700 SM-liigaottelun kulttihahmolta huolestuttava ulostulo: "Tätä ei kukaan suoraan sano"

Jonne Virtaselta väkevää paalutusta Suomi-kiekon alakulosta: "Kaikki ovat nähneet" 1:13
Jonne Virtaselta väkevää paalutusta Suomi-kiekon alakulosta: "Kaikki ovat nähneet"

Yli 700 ottelua SM-liigaurallaan pelannut Jonne Virtanen ei säästele sanojaan, kun puhe kääntyy Suomi-kiekon pelaajakehityksen tilaan. Suomessa hukataan Virtasen mielestä valtava määrä piilevää potentiaalia.

SM-liiga teki muutoksen, jonka myötä Mestiksen voittajalla on mahdollisuus nousta pelaamalla pääsarjaan. Nousuun kuuluvat toki myös mittavat taloudelliset velvoitteet, kuten 2,2 miljoonan euron pintaan hinnoiteltu liigaosake.

Mestis-joukkue TUTOn pääkäskijänä toista kauttaan aloittava Jonne Virtanen ei tyydy viimeisimpään muutokseen, vaan laittaisi kotimaisen huippukiekon sarjasysteemit palasiksi. Hän on huolissaan ennen kaikkea pelaajakehityksestä. SM-liigassa pelaa Kiekko-Espoon nousun myötä 16 joukkuetta. 

– Turha minun on tässä ruveta keksimään mitään korulauseita. Meidän ykkössarjassa on liikaa joukkueita, siksi se ei ole tarpeeksi tasokas. SM-liigassa on pelaajia, joiden ei kuuluisi pelata siellä. Lisäksi tarvitaan toinen kovempi sarja, Virtanen aloittaa. 

Virtanen heittää ilmoille paljon julkisuudessa puhutun A+B -liigamallin.

– Onko se joukkuemäärä sitten 12 ja 12, fiksummat saavat päättää, että miten se talouden puolesta menee.

Virtasen mukaan "kaikki laji-ihmiset ovat nähneet", ettei kotimaisen pelaajatuotannon tilassa ole juhlan aihetta. Asiasta selvästi huolissaan oleva VIrtanen toivoo, ettei tähän asetelmaan tyydyttäisi. Suomi on vaarassa pudota kyydistä. 

–  Meidän pitäisi olla Tshekin ja Ruotsin tasolla pelaajatuotannossa. Se ei ole kuitenkaan nyt samanlaista. Muut ajavat ohi. 

– Kärkipelaajat eivät saa kotimaassaan tarpeeksi kovaa pääsarjaa, eikä meillä ole tarpeeksi ammattilaisjoukkueita sitä varten, että ne, ketkä myöhemmin heräävät, saisivat kasvaa taustalla. Nyt sellaiset pelaajat lähtevät 22-vuotiaana Puolaan. Heidät pitäisi pystyä pitämään 26–27-vuotiaiksi saakka Suomessa, että potentiaali voitaisiin hyödyntää. 

Virtanen on täysin varma, että Suomen kaksi ylintä sarjatasoa laitetaan lähitulevaisuudessa uuteen uskoon. Entinen kulttipelaaja on lukenut viimeaikaiset uutiset SM-liigaseurojen taloudellisesta kurimuksesta. Hän uskoo, että pääsarjan huippuseurat antavat oman paineensa muutokselle. 

– Tätä ei kukaan suoraan sano, mutta eiväthän SM-liigan isot seurat halua jakaa pottia kaikenlaisten "Utsjoen Pallojen" kanssa. Kärjen ja pohjan ero on SM-liigassa järjetön, ei tämä voi näin jatkua, Virtanen täräyttää.

Jääkiekon Mestis alkaa torstaina 12. syyskuuta. Kaikki ottelu katsottavissa MTV Katsomo+ Urheilu -tilauksella. 

Lue myös:

    Uusimmat