C Moren jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen haluaa muuttaa radikaalisti suomalaisen ammattilaisjääkiekon rakennetta. Hän esitteli MTV Urheilulle mallin, jossa Mestiksen joukkue voisi nousta vielä samalla kaudella pudotuspeleihin SM-liigajoukkueita vastaan.
Keskustelu SM-liigan sarjajärjestelmästä käy jälleen kuumana. Kokenut kiekkokettu Ismo Lehkonen haluaa heittää oman lusikkansa soppaan.
Lehkonen on valmentanut Suomessa läpi koko kentän SM-liigasta pikkujunnuihin, joten hänellä on kokemuspintaa asiaan.
Lehkosen ehdotuksessa nykyisestä 15 SM-liigajoukkueesta kolme pudottautuisi vapaaehtoisesti pois ja hakisi vauhtia Mestiksestä. Se loisi pohjan tulevalle 12+12-mallille.
LUE MYÖS: SM-liigan sarjajärjestelmä puhuttaa – Jokerit olisi tervetullut vahvistus: "Niistä puhuttiin kaupungilla"
Radikaalein muutos olisi se, että SM-liigan pudotuspeleihin pääsisi pääsarjasta vain kuusi joukkuetta. Mestiksen runkosarjan ykkönen ja kakkonen nousisivat pelaamaan SM-liigan pudotuspeleihin, joissa vastaan tulisi SM-liigan runkosarjan ykkönen ja kakkonen.
Mestiksen voittaja saisi porkkanana lisäksi CHL-paikan, johon pääsisivät SM-liigan runkosarjan ykkönen ja kakkonen.
Kuulostaa hurjalta, mutta Lehkonen on tosissaan, koska hän on huolestunut suomalaisen jääkiekon tilasta. Hän korostaa, että kyseessä on vasta raakaversio, josta on hyvä lähteä kehittelemään uudistusta eteenpäin.
– Mestiksen joukkueilla olisi oikeasti mahdollisuus pelata Suomen mestaruudesta voittamalla ykkönen ja kakkonen, Lehkonen sanoi.
– Kaikki pelaisivat edelleen runkosarjan ja pudotuspelien otteluita saman määrän. Ei puhuta kilpailuedusta, kun toinen joukkue on takonut jo monta ottelusarjaa ja joutuu pelaamaan levännyttä liigajoukkuetta vastaan, kuten Vaasan Sport joutui tekemään Porin Ässiä vastaan 2009.
MTV Urheilun Marko Leppänen heitti Lehkoselle vastakysymyksiä.
Pelkästään urheilullisesti ajateltuna mallisi on kiehtova, mutta kuvio vaikeutuu, kun otetaan huomioon ne pirulliset rahajutut ja SM-liigajoukkueiden tekemä osakassopimus. Tiedämme, että ne ovat ihmisten tekemiä, mutta purkaminen ei ole ihan yksinkertainen asia.
– Tiedämme sen, että, että meillä on huonosti voivia liigajoukkueita ja samalla kentällä on löysää rahaa. Emme saa innokkaita seurayhteisöjä hapettamaan itseään muuten kuin niin, että siellä on oikeasti valoa tunnelin päässä.
– Sen takia tarvitsemme kaksi lähes ammattilaissarjaa. Pitää antaa jotain konkreettista niille, jotka vapaaehtoisesti singahtavat alaspäin. Jos talous niin huonossa kunnossa, että ne voivat mennä pelaamaan Mestikseen voittavaa jääkiekkoa ja rakentaa sitä kautta.
– Miettisin asiaa tarkasti, että jos olisin Mikkelin Jukurit tai JYP. Treenaan hyvin ja rakennan rauhassa. Porkkanana on se, että olen seuraavana vuonna SM-liigassa ja pääsen pelaamaan Suomen mestaruudesta. Se on aika kovaa kilpailua, jos 11. ja 12. putoaisi suoraan.
Eli ei olisi karsintoja?
– Voidaan nekin järjestää, mutta jos on viimeinen ja toiseksi viimeinen, niin tervemenoa toiselle sarjatasolle. Valioliigassa tämä on ollut koko ajan, sen takia se on superkiinnostavat juttu.
Juttu jatkuu kuvan alla.
LUE MYÖS: SM-liiga auki, vaatii Mikko Manner – mestarivalmentaja lyö pöytään painavat perustelut
Valioliiga on siinä mielessä huono vertailukohta, että Valioliigasta Mestaruussarjaan pudonneet saavat ison tukisumman, jolla he voivat rakentaa uutta tulevaisuutta. Ongelmaksi nousevat tv-rahat, jotka jouduttaisiin jakamaan 24 joukkueen kesken. Muuten Mestiksessä ei olisi mitään mahdollisuuksia koota joukkuetta, jolla on mahdollisuuksia pärjätä SM-liigan joukkueita vastaan.
– Jos Mestiksessä on miljoonan pelaajabudjetti, sillä pyörittää kovaa joukkuetta.
Ei se olekaan ongelma, vaan se, miten sillä pärjätään liigan kärkeä vastaan. Tietysti kärki voidaan kuihduttaa esimerkiksi palkkakatolla. Silloin Suomen kärkiseuroilla ei ole mahdollisuuksia kamppailla Euroopan huipputason pelaajista edes niin paljon kuin nykyään.
SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen on puhunut paljon siitä, että huomio pitäisi keskittää entistä enemmän SM-liigan kärkijoukkueiden kansainväliseen kilpailukykyyn.
– Keski-Euroopassa Slovakiassa, Itävallassa ja Saksan B-sarjassa on joukkueilla yli miljoonan pelaajapalkkiobudjetit. Meillä on intohimoisia kiekkoihmisiä, joilla on löysää rahaa ja haluavat mahdollisimman nopeasti oman kaupunkinsa SM-liigaan. Tämä malli mahdollistaisi sen, että sieltä voisi löytyä yksityisiä sijoittajia. Laitan urheilun, scouttauksen ja valmennuksen keskiöön, niin on mahdollista pelata Suomen mestaruudesta.
Miksi pienessä maassa pitää olla 24 ammattilaispaikkakuntaa? Eikö olisi järkevämpää keskittää paukut isoihin kaupunkeihin sen sijaan, että tuhlataan resursseja pitkin maalaispitäjiä?
– Heitän vastapallona, että miksi pitää tehdä pienesti, kun voi tehdä isosti. Olemme menettämässä kovaa vauhtia jääkiekon valtikkaa kiinnostavuudessa. Se on kiistaton tosiasia, eikä voi panna koronan piikkiin. Jollain konstilla pitää saada lisää paikkakuntia, joissa uskotaan oikeasti, että kun teemme oman homman, meillä on sauma mennä eteenpäin.
– Jos Kuusamo innostuisi jääkiekosta, ei Mestis kiinnostaisi. Jos poromiehillä olisi unelma, että jysäytetään joukkue liigaan, se olisi kova juttu. Tarvitsemme ulkopuolisia ihmisiä sijoittamaan. Esimerkiksi Mikkelissä samat äijät ovat pyörittäneet omaa pikku pallomertaan.
– Ei ole sattuman summa, että Ruotsista on löytynyt sellaisia paikkakuntia kuin Växjö, Örebro, Rögle, ja Södertälje. Siellä on järjetön määrä pikkupaikkakuntia, jotka on laitettu ulkopuolisella rahoituksella kuntoon. Nyt jääkiekko on koko Ruotsin peli.
Edelleen arveluttaa, että miten Mestiksestä voisi saada riittävän kilpailukykyisen joukkueen, joka pystyy haastamaan oikeasti SM-liigan kärjen.
– Se on sen puulaakin ongelma. Niin se on Ruotsissakin. Pistä pumppus kuntoon. Urheilu keskiössä. Mitä parempia pelaajia on ollut kasvamassa, sitä parempi. Tällä hetkellä SM-liigassa pelaa 16–17-vuotiaita pelaajia.
Eikö Suomen jääkiekon kiinnostavuuden nostamisessa ole mitään muuta keinoa kuin sarjajärjestelmän vaihtaminen?
– Millä helvetillä muulla saa joukkueet kilpailemaan kuin sillä, että on paine edessä ja takana?
Mitä se kilpailullisuus sitten tarkoittaa? Kun katson SM-liigapelejä, ei siellä yritystä puutu. Kyllä voittoa haetaan ihan tosissaan. Kyllä Jukurien ja JYPin väkeä ottaa päähän ihan rankasti, että ovat sarjan pohjilla. Häpeä on heidän rangaistuksensa huonosta suorituksesta.
– Ei se yrittämisestä ole kiinni. Osa yrittää ihan limitillä. SM-liigassa on joukkueita, joilla ei ole mitään saumaa pelata mestaruudesta eikä pelkoa putoamisesta. Ne käyvät pelaamassa yksilöpeliä. Ei minua se yllättänyt, että stressitilanteessa Kärpät hävisi Jukureille.
Miten nykyisen Suomi-sarjan ja Mestiksen välinen suhde. Olisiko sekin auki?
– Ilman muuta, ihan sama. Saman tien Mestiksestä kaksi viimeistä tippuisi kylmän viileästi. Suomi-sarjan lohkoista nousisi kaksi saman tien ylös.
Eli voit nousta vuodessa Suomi-sarjasta Suomen mestariksi?
– Kyllä.
4:51