Varpaat jatkuvasti jäässä? Kylmät jalat voivat olla jopa oire sairaudesta

Satunnaisesti kylmältä tuntuvat jalat eivät ole syy huolestua. Jos vilpoisiin varpaisiin liittyy muita oireita tai palelulle ei löydy selitystä, kannattaa asiasta kertoa lääkärille.

Jalkojen kylmeneminen on tavallinen oire, joka johtuu useimmiten verenkierron heikkenemisestä. Tavallisimpana syynä ihon verenkierron heikkenemiselle voi pitää altistumista kylmälle ja kostealle.

Toisinaan kylmien jalkojen taustalla voi olla terveydellinen tila tai sairaus. Muun muassa seuraavat tekijät voivat aiheuttaa varpaiden palelua.

1. Voimakas stressi tai ahdistus

Stressi tai ahdistus voivat saada jalat viilenemään. Tämä johtuu Medical News Todayn mukaan siitä, että kuormituksen seurauksena adrenaliinin eritys verenkiertoon lisääntyy. Adrenaliini supistaa pintaverenkiertoa ja vähentää veren virtausta kehon ääreisosiin.

Elimellisen reaktion tarkoituksena on säästää energiaa ja varautua tuleviin uhkiin pakkaamalla verta keskivartaloon. Nykymaailmassa taistele tai pakene -reaktio voi kuitenkin kääntyä ihmistä vastaan. Yksi ilmentymistä voi olla käsien ja jalkojen palelu.

2. Huono verenkierto

Huono verenkierto aiheuttaa usein sen, ettei kehon ääripäihin pääse virtaamaan riittävästi lämmintä verta. Säännöllisesti kylmät jalat tai kädet voivatkin olla oire huonosta verenkierrosta. Jos verenkierto on hyvin huono, voivat varpaat myös sinertää.

Verenkiertoon vaikuttavat monet elintavat. Esimerkiksi tupakointi, runsas paikallaanolo sekä korkea kolesteroli heikentävät verenkiertoa.   

3. Anemia

Anemia eli alhainen hemoglobiini johtuu veren punasolujen vähyydestä tai punasolujen sairaudesta. Yleisin syy anemialle on raudan puute, mutta myös esimerkiksi B12-vitamiinin tai foolihapon puutos sekä pitkäaikaissairaudet voivat aiheuttaa anemiaa.

Lievään anemiaan voi liittyä väsymystä ja ruumiillisen suorituskyvyn heikkenemistä. Vakavammasta anemiasta kieliviä oireita ovat voimakas väsymys, huimaus, hengenahdistus sekä myös jalkojen kylmeneminen.

Katso video: Älä ryhdy tankkaamaan rautalisää omin päin! Juttu jatkuu videon alla.

4. Diabetes ja hermovauriot

Jatkuvasti koholla oleva verensokeri vahingoittaa pieniä verisuonia ja valtimoita. Seurauksena verenkierto voi heikentyä ja jalat tuntua kylmiltä.

Diabetekseen liittyvät verisuonimuutokset voivat häiritä elintoimintoja vakavasti. Yksi diabeteksen merkittävä lisäsairaus on ääreishermoston häiriö eli neuropatia. Se ilmenee erityisesti alaraajoissa aiheuttaen särkyä sekä tuntoaistin muutoksia tai heikentymistä. Tuntoaistin heikentymisen seurauksena diabeetikon jalkoihin voi syntyä niin pahoja haavaumia ja tulehduksia, että on turvauduttava amputaatioon.

Diabetes ei ole ainut hermovaurioita aiheuttava tekijä. Koska alaraajojen kärkiosiin menevät hermot ovat elimistön pisimmät, ovat ne Terveyskirjaston mukaan myös alttiimpia vaurioille. Esimerkiksi paleltumat, alkoholin tai solunsalpaajien kaltaisille myrkyille altistuminen ja pitkäaikaissairaudet voivat vaurioittaa hermoja.

Hermostohäiriöt voivat Medical News Todayn mukaan saada jalat tuntumaan kylmiltä. Muita oireita ovat jalkojen puutuminen, pistely ja särky varsinkin yöaikaan.

5. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kaulan alaosassa sijaitseva kilpirauhanen ei pysty tuottamaan normaalia määrää tyroksiini-hormonia, mikä hidastaa aineenvaihduntaa. Aineenvaihdunta vaikuttaa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan ja kehon lämpötilaan, minkä vuoksi kilpirauhasen vajaatoiminta voi oireilla paleluherkkyytenä – myös jaloissa.

Muita kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat esimerkiksi väsymys, painonnousu, ummetus ja ihon kuivuminen.

6. Raynaud'n oireyhtymä

Yksi mahdollinen syy kylmille jaloille on Raynaud’n oireyhtymä eli valkosormisuus, kertoo Harvard Health Publishing.

Oireyhtymässä verisuonet supistuvat epätavallisen voimakkaasti, minkä johdosta yksi tai useampi sormi tai varvas muuttuu kylmässä valkoiseksi. Ihon lämmetessä väri muuttuu usein sinertäväksi ja lopulta punoittavaksi.

Toisinaan Raynaud’n oireyhtymä liittyy muihin sairauksiin, kuten reumaattiseen sidekudostautiin. Tällöin ilmenee palelun ja valkoisuuden lisäksi muita oireita, kuten sormenpäiden haavaumia tai muita ihomuutoksia.

Milloin lääkäriin kylmien jalkojen vuoksi?

Satunnaisesti kylmältä tuntuvat jalat eivät ole syy huolestua. Palelevat varpaat voivat olla esimerkiksi perinnöllinen ominaisuus tai seurausta hoikkuudesta.

Ensisijaisesti jalkoja kannattaa lämmittää kunnon sukilla sekä piristämällä verenkiertoa liikunnalla. Öisin avuksi voi ottaa lämpöpullot tai -tyynyt. Tupakoitsijoiden kannattaa tumpata savukkeensa. Verisuonia voi myös jumpata pistämällä jalat vuorotellen vartin ajaksi kylmään ja kuumaan veteen.

Jälkimmäistä kikkaa ei suositella hermovauriosta kärsiville, sillä tuntohäiriöt altistavat palovammoille tai paleltumille.

Kylmistä jaloista kannattaa kertoa lääkärille, jos niihin liittyy muita oireita, kuten voimakasta väsymystä, painon nousua tai laskua, kuumetta, nivelsärkyä tai ihomuutoksia. Äkillinen toisen alaraajan kylmeneminen ja mahdolliset värimuutokset ovat syy hakeutua hoitoon kiireellisesti, sillä oireet voivat olla merkkejä alaraajavaltimon tukoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat