Vatsaongelmat vaanivat koiraa kesämökillä: "Seuraavana päivänä pitää mennä eläinlääkäriin"

Koirille tyypillisin ajanjakso saada vatsatauteja on juuri kesämökkikausi. Vatsavaivoista kertoo usein ripuli, josta ei tarvitse huolestua välittömästi.

Kesälomailijoita varoitellaan vuosi toisensa jälkeen jatkuvasta napostelusta ja epäterveistä ruokavalinnoista. Lomailu mökillä voi kuitenkin olla rankkaa myös perheen karvaisille jäsenille: koirille tyypillisin ajanjakso saada vatsatauteja on juuri kesämökkikausi, kertoo eläinlääketieteellinen johtaja Petri Bäcklund Vetcarelta.

Jos koiran vatsa menee löysälle, ongelmana on Bäcklundin mukaan suoliston mikrobiston vastustuskyvyn heikkeneminen. Koiranpennun suoliston mikrobikanta muodostuu jo kohdussa, kun pentu saa mikrobikannan emältään. Myöhemmin suoliston hyvinvointiin vaikuttavat paitsi synnytyksen yhteydessä saadut, myös pentujen yhteiselämän aikana saadut mikrobit.

– On huomattu, että teräsvatsaisten koiraemojen, joilla on todella harvoin esimerkiksi ripuli, pennutkin ovat todella kestäviä. Kun mikrobisto on muodostunut varhain, se kantaa läpi elämän. Esimerkiksi antibioottikuuri voi heikentää koiran vastustuskykyä ja mikrobisto voi kärsiä jopa kolmen vuoden ajan, ennen kuin se palaa ennalleen, Bäcklund kuvaa.

"Kun mennään mökille, koiran ruokavalio muuttuu"

Yleensä koiran oksentelu ja löysä vatsa kertovat siitä, että koira on syönyt jotakin sopimatonta vaikkapa lenkkipolun varrelta. Esimerkiksi jätösten syöminen voi johtaa bakteeri-, virus- tai sisäloistartuntaan. Myös ”lomaruokavalio” voi tuoda ongelmia lemmikeille.

– Kun mennään mökille, koiran ruokavalio muuttuu aika tavalla. Lomaillessa saatetaan antaa makkaraa ja muuta, ja jo se saattaa sekoittaa koiran mahan, kun se saa niin erityyppistä ruokaa kuin mihin se on kotona tottunut, Bäcklund kuvaa.

Lisäksi koiraa pidetään mökillä vapaana. Kun lemmikki tutkii mökin ympäristöä, eteen saattaa tulla jotakin ihmisen mielestä ällöttävää, joka koiran silmissä on vastustamattoman herkullista.

– Sieltä voi löytyä kaikennäköistä, pilaantunutta kalaa kaislikoista, tai koira voi löytää kuolleen myyrän. Tämä sekoittaa mahan joksikin aikaa.

Makkaraherkut kannattaa suhteuttaa sen koiran kokoon

Pieni määrä grillimakkaraa mökin terassilla ei ole koiralle haitaksi. Ihmisille tarkoitetussa makkaranssa ongelmaksi muodostuu lähinnä suolapitoisuus.

– Yleensä makkaran syöttämisestä kannattaa suhteuttaa sen koiran kokoon. Jos yhdelle viisikiloiselle mäyräkoiralle antaa yhden nakin, se vastaa 20 nakkia, jotka satakiloinen mies söisi. Helposti sitä ei huomaa, että suolapitoisuus on jo hirvittävä, jos koiralle antaa muutaman nakin. Ei ole ihme, jos vähän turvottaa ja on maha kipeä.

Suurempi ongelma Bäcklundin mukaan on se, jos koira pääsee mökkiympäristössä käsiksi roskapusseihin ja muihin jätteisiin.

– Jos koira syö pilaantunutta makkaraa, joka on muutaman päivän muhinut roskissa, niin se on suurempi ongelma.

