tassut ja korvat. Ja sitten ovat ne onnenmustit, jotka voivat jotakuinkin surutta syödä mitä vain ja sen kun porskuttavat menemään. Päivittäisen ruoan valinnalla voidaan saada helpotusta ja lisäapua yllättäviinkin vaivoihin, kuten hammaskiven muodostumiseen ja virtsatieongelmiin.
Sopiva ruokinta on usein etsintää ja hienosäätöä, jossa erikoisliikkeen asiansa osaavan myyjän kokemus voi olla isoksi avuksi, vaikka vaativimmissa tapauksissa tarvitaan yleensä myös eläinlääkärin ja ravitsemusneuvojan apua.
Iho- ja suolisto-ongelmat yleisimpiä vaivoja
Mustin ja Mirrin ravitsemusneuvojan pakeille hakeudutaan yleisimmin iho- tai vatsaongelmien ja allergiaoireiden vuoksi, mutta myös esimerkiksi ylipaino, pennun ruokintasuunnittelu ja toisinaan myös riittävän energia- ja proteiinipitoisen ruokasuunnitelman tekeminen aktiiviselle koiralle ovat tavallisia ruokintahaasteita. Ruokaherkkyyksiä aletaan usein selvitellä eliminaatiodieetillä, jonka laatimisessa asiantuntijan apu on ehdottoman arvokasta. Joskus syyllinen löytyy helposti, toisinaan jäljitystyötä joudutaan tekemään pitkään.
Räätälöityjä ruokia moniin tarpeisiin
Usein haasteita saadaan ratkotuksi jo kokeneen henkilökunnan avulla, kerrotaan Mustista ja Mirristä: monet ovat vuosien varrella ehtineet kohdata koko kirjon ruokintahaasteita, ja yksi jos toinenkin on ehtinyt ratkoa myös omien lemmikkiensä ravitsemuskysymyksiä. Kaikeksi onneksi laadukkaita ruokavaihtoehtoja on nykyisin paljon. Hyllystä löytyy useampiakin ns. hypoallergeenisia, eli tavallisimpia allergisoivia raaka-aineita välttäviä ruokia.
Monilla laatumerkeillä on sarjoissaan kevytruokia, jotka auttavat painonhallinnassa ja tukevat siten myös nivelten kestämistä. Esimerkiksi senioriruoissa on nivelet yleensä huomioitu vielä erikseenkin. On hammashaasteisiin vastaavia, virtsateiden terveyttä vaalivia ja ihon hyvinvointia tukevia ruokia. On erityisen paljon proteiinia ja energiaa sisältäviä ruokia urheileville tai työskenteleville koirille ja erityistasapainotettua ravintoa kasvaville polville. Mikäli selviä haasteita on, kannattaa aina kysyä, onko niihin täsmäruokaa tarjolla. Usein terveyttä tukeva ruoka ei ole edes saman merkin muita ruokia kalliimpaa.
Entä jos syöttäisi raakaruokaa tai valitsisi 50/50-mallin?
Nykyisin virta vie myös raakaruokintaan päin ja 50/50-ruokintamalli on suosittu. Raakaruokinnan turvallisuudesta esitetään toisinaan huolia, mutta pääosin suomalaiset tuotteet on todettu toimiviksi ja keittiöhygieniastakin osataan jo hyvin huolehtia. Vannoutuneet raakaruokkijat sanovat lemmikkiensä voivan loistavasti pelkällä raakaravinnolla, ja esimerkiksi hammas- tai iho-ongelmien kadonneen kokonaan. Kakan määräkin on vähentynyt. Raakaruokinnan suosio on kasvanut myös valmiiden täysravintojen myötä, kun koostumukseltaan täysipainoinen ruokavalio ei enää vaadi ruokkijalta erityistaitoja ja ravintolisien mittailua.
50/50-ruokinta eli seka- tai yhdistelmäruokinta perustuu puoliksi laadukkaaseen kuivaruokaan ja puoliksi märkä- tai raakaruokaan, jolla aterioihin saadaan vaihtelua ja maistuvuutta. Korkealaatuisen kuivaruoan lisänä voi koiralle ja kissalle tarjota esimerkiksi pelkkää tuoretta lihaa, kun välttämättömistä perusravintoaineista on huolehdittu.
Terveelle lemmikille ja erityisesti kasvavalle pennulle, jolla ei ole erityisiä herkkyyksiä, voi olla hyväksi saada erityisesti eläinproteiineja monesta lähteestä, jotta sen suolisto tottuu monipuoliseen ruokaan. Silloin erilaisten raaka-aineiden ja uusien ruokien kokeileminen sujuu yleensä vähemmin vatsavaikutuksin.
6 syytä miettiä ruoan vaihtoa
1. Paino on noussut
Jos paino on selvästi noussut, on aika tarkistaa ruoan laatu ja määrä. Esimerkiksi sterilointi ja ikääntyminen vauhdittavat usein painon kertymistä. Oikea kevytruoka auttaa.
2. Paino laskee tai se ei kartu
Erityisesti odottamaton laihtuminen voi olla merkki myös jostakin sairaudesta, joten käynti eläinlääkärillä on paikallaan. Jos elämään on tullut paljon lisää liikuntaa, voi energia- ja proteiinipitoisempi ruoka olla ratkaisu. Kasvuiässä massaa kasvatetaan penturuoilla, ja se karttuu kun ikäkin karttuu.
3. Ikä
Ikääntyminen on aina hyvä syy miettiä ruokintaa. Usein aktiivisuustaso laskee ja paino tahtoo nousta. Nivelet ehkä alkavat vaivata. Senioriruoissa nämä muutokset on otettu huomioon.
Koiran pentu- ja junioriruoasta siirrytään aikuisten ruokaan yleensä noin vuoden iässä, jopa aiemmin, jos karvakuono on selvästi kasvamisensa kasvanut. Penturuoka sisältää runsaasti energiaa, mikä voi turhaan lisätä ylipainon riskiä.
4. Liikunta lisääntyy
Metsästys- ja urheilukoirien aktiivikaudella tarvitaan selvästi tuhdimpaa ravintoa, ja esimerkiksi pitkä luontovaellus kesälomalla voi tuoda lisävaatimuksia sohvaperunan ruokintaan. Kuormittavan harrastuksen, vaikkapa agilityn, aloittaminen on tietysti syytä ottaa huomioon myös ravinnossa.
5. Iho oireilee
Kun iho oireilee, on syy monesti ruoassa. Helpointa on siirtyä ensin ravintoon, jossa ei ole yleisimpiä allergeeneja, kuten vehnää, soijaa, kanaa tai maitotuotteita. Mikäli se ei riitä, kannattaa asiaa selvitellä ammattilaisen, kanssa - lähes mikä tahansa raaka-aine saattaa ajan kuluessa muuttua ongelmalliseksi.
6. Vatsa oireilee
Löysä vatsa, ilmavaivat ja närästys kertovat, että ruoassa on jotain, joka tälle tassuttelijalle ei sovi. Jotkut ovat luonnostaan herkkävatsaisempi, eikä aina suinkaan ole kyse allergiasta. Siirry herkkävatsaisille suunniteltuun, helposti sulavaan ravintoon, ja valmistaudu siihen, että joskus uusia ruokia pitää kokeilla useampi ennen kuin oikea löytyy.
Mitä tahansa muutoksia lemmikin ruokintaan tehdään, viisainta on vaihtaa uuteen asteittain viikon tai parin kuluessa. Näin herkempikin vatsa ehtii mukautua uuteen.