Perheen maailma romahti, kun 9-vuotias McKenzie löytyi hirttäytyneenä. Tädin mukaan tyttö murtui koulukiusaamispaineiden alla.
9-vuotias McKenzie riisti oman henkensä koulukiusaamisen vuoksi. Tytön täti kertoi sisarentyttärensä kipeästä kamppailusta Love What Matters -sivustolla.
Joutui ystävänsä takia kiusatuksi
McKenzie rakasti vaaleanpunaista, glitteriä, halauksia ja tanssia. Koulussa tyttöä kuitenkin kiusattiin: tummaihoisella McKenziella oli vaaleaihoinen paras ystävä, poika, josta luokkatoverit häntä nälvivät.
– Hän rakasti ystäväänsä paljon ja kesti ilkeät kommentit upeasti. Hän taisteli aina vastaan ja puolusti itseään ja ystävyyttään. Mutta se ei pysäyttänyt vihaa, täti Eddwina Harris muistelee.
Tädin mukaan koulu ei tehnyt mitään
Kiusaaminen kiihtyi. McKenzie sai kuulla rasistisia solvauksia, ja hänen vaatteitaan varastettiin. Tytöstä kirjoitettiin rumia viestilappusia.
– Aluksi hän ei pelännyt. Mutta kiusaaminen eteni siihen pisteeseen, että monet liittyivät mukaan ja kiusaaminen alkoi olla päivittäistä, Eddwina sanoo.
McKenzie. Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Eddwinan mukaan koulu tiesi tapahtumista ja myös tunsi McKenzien perheen. Tilanne ei kuitenkaan muuttunut; kukaan ei puuttunut kiusaamiseen. Epätoivoissaan perhe jopa toimitti McKenzien päiväkirjat poliisille, mutta perheen mukaan perusteita tutkinnalle ei löytynyt.
"Hän sanoi, että löysi McKenzien kylpyhuoneesta..."
Tuli joulukuinen tiistai. Eddwina sai kuudelta illalla puhelun.
– Yksi siskoistani soitti itkien. Olin silloin juuri päässyt töistä ja olin kävelemässä Burger Kingiin hakeakseni ruokaa pojalleni. Pikkusiskoni soitti itkien hysteerisesti, Eddwina muistaa.
– Kysyin heti: "Mikä on vialla?" Silloin sain tiedon: "Äiti soitti. Hän sanoi, että löysi McKenzien kylpyhuoneesta. Hän hirtti itsensä". Jäädyin sokista.
Ei enää ehtinyt nähdä rakasta sukulaistaan elossa
Tiedosta järkyttynyt Eddwina kääntyi ja lähti kiirehtimään sukulaistensa luo neljän tunnin ajomatkan päähän. Hän halusi vain nähdä McKenzien elossa. Toive ei kuitenkaan toteutunut.
– Äitini soitti, kun olin vielä ajomatkalla: "Hän ei selvinnyt". Tyttö oli vain 9-vuotias.
Eddwina saapui sairaalaan keskellä yötä. Oli kuitenkin liian myöhäistä.
"Todellisuudessa kaikki tiesivät"
Eddwinan mukaan hautajaisjärjestelyjen aikana monet ihmettelivät, miksei tilanteelle tehty mitään tai miksei kukaan tiennyt kiusaamisesta.
– Todellisuudessa kaikki tiesivät. Kukaan ei piilotellut sitä. Emme antaneet lakaista sitä maton alle. Yhdessä vaiheessa jopa toisten oppilaiden vanhemmat tiesivät asiasta, Eddwina kuvailee.
Perhe tarkkaili McKenzietä, kyseli tämän kuulumisia ja yritti tukea tätä. He kysyivät usein "miten päiväsi sujui"? Nyt Eddwina ymmärtää, ettei se riittänyt.
– Vanhemmille, jotka syyttivät meitä hänen poismenonsa jälkeen siitä, ettemme tehneet tarpeeksi: ymmärtäkää, että vaikka te kysytte tätä samaa kysymystä ja oma lapsenne elää vielä, ei tarkoita, ettei hän olisi seuraavana listalla. Se tarkoittaa vain, että meillä on enemmän aikaa auttaa teidän lastanne ja vaatia muutoksia hänen koulussaan, Eddwina sanoo.
McKenzie. Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Nyt Eddwina toivoo, että olisi kysellyt McKenzieltä enemmän tämän tuntemuksista ja penkonut asiaa syvemmältä.
– Vaikka luulet lapsesi avautuvan sinulle, todellisuudessa on paljon asioita, jotka hän luultavasti jättää pois, hän sanoo.
Ihmettelee kiusaajien vanhempien suhtautumista
Eddwina pohtii, tietävätkö muut vanhemmat omien lastensa kiusaavan muita.
– Kun uutinen McKenzien kuolemasta levisi, puolet vanhemmista, jotka sanoivat, etteivät voi uskoa tätä ja että heidän lapsensa oli ollut McKenzien ystävä, olivat McKenzietä loputtomasti kiusanneiden lasten vanhempia, Eddwina sanoo.
Moni vanhempi kuvasi oman lapsensa toimia "pelkäksi vitsailuksi", vaikka McKenzie oli pyytänyt kyseisiä lapsia lopettamaan.
– Kiltteys on niin tärkeää, mutta kiusaaminen ei lopu pelkällä kiltteydellä. Se loppuu, kun kysyt vaikeita kysymyksiä ja kohtaat sen tosiasian, että oma lapsesi voi olla ongelma. Meidän täytyy katsoa omia lapsiamme, ennen kuin osoittelemme muita sormella. Kiusaajillakin on ongelmia ja se on tärkeää, mutta ne, joita kiusataan, riistävät oman henkensä.
"Elämä on aina elämisen arvoista"
Eddwina perusti McKenzien kuoleman jälkeen tytön nimeä kantavan järjestön, joka auttaa lapsia puolustamaan itseään ja kouluja päättämään kiusaamisen.
– McKenzie Adams. En anna hänen nimensä kuolla. Maailmassa on muitakin McKenzieitä, enkä koskaan halua heidän kokevan samaa kuin siskontyttäreni. Haluan heidän tietävän, että kiusaaminen loppuu. Kaikenlaiset tilanteet päättyvät. Sinun täytyy vain jatkaa. Elämä on aina elämisen arvoista.
Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!
Lähteet: Lovewhatmatters.com, Facebook.com