Kuntaliitto esittää, että tulevat maakunnat voisivat halutessaan siirtää järjestämisvastuun joistakin tehtävistä kunnille ja päinvastoin, kunnat voisivat halutessaan siirtää muitakin tehtäviä maakunnille.
Kuntaliitto toivoo sote-uudistukseen väljyyttä, joka huomiosi alueelliset erityispiirteet. Toimitusjohtaja Minna Karhunen kertoo MTV Uutisille, että tulevat maakunnat yhdessä kuntien kanssa kykenevät tekemään kullekin alueelle parhaimman mallin.
– Toivomme, että erilaiset olosuhteet eri puolilla Suomea otettaisiin huomioon. Toivomme, että maakunnilla olisi halutessaan mahdollisuus siirtää järjestämisvastuu myös kunnille, Karhunen kommentoi.
"Toimivia kokonaisuuksia joudutaan purkamaan"
Miksi Kuntaliitto haluaa näin toimittavan?
– Koska meillä on hyviä palvelurakenteita jo nyt. Siellä on hyviä toimivia kokonaisuuksia, jotka joudutaan nyt purkamaan, kun mennään maakuntiin. Esimerkiksi muiden kuin sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio, vaikka varhaiskasvatuksen, opetus- ja sivistyspalveluiden kanssa. Ja meillä on kuntia, joilla on hyvät palvelurakenteet ja kiinteistöt, Karhunen jatkaa.
Mitä tämä hallituksen nykyinen suunnitelma ei mahdollista?
– Sitä, että järjestämisestä voidaan sopia kuntien ja maakuntien välillä. Meillä on paljon sellaisia kaupunkeja ja pienempiäkin kuntia, jotka haluaisivat ja pystyisivät tuottamaan sosiaali- ja terveyspalveluita, esimerkiksi vanhustenhoidossa. Pitäisi olla mahdollista, että kunnat voisivat tuottaa ja järjestää palveluita.
– Olisi todella hyvä, että lainsäädäntö olisi väljä ja mahdollistava, jolloin alueet voisivat itse arvioida tilanteen. Tähän ei ole kauheasti ollut intoa sosiaali- ja terveysministeriössä.
Pelkona ennaltaehkäisevän työn heikentyminen ja kustannusten kasvu
Sote-uudistuksen valmistelussa lähtökohta on ollut se, että järjestämisvastuu palveluista siirtyy maakunnille. Mihin se johtaa?
– Hylätään se kokemus poikkihallinnollisesta integraatiosta, joista kunnilla on tosi pitkä kokemus. Siellä on toimivia rakenteita olemassa, kuten esimerkiksi lasten, nuorten ja perheiden palvelut, joita tehdään monialaisesti. Nämä joudutaan rikkomaan ja silloinhan se heikentää ennaltaehkäisevää työtä ja voi pahimmillaan lisätä kustannuksia.
Avoinna olevia asioita on esimerkiksi opiskelijahuolto ja neuvolapalvelut.
– Lisäksi esimerkiksi päihde- ja mielenterveyspalveluissa on palveluja, jotka tukevat työllisyydenhoitoa. Joissakin kunnissa se voisi olla jopa terveydenhuoltoa ja vaikka vanhusten asumispalveluja.
"Homma voi vielä kaatua"
Kuntaliitto toivoo ministeriöltä joululahjaksi sitä, että erityispiirteet huomioitaisiin Uudenmaan lisäksi myös muualla.
– Kaikki alueet eivät ole samanlaisia ja siksi samanlaiset järjestelyt eivät sovi kaikkialle. Ihmiset paikallisesti tietävät, mikä on sen alueen paras.
– Toivon, että ministeriö nyt kuulisi herkällä korvalla, miten turvataan parhaiten hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut. Tämä on vain yksi malli, joka on poliittisesti keksitty.
– Pelkään, että jos kaikkia ei oteta nyt valmisteluun, tässä on monta kohtaa, jossa homma voi vielä kaatua.