Vietetään keliakiaviikkoa, vieraana Satu Kettunen Uudenmaan keliakiayhdistyksestä
Rouheinen vuokaleipä
- 6 dl vettä
- 1 rkl psylliumkuorijauhetta
- 3 rkl pellavansiemeniä
- 3 rkl auringonkukansiemeniä
- 1 tl suolaa
- 1 dl kaura- tai tattarihiutaleita
- 1 pss kuivahiivaa
- 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 3 dl tummaa/karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
- 0,5 dl sulatettua margariinia
Voitele 1,5 litran leipävuoka ja ripottele auringonkukan- ja pellavansiemeniä vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita kädenlämpöiseen veteen psylliumkuorijauhe sekä pellavan– ja auringonkukansiemenet. Anna turvota 10 minuuttia. Yhdistä suola, hiutaleet, kuivahiiva ja jauhoseokset keskenään. Sekoita jauhoseos ja sulatettu margariini sähkövatkaimen avulla taikinaan. Täytä leipävuoka taikinalla. Kohota lämpimässä 20 minuuttia. Paista 180-asteisessa uunissa noin 1 tunti ja 10 minuuttia. Anna leivän jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista.
Omena-kaurateeleivät
- 8-10 kpl
- 2 dl kaurahiutaleita
- 2 1/2 dl tummaa/karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
- 2 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 1/2 dl öljyä
- 2 dl maitoa
- 1 raastettu omena
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon öljy, maito ja omenaraaste. Sekoita taikina tasaiseksi. Nosta taikinasta nokareita leivinpaperin päälle pellille. Muotoile jauhotetuin käsin ohuehkoiksi teeleiviksi (halkaisija 10 cm). Paista 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia