600 ehdotusta kuntien ahdinkoon: "Hirveän paljon ylimääräistä byrokratiaa"

10:09img
VIDEO: Näin kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen arvioi kuntien taloustilannetta
Julkaistu 21.02.2024 10:00
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Valtiovarainministeriö on kerännyt ehdotuksia siitä, miten kuntia voitaisiin kehittää ja saada niiden palveluita sujuvoitettua. Kuntalehden mukaan ehdotuksia on kerätty lähinnä kunnilta ja muilta organisaatioilta. Joitakin kehitysehdotuksia tuli myös kuntalaisilta.

Kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) kertoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että projektin tiimoilta saatiin yli kuusisataa erilaista ehdotusta.

– Siellä on hyvin monenlaista, on pientä ja suurta. Erilaisia arkeen liittyviä asioita. Haemme niistä sellaista vaikuttavaa kokonaisuutta, Ikonen toteaa.

Ikonen toteaa, että kuntien tärkeimmät tehtävät ovat varhaiskasvatus ja perusopetus.

Lue myös: Itärajan kuntapomoilla suuri huoli tulevasta – "Nyt tarvitaan tekoja"

– Tulevaisuudessa tulevat myös työllisyyden hoidon tehtävät. Niiden merkitys kasvaa, kun tehtäviä siirtyy valtiolta. Sitten on maankäyttöön ja kaavoitukseen liittyvät asiat. 

Ikosen mukaan kolmasosa saaduista ehdotuksista liittyi juurikin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tematiikkaan. Paljon oli myös työllisyyden hoitoon, sekä kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyviä ehdotuksia.

– Näistä haetaan sitä, miten asioita voitaisiin tehdä vähän kevyemmin ja sujuvammin – niin kuntalaisten kuin kunnan organisaation kannalta. 

"Kunnat haastavassa tilanteessa"

Ikonen toteaa, että kuntien talouden tilanne on tällä hetkellä todella haastava. Tulevaisuus näyttää entistäkin haastavammalta. Ikonen peräänkuuluttaakin suurta ajattelutavan muutosta asioiden kehittämisessä.

– Ettei jäädä siihen, että yksi ainoa pieni normi muutetaan, vaan haetaan tällaista laajempaa muutosta.

Ikosen mukaan valtion tulisi luottaa enemmän kuntiin asioiden hoidossa.

– Olen itsekin pitkän aikaa katsonut kuntakentän näkökulmasta asiaa. Totta kai on asioita, joissa on oltava normit. Ei niitä ole turhaan säädetty, eikä tässä ole tarkoitus koko normiviidakkoa purkaa. Mutta sitten on hirveän paljon ylimääräistä byrokratiaa ja erilaisia raportointivelvoitteita. Voisi hyvin miettiä, että tarvitseeko asioita tehdä niin kuin aina ennenkin.

Lue myös: Kunnat pyysivät lisätukea yli 70 miljoonan euron edestä – valtiolta liikenee kymmenen

Seuraavaksi kehitysehdotukset laitetaan ministeriöihin arvioitavaksi. Ministeriöt katsovat ehdotuksista, mitkä tuovat eniten hyötyjä ja mitkä ovat parhaiten toteutettavissa. Ikonen uskoo, että jotkin asiat tulevat vaatimaan myös kokeiluja. Hänen mukaansa kuntien olisi hyvä päästä käyttämään joustavammin omia vahvuuksiaan.

– Katsotaan, että jos ei suoraan voida lainsäädäntöä muuttaa, niin annetaan kunnille mahdollisuus kokeilla ja haetaan ratkaisuja sitä kautta.

"Tampereen menestyksen taustalla yhteistyö"

Ikonen on Tampereen entinen pormestari. Tampere on viime vuosina onnistunut nostamaan profiiliaan vetovoimaiseksi kaupungiksi ja monessa tapauksessa Helsinginkin ohi.

Ikonen uskoo, että Tampereella on vahva yhteistyön historia. Hän kannustaakin kuntakentässä laajemminkin yhteistyöhön ja rohkeuteen.

– Siellä (Tampereella) ollaan tavallaan siinä samassa Tampere-laivassa ja tehdään yhteistyötä yli poliittisten rajojen ja yli kuntarajojen. 

Ikonen kertoo, että Tampereen johdossa ollessaan hän ei ajatellut johtavansa pelkkää kuntaorganisaatiota.

– Jokainen kaupungin asukas rakentaa kaupunkia joka päivä. Kun miettii johtamista yhteisöllisenä asiana, niin sillä varmasti voi viedä asioita eteenpäin. Toinen on se, että on ollut rohkeutta tehdä päätöksiä. Siinä on ollut rohkeuden henki.

Tuoreimmat aiheesta

Kunnat