Asiantuntijat puivat kolmatta koronarokotuskierrosta ja lasten rokottamista – professori tiukentaisi rajoituksia: ”Muuten olemme liemessä”

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) kokoontuu keskiviikkona käsittelemään koronarokotteiden laajentamista. Ryhmän kantaa odotetaan esimerkiksi kolmannen rokotekierroksen laajentamisesta sekä alle 12-vuotiaiden rokottamisesta.

Koronatilanteen synkentyessä yhä useammat ovat alkaneet vaatia nopeita päätöksiä kolmannesta rokotekierroksesta laajemmalle väestölle. Viimeksi näin vaati joukko asiantuntijoita Helsingin Sanomien mielipidepalstalla viime sunnuntaina.

Yksi kirjoituksen allekirjoittajista on keuhkosairauksien professori Marjukka Myllärniemi HUSista. Hän kertoo näkevänsä, miten sairaalahoitoon hakeutuu yhä enemmän kahdesti rokotettuja. Selkeä muutos on tapahtunut loppukesän ja syksyn aikana.

– Buusterirokotteet olisivat jo tarpeen. Ihmisillä on taipumus ajatella, että kun saa täyden rokotesuojan, niin sitten on turvassa. Asia ei ole niin yksinkertainen. Jos taudin annetaan vapaasti levitä ja emme anna niitä tehosterokotteita, niin tässä voi tulla ikävä joulu kyllä monelle. Kun huomioidaan että lapsetkaan eivät ole vielä rokotettuja, sanoo Myllärniemi.

Pelkät rokotteet eivät riitä

Myös alle 5-11 -vuotiaiden lasten rokotukset pitäisi saada Myllärniemen mielestä käyntiin. Rokotteiden lisäksi professori tiukentaisi rajoituksia. Esimerkiksi koulujen pitäisi hänen mielestään siirtyä etäopetukseen ainakin väliaikaisesti. Koulujen joululomia voitaisiin myös aikaistaa.

– Koulusuluista on tullut eräänlainen tabu eikä niitä voida toteuttaa, mutta viruksen leviäminen pitäisi saada äkkiä tasoittumaan. Muuten olemme liemessä, kun variantteja alkaa tulla.

– Pelkät rokotteet eivät riitä. Niiden teho tulee viiveellä, joten meidän pitää tehdä nyt nopeita ratkaisuja. Rokotteiden osalta on ollut ehkä vähän liiallista optimismia ja toivoa, että ne olisivat tehonneet paremmin. Suojataso laskee hieman nopeammin kuin osasimme odottaa. Korona ei käyttäydy aivan samalla tavalla kuin muut hengitystieinfektiot, mutta ei ole odotettavissa muutakaan, jolla epidemia saataisiin kuriin. Muuta kuin rajoitustoimet ja rokotteet. Niitä pitäisi antaa nyt niin paljon kuin pystytään, sanoo Myllärniemi.

Etäopetuksen hyödyistä ei ole selkeää näyttöä, ja joukko lastenlääkäreitä on vedonnut lähiopetuksen puolesta. Lääkärien mielestä etäopetuksen pitäisi olla vasta viimeinen keino.

THL muutti syyskuun lopussa maskisuositustaan, ja kasvomaskia kehotettiin käyttämään ihmisen oman harkinnan mukaan tilannekohtaisesti. Maskin käyttöä suositellaan varsinkin niissä tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Myllärniemi tyrmää suosituksen höllentämisen.

– Se oli aivan järjetön päätös ja vahva maskisuositus pitäisi palauttaa. Ihmiset oppivat käyttämään maskeja, mutta suojauksen pudottua siihen voi olla vaikeampi siirtyä takaisin.

Rokotteita riittää, rokottajista pulaa

Tähän mennessä kolmansia rokoteannoksia on annettu yli 60-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville. Viime viikolla THL suositteli kolmatta rokotusta myös koronapotilaita hoitaville.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi tiistaina MTV Uutisille, että Suomessa kolmatta rokotusta odottaa noin 290 000 pääosin yli 60-vuotiasta, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut yli puoli vuotta. Kolmannen rokotuksen on saanut siis vain 42 prosenttia rokotusvuorossa olevista eli 260 000 yli 60-vuotiasta.

Kontion mukaan rokotteita on riittävästi, mutta rokottajia on liian vähän.

Kontion mukaan rokotteita on varastossa 1,6 miljoonaa ja loppuvuodesta tulee vielä miljoona rokotetta.

– Nämä rokotteet riittävät nyt rokotusvuorossa olevien yli 60-vuotiaiden, riskiryhmien ja sote-henkilöstön rokotuksiin. Tähän ryhmään kuuluu noin 2,5 miljoonaa henkeä, hän sanoi.

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän tekemä mietintö etenee THL:lle, joka tekee puolestaan oman suosituksensa sosiaali- ja terveysministeriölle.

Lue myös:

    Uusimmat