Stressi ja läheisyyden puute nousivat merkittävään roolin tutkimuksessa, joka selvitti syitä pikkulasten vanhempien eroon.
Selvitys pienten lasten vanhempien eroista kertoo karua kieltä; ruotsalaistutkimuksen mukaan peräti yksi kolmesta lapsiperheestä hajoaa. Suurin osa vanhemmista päätyy eroon esikoislapsen ollessa noin viiden vuoden ikäinen.
Edellisten lukujen lisäksi tutkimuksessa selvitettiin yleisimmät syyt siihen, miksi vanhemmat päätyvät suhteessaan tähän ikävään ratkaisuun. Haastateltuaan 452 eronnutta pariskuntaa tutkijat saivat luotua seitsemän kohdan listan yleisimmästä eron syistä.
7 yleisintä eron syytä
- Vanhemmuuden aiheuttama kuormitus
- Stressaavat olosuhteet
- Läheisyyden puute
- Riittämätön kommunikaatio
- Erilaiset persoonat ja kiinnostuksen kohteet
- Ei sitouduta suhteeseen
- Riippuvuudet ja niiden kielteiset vaikutukset
Näin parannatte perhe-elämää yhdessä
Vaikka lasten kasvattaminen on lähes poikkeuksetta stressaavaa, tutkimuksen johtaja Malin Hanssonin mukaan sitä voi oppia hallitsemaan. Hän onkin luonut vanhemmille listan neuvoista, joita noudattamalla perheet voivat lujittaa suhteitaan ja pysyä paremmin yhdessä vaikeuksista huolimatta.
- Osallistu aktiivisesti velvollisuuksien hoitamiseen.
- Osoita puolisollesi kiitollisuutta pienistäkin asioista.
- Osoita kiintymystä joka päivä halauksin ja suudelmin.
- Puhukaa aina tunteistanne ja toiveistanne, niin negatiivisista kuin positiivisistakin. Sen sijaan, että syyttäisitte toisianne, pyrkikää tuomaan esiin omat toiveenne asian suhteen.
- Auta puolisoasi viettämään silloin tällöin omaa aikaa ja pidä huoli, että saat sitä myös itse.
Hanssonin mukaan vanhempien tulisi keskittää energiansa haasteiden ja ongelmien sijaan pieniin ilon hetkiin, jotka lujittavat perhettä entisestään. Sen ei tarvitse olla sen ihmeellisempää kuin palapelin kokoamista tai eväsretki läheiseen metsään. Kaiken kiireen keskellä asiantuntija kehottaa huomioimaan myös puolisoa pienin kosketuksin pitkin päivää.
Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow kertoo avioliiton riskeistä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Parents