Yhdysvaltojen inflaatio eli kuluttajahintojen kasvu jatkaa kiihtymistä. Tammikuussa maan inflaatio oli peräti 7,5 prosenttia. Viimeksi se on ollut yhtä voimakasta 40 vuotta sitten.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan odotettavissa ei ole nopeaa käännettä.
– Jonkinlainen tasaantuminen on odotettavissa, mutta ei kauhean nopeasti. Ne tekijät, jotka inflaatiota kiihdyttävät sitten Suomessa tai Yhdysvalloissa vallitsevat vielä alkuvuonna ja lähikuukausina.
Hinnat ovat kallistuneet monessa kategoriassa joulukuuhun verrattuna. Muun muassa energian hinta nousi 0,9 prosenttia. Myös ruoka ja käytetyt autot ovat kallistuneet.
– Globaali elpyminen koronasta, raaka-aineiden ja energianhintojen nousu vaikuttavat myös Suomessa. Lisäksi Yhdysvalloissa on myös omat tekijänsä, esimerkiksi Suomesta ei löydy vastaavanlaista merkkiä talouden ylikuumenemisesta.
Appelqvistin mukaan Yhdysvaltojen inflaatiolla ei ole suoraa vaikutusta Suomeen, mutta samat kustannuspaineet näkyvät myös täällä.
– Kyllä me nähdään Suomessakin pikkuhiljaa, varmaankin tänä vuonna kaksi ilmiötä. Toinen on se, että yleisemmät kustannuspaineet alkavat laaja-alaisemmin siirtyä kuluttajahintoihin, mutta toisaalta pahin piikki mikä on tullut bensan ja energian hinnasta niin alkaa vuoden mittaan hellittää.
Lue lisää: OP: "Korkotilanne muuttunut dramaattisesti" – tätä korkojen ennakoitu nousu tarkoittaa asuntovelallisille
Esimerkiksi Saksassa yrityksillä on halua siirtää kallistuneen energianhinnan samoin kuin kallistuneiden puolivalmisteiden ja hyödykkeiden hinnat asiakkailleen.
Appelqvistin mukaan jonkinlaista hintapainetta on myös Suomessa.
– Odotan, että tänä vuonna ruuan hinta tulee nousemaan jonkin verran, kun tuotantokustannukset nousevat ja ehkä laajemminkin tavaroiden ja palveluiden hinnat nousevat.
– Hinnannousu ei ole rakettimaista. Jos ajatellaan vaikka ruokaa, niin sen hinta on noussut hyvin vähän Suomessa monen vuoden aikana. Nyt jos nähdään vähän hintojen nousua niin ei sen pitäisi olla vielä maailmanloppu.
Appelqvistin mukaan Suomella ei ole tarvetta lähteä tekemään nopeita muutoksia palkkapolitiikkaan.
– Meillä on bensan hinta noussut hetkellisesti ja odotuksissa on, että se laantuu aika pian.
– Jos lähdetään hirveästi sitä tuomaan palkkoihin, voimme synnyttää kierteen, että sekä hinnat ja palkat nousevat ja se ei ole loppujen lopuksi kenenkään etu. Yhdysvalloissa palkat nousevat vauhdikkaasti, mutta se ei välttämättä paranna ostovoimaa, sillä hinnat nousevat vielä voimakkaammin.
Yhdysvaltojen keskuspankki nostanee maaliskuun kokouksessaan korkotasoaan ensimmäistä kertaa sitten pandemian alkamisen.
Ekonomistit olivat ennakoineet, että inflaatio hidastuisi tämän vuoden puolella, mutta pitivät myös mahdollisena, että tilanne voi vielä pahentua ennen tasaantumistaan.