Myöskään uintikelpoisen järviveden juomisesta ei ole haittaa koiralle. Suomen kesään yleensä kuuluva sinileväkausi voi kuitenkin pilata veden ja sairastuttaa lemmikin.

– Sinilevästä voi tulla rankkojakin ripuli- ja oksenteluoireita. Jopa myrkytyksiä, jos vesi on oikein pilaantunutta. Koiran omistajan pitää tietää, minkälainen oma rantavesi mökillä on. Voi ajatella, että joisinko itse tätä vettä, tai pistäisinkö sitä suuhuni.

"Kyllä seuraavana päivänä pitää mennä eläinlääkäriin"

Koiran vatsavaivoista kertoo usein ripuli, josta ei tarvitse huolestua välittömästi. Ripulin vakavuudesta kertovat voimakkuus ja kesto.

– Jos löysävatsaisuus on hyvin voimakasta ja on niin sanottu vesiripuli, riskinä on, että koira kuivuu. Varsinkin näin kesällä, kun on lämmin. Jos koira on niin huonossa kunnossa, ettei ruoka pysyy sisällä tai koira ei halua syödä tai juoda, niin silloin jo vuorokauden aikana asialle pitää tehdä jotain. Samalla tavalla kuin ihmiselle, kuivuminen voi tulla nopeasti myös koiralle, Bäcklund neuvoo.

Jos ripuli kestää pitkään, koira alkaa menettää nesteen lisäksi tärkeitä ravintoaineita.

– Jos ripuli on vakava, ehkä päivän voi katsoa tilanteen kehittymistä, jos pystyy koiraa juottamaan. Mutta kyllä seuraavana päivänä pitää mennä eläinlääkäriin. Jos ripuli on vähemmän vakava, tilannetta voi katsoa kotona pari, kolme päivää, jos koira syö ja juo.

Koiran oksentaminen ei välttämättä ole merkki mistään vakavasta. Jos koira oksentaa ruohoa tai ruokaa yhden kerran, syynä voi olla esimerkiksi ylensyönti tai ärtynyt vatsa.

– Mutta jos oksentaminen on hyvin intensiivistä, se on aina huolestuttava merkki. Kyseessä voi olla virustartunta. Ja ennen kaikkea, jos oksentaminen on kivuliasta ja vaahtomaista, niin on syytä huolestua ja hakeutua välittömästi eläinlääkäriin. Tällainen vaahtomainen, jatkuva ja kivulias oksentaminen on merkki vatsalaukun kiertymisestä, ja se voi johtaa koiran menehtymiseen hyvin nopeastikin.

"Jatkuva pienten ruoka-annosten antaminen on tärkeää"

Ripulin oireita voi yrittää lievittää esimerkiksi koirille suunnitellulla maitohappobakteerivalmisteella, jonka laatuun sekä bakteerikantaan kannattaa kiinnittää huomiota. Koirista eristettyjen maitohappobakteerikantojen on tutkimuksissa todettu lyhentävän koiran ripulin kestoa ja edistävän suoliston vastustuskykyä.

Bäcklundin mukaan aiempi ohje ripuloivan koiran paastottamisesta ei enää ole suositeltava.

– Jos koira laitetaan paastolle päiväksi tai pariksi, niin suolen nukka tuhoutuu ja imeytymispinta-ala heikkenee. Jatkuva pienten ruoka-annosten antaminen on tärkeää. Mielellään helposti sulavaa ruokaa. Raejuusto-riisisekoitus on hyvää, ja sitä voi antaa pieniä määriä kerralla. Kun vatsavaiva on ohi, niin palataan normaaliin ruokaan muutaman päivän kuluessa niin, että sekoitetaan riisiä normaali ruokaan. Tämä on ehkä paras kotikonsti koiran vatsavaivoihin. 


***



Lue myös:

    Uusimmat