Ruokitko koiraa tai kissaa oikein? Lemmikkiasiantuntijat muistuttavat, mitä pitää huomioida

Koira tai kissa on harvoin nirso. Jos ruoka ei maistu, voi tarjoamassasi ravinnossa olla jotain vialla. Eläinlääkäri, koirien ja kissojen ravitsemusasiantuntija ja eläintenhoitajien kouluttaja antavat vinkkinsä lemmikkien monipuoliseen ruokintaan.

Samoin kuin ihmiset, myös jokainen kissa ja koira ovat yksilöitä, ja siksi myös sopivan ravinnon löytyminen voi olla joskus haasteellistakin.

Myös koirilla ja kissoilla voi olla herkkyyksiä tai allergioita, jotka voivat vaikuttaa siihen, mitä niille voi syöttää.

On kuitenkin tiettyjä perusasioita, joita jokaisen lemmikin omistajan kannattaa pitää mielessä, kun valitsee ruokaa kissalleen tai koiralleen.

1. Monipuolisuus

Eläinlääkäri Johanna Anturaniemen mukaan monet ihmiset saattavat syöttää koiralle tai kissalleen hyvin yksipuolista ruokaa, vaikka monipuolisuus olisi yhtä tärkeää eläimen ruokavaliossa kuin ihmisenkin.

Osa esimerkiksi menee pitkään kasvattajan antamien suositusten mukaan ja valitsee aina samaa merkkiä ja tuotetta, mutta monipuolisuus on myös eläimelle terveellistä ja hyväksi.

Nappulaa, raakaruokaa ja märkäruokaa valitessaan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ruoka on valmistettu pääasiassa eläinperäisistä raaka-aineista, muistuttaa koirien ja kissojen ravitsemusasiantuntija Emmi Heikkinen.

Tuoteselosteesta moni osaakin katsoa, että eläinperäinen raaka-aine on aina kärjessä.

2. Rasvat

Sekä kissat että koirat ovat lihansyöjiä ja niiden pääasiallinen energian lähde tulisi olla rasva, ei hiilihydraatit.

Raakaruokinnalla saadaan hyvin toteutettua eläinperäinen proteiini ja rasvan saanti, eikä siellä käytetä hiilihydraatteja, vinkkaa Anturaniemi.

Raakaruokinnan kanssa tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan, sillä kypsentämätön liha sisältää mikrobeja. Raakaruokaa ei tule myöskään säilyttää sulatettuna pitkiä aikoja mikrobien vuoksi.

Katso myös video: Näin teet koiran loishäädön oikein. Juttu jatkuu videon alla,

Näin teet koirallesi loishäädön oikeaoppisesti 1:22
Eläinlääkäri Chita Wahlroosin neuvoilla teet koiran loishäädön oikeaoppisesti.

3. Annoskoko

Heikkisen mukaan suurin virhe, mitä lemmikin omistajat tekevät kissojen ja koirien ruokinnassa liittyy annoskokoihin.

Lemmikkejä ruokitaan liikaa ja se johtaa ylipainoon. Ruoat ovat nykyään hyviä ja maistuvia ja samaan aikaan lemmikit ovat paljon sisätiloissa, eikä aktiivisuus ole välttämättä kovin korkeaa. Sohvaperunat kerryttävät äkkiä ylimääräistä painoa.

Eläintenhoitajien kouluttajan Päivi Ylikorven mukaan useat kissojen omistajat esimerkiksi luulevat, että kissalle pitäisi olla jatkuvasti kuivamuonaa tarjolla kupissa.

Eläimen kehon kuntoa pitää seurata. Tarkkailla, miten paino muuttuu, miten kehon rasvan määrä muuttuu, Ylikorpi muistuttaa.

4. Nesteytys

Koiralla ja kissalla pitää aina olla kupissa tarjolla raikasta vettä. Tämän lisäksi lemmikille on hyvä tarjota märkäruokaa, jolla voi lisätä nesteytystä.

Etenkin kissojen kanssa nesteytyksestä kannattaa pitää huolta.

Kissoilla janontunne on heikompi, koska ne ovat lajihistoriansa ajan saaneet nesteensä ravinnosta, sillä jyrsijöissä 70 prosenttia on nestettä, Ylikorpi kertoo.

Sen lisäksi, että kissat eivät tunne janoa herkästi, ovat ne myös kömpelöitä juojia.

Kissa voi olla pitkäänkin vesikupilla juomassa, mutta on juonut vettä tosi vähän, sillä ne ovat hitaita juomaan.

Kissoilla on myös koiria useammin virtsateiden ongelmia, minkä vuoksi nesteytykseen tulee kiinnittää myös erityistä huomiota.

5. Tarkkaile kakkaa ja käytöstä

Niin kissan kuin koiran uloste ja käytös ulostaessa voi paljastaa ravitsemuksen ongelmakohtia.

Jos ulostamistiheydessä tai kakan koostumuksessa tapahtuu merkittäviä muutoksia, voi ruokavaliolla olla tekemistä asian kanssa.

Uloste ei saisi olla löysää vaan sopivan kiinteää.

Myös lemmikin käytös voi kertoa ruoansulatusongelmista.

Esimerkiksi passiivisuus tai levottomuus voi kertoa ongelmista tai kivuista. Myös oudolta tuntuva käytös, kuten erilaisten pintojen nuoleminen voi kertoa ruoansulatuskanavan oireista, Ylikorpi vinkkaa.

Liian helposti pidämme lemmikkiä nirsona, kun se närppii ruokaansa tai syö vain sen määrän, että kovin nälkä talttuu, mutta syynä käytökseen voi olla sopimaton ruoka, joka aiheuttaa lemmikille epämiellyttävää oloa syömisen jälkeen, Ylikorpi summaa.

Lue myös:

    Uusimmat