7 jalkoihin liittyvää ongelmaa, jotka voivat viestiä jostain vakavammasta

kutiavat  jalat
Jalkojen ja varvasvälien kuntoa tulisi tarkkailla viikoittain kutinaa aiheuttavan jalkasilsan toteamiseksi. Shutterstock
Julkaistu 16.11.2016 16:50

MTV LIFESTYLE

Jalkojen ongelmat voivat viestittää useista eri sairauksista, esimerkiksi diabeteksesta. Niitä kannattaa siis kuunnella tarkkaan. 

Jos haluat tietää enemmän terveydentilastasi, käännä katse jalkoihisi. Lue, mitä seuraavat jalkojen ongelmat voivat tarkoittaa.

1. Kipu

Asiantuntijoiden mukaan ei ole olemassa kipua, joka kannattaisi jättää huomioimatta. Jos kipu iskee heti aamusta, se voi olla merkki niveltulehduksesta tai jalkapohjan kalvojänteen rappeumasta. Jalkapohjan kalvojänteen rappeumasta kärsivät useimmiten ylipainoiset henkilöt, juoksijat ja korkokenkien käyttäjät. Ongelma voi myös johtua liian kuluneista juoksukengistä.

Jos kipu jatkuu koko päivän ajan, kyse voi olla murtumasta. Murtumassa kipu katoaa levossa, mutta pahenee välittömästi, kun jalalle laitetaan painoa. Pienet murtumat voivat johtua rasituksesta tai aktiivisuuden muutoksista, kuten uuden liikuntaharrastuksen aloittamisesta. Myös osteoporoosi ja muut sairaudet voivat lisätä murtumariskiä.

2. Ihomuutokset

jalat lääkäri

Erilaiset jalkaongelmat on hyvä tarkistuttaa lääkärillä. 

Ihosyöpä on mahdollista havaita jalkojen ihoa tarkkailemalla. Jos huomaat epätavallisen luomen jalkasi pohjassa, jalkapöydällä tai varpaiden välissä, se tulee aina tarkistuttaa lääkärillä. Älä myöskään unohda tarkastaa varpaankynsiäsi, sillä melanooma voi ilmetä myös tummina kohtina kynsien alla.

3. Tunnottomuus

Tunnottomat jalat voivat kertoa monista terveysongelmista aina verenkiertohäiriöistä alkoholismiin. Yksi syy jalkojen puutumiseen voi olla perifeerinen valtimotauti, joka vähentää veren virtausta jaloissa aiheuttaen myös kipua ja jalkoje palelua. 

Myös diabeteksen voi huomata jaloista, sillä veressä oleva liika sokeri vaikuttaa hermoihin aiheuttaen kihelmöintiä, puutumista tai polttavaa kipua raajoissa. Muita syitä tunnottomuuteen voi olla neurologiset ongelmat, niveltulehdus ja pitkäaikainen alkoholismi.

4. Turvotus

Pitkä seisominen aiheuttaa jalkojen turvotusta, mutta se voi kertoa myös erilaisista vammoista, kuten rasitusmurtumasta. On myös mahdollista, että turvotus johtuu terveysongelmista, jotka hidastavat jalkojen verisuonten toimintaa. Jos jalkasi turpoavat yhtäkkiä, vaiva kannattaa käydä tarkistuttamassa lääkärissä muun muassa kilpirauhaseen liittyvien ongelmien tai sydämen vajaatoiminnan poissulkemiseksi. Joissain tapauksissa myös lääkitys voi olla syynä jalkojen turpoamiseen.

5. Kylmät jalat

villasukat

Tupakointi on yksi syy jalkojen jatkuvaan paleluun.

Jatkuvasti palelevat jalat kertovat huonosta verenkierrosta. Riskitekijöitä ovat muun muassa tupakointi, korkea verenpaine, sydänsairaus tai aivohalvaus. Kylmyyden tunne ainoastaan yhdessä varpaassa voi kertoa Raynaudin ilmiöstä, jossa verenkierto estyy pienemmissä valtioissa.

6. Kutina

Kutisevat, hilseilevät, halkeilevat ja punoittavat jalat voivat kertoa sieni-infektiosta. Urheilijan jalaksikin kutsuttu jalkasilsa saa usein alkunsa hikisten jalkojen pitämisestä tiukoissa kengissä, mutta se voi myös tarttua likaisista pinnoista, kuten lattioista.

7. Kävelyn muutokset

Jos huomaat äkillisiä muutoksia omassa kävelyssäsi, ota heti yhteys lääkäriin. Neurologiset ongelmat kannattaa aina tarkistuttaa, sillä ne voivat pahimmassa tapauksessa viestittää aivoihin liittyvistä ongelmista, kuten aivohalvauksesta. Kävelyn muutokset voivat myös itsessään vaikuttaa terveyteemme. Jos kävely muuttuu epävakaaksi tai jaloissa esiintyy tunnottomuutta, kaatumisriski kasvaa.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Huffingtonpost 

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi