Kolmansia rokotuksia jaetaan Suomessa täyttä häkää, mutta osalle rokottautumaan hakeutuvista vaihtuvat ohjeistukset ovat aiheuttaneet turhauttavia tilanteita.
MTV Uutisiin yhteyttä ottanut helsinkiläinen eläkeläinen Taisto* kertoo kolmannen rokoteannoksensa saannin olleen kovan työn takana.
Kuusissakymmenissä oleva mies halusi saada kolmannen rokotuksensa ennen myöhemmin joulukuussa koittavaa ulkomaanmatkaa.
Jos Helsingissä varaa ajan kolmanteen koronarokotukseen, sen saa tällä hetkellä tammikuun puolella. Taisto päätti tiistaina mennä pop-up-pisteelle Helsingin Kamppiin, sillä ajanvarausta ei siellä tarvittu.
– He sanoivat, että ei ole kulunut viittä ja puolta kuukautta. Helsinki oli tehnyt päätöksen, että THL:n neuvoma 5–6 kuukauden rokotusväli tarkoittaa viittä ja puolta kuukautta.
– Sitä varten eivät antaneet piikkiä. Minulla edellisestä annoksesta oli kulunut tasan viisi kuukautta, Taisto kertoo.
Lue myös: HUS nosti valmiustilansa korkeimmalle tasolle – "Toimintakyky voi nopeasti heikentyä"
Rokottajat ja rokotteet, mutta ei rokotettavia
Taisto kertoo viettävänsä paljon aikaa mökillään toisessa kunnassa. Soitolla selvisi, että sieltä ei kuitenkaan enää jaettu rokotteita ulkopaikkakuntalaisille, toisin kuin vielä kesällä.
Taisto päätti pari päivää myöhemmin lähteä kokeilemaan onneaan Jätkäsaaren rokotuspisteelle ilman ajanvarausta, koska Helsinki oli tässä välissä ehtinyt muuttaa rokotusvälin vähintään viiteen kuukauteen.
Sisään ei kuitenkaan ollut asiaa ilman tehtyä ajanvarausta. Taisto oli neuvottu tutulle Kampin pop-up-pisteelle.
– Menin perjantaina pisteelle, mutta siellä olivat ainoastaan minä ja rokottajat. He sanoivat, että eivät voi rokottaa minua, koska säännöt olivat muuttuneet. Kolmanteen rokotukseen ei voinut tulla heille enää ilman ajanvarausta.
Vielä edellisenä päivänä kolmansia annoksia oli jaettu ilman aikoja. Taistolle oli kerrottu, että pop-up-rokottautuminen ilman ajanvarausta oli nyt tarkoitettu vain ensimmäistä ja toista annosta hakeville.
– Siellä on rokottajat, rokotteet ja paikat. Samaan aikaan kun on hirveä pula ajoista, siellä se seisoo tyhjillään, eläkeläinen ihmettelee.
Lue myös: Omikron on nyt valtavirus pääkaupunkiseudulla – miten käy sairaaloiden kuormituksen? Lehtonen MTV:lle: "Valitettavasti tämä tieto tulee jouluksi"
Rokotusaika löytyi peruutuksia kyttäämällä
Taisto oli päättänyt kotona kokeilla ajanvarausta vielä kertaalleen.
– Hoksasin, että sinne tulee ilmeisesti peruutusaikoja. Roikuin puoli tuntia painaen koko ajan seuraavaa vapaata aikaa. Yhtäkkiä lävähti aika ja painoin sitä salamannopeasti. Onnistuin saamaan ajan Jätkäsaaresta ja pääsin piikille, hän kertoo.
Taiston mukaan hänen vierailemallaan rokotuspisteellä myös hoitajat olivat pitäneet valitettavana sitä, että säännöt vaihtuvat usein ja niiden perässä pysymättömiä kansalaisia on jouduttu käännyttämään pois.
– Omikron on varmaan ohi ennen kuin ihmiset on saatu rokotettua Helsingissä, Taisto tuhahtaa.
Lue lisää: THL lyhensi rokoteväliä suojatakseen hauraimpia – Nohynek: "Viimeistään nyt kaikille ensimmäinen ja toinen annos"
Aikoja avautuu ensi viikolla nuoremmillekin
Helsinki avaa ensi viikon maanantaina ajanvarauksen kolmansiin rokotuksiin myös muille 18–59-vuotiaille kuin riskiryhmiin kuuluville tai vakavasta immuunipuutoksesta kärsiville.
Lisäksi Helsingin rokotuspisteiden määrä kasvaa yhdellä tammikuun alusta alkaen, kun Messukeskuksen piste avataan uudelleen, kertoi Helsingin kaupungin johtava ylilääkäri Timo Carpén MTV Uutisille perjantaina.
– Kaikin keinoin pyritään nyt laajentamaan rokotuskapasiteettia. Ollaan meidän omista palveluista siirretty henkilöstöä rokotuksiin. Tietenkin meillä on ostopalveluita mukana, ollaan lisärekrytoitu, opiskelijoita on otettu mukaan toimintaan. Myös eläkeläisiä on itse asiassa hyödynnetty läpi rokotusten, Carpén sanoo.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti perjantaina suosittelevansa kolmannen koronarokotteen annosvälin lyhentämistä.
60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille kolmas annos voidaan tarjota 3–4 kuukauden ja muille 5–6 kuukauden päästä toisesta annoksesta.
Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoi tuoreeltaan MTV Uutisille, että nykyisillä resursseilla ei päästä viiteen kuukauteen leikkaamatta muista palveluista, vaan henkilöstöä tarvitaan yhä lisää.
*Jutussa haastateltavan (Taisto) nimi on muutettu henkilön terveydellisten tietojen suojaamisen takia.