Lapsiavioliittojen määrä on lisääntynyt pakolaisleireillä. Perheet eivät myöskään enää tutki entiseen tapaan sulhasehdokkaiden taustoja, mikä lisää tyttöjen kaltoinkohtelun riskiä.
Lapsiavioliittojen määrän kasvu näkyy syyrialaisten pakolaisleireillä Jordaniassa. YK:n pakolaisjärjestö teki asiasta selvityksen viime vuonna. Siinä tarkasteltiin muun muassa Jordanian avioliittotilastoja.
Syyrialaisten tyttöjen avioliittojen osuus Jordaniassa lähti rajuun nousuun pakolaiskriisin kärjistyttyä. Vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä näiden liittojen osuus kaikista syyrialaisten solmimista liitoista oli 25 prosenttia, mutta vuotta myöhemmin se oli jo 32 prosenttia.
Alaikäisenä avioituneiden syyrialaistyttöjen äiti:
“Ei, en pidä lapsiavioliitoista, vaikka omat tyttäreni menivät naimisiin nuorella iällä. Syynä oli yksinkertaisesti heidän isänsä tahto. Yritin esteillä, mutta en pystynyt tekemään mitään. Pyysin häntä odottamaan, että parempi nuorempi kosija tulee, mutta hän ei taipunut.
Olisin todella toivonut, että he olisivat hankkineet koulutuksen, mutta tavat maaseudulla ovat tiukkoja. Tyttäreni hyväksyivät järjestelyn."
Lähde: YK:n pakolaisjärjestön raportti "Study on early marriage in Jordan 2014"
Jordaniassa avioituneista syyrialaistytöistä joka kuudes meni naimisiin itseään vähintään 15 vuotta vanhemman miehen kanssa.
Jordanialaistyttöjen kohdalla näin iso ikäero oli selvästi harvinaisempi: heistä joka 14. meni naimisiin itseään vähintään 15 vuotta vanhemman miehen kanssa.
"Vähentää köyhien perheiden taakkaa, pakotie väkivallasta"
Pakolaisjärjestön tutkimuksen haastatteluissa yleiseksi syyksi avioliiton solmimiselle kerrottiin, että liitto voi vähentää suurten ja köyhien perheiden taakkaa. Vastaajat kokivat sen myös kulttuuriseksi tavaksi, jonka halutaan jatkuvan.
Haastateltujen keskuudessa uskottiin, että lapsiavioliitto voi tuoda turvaa nuorille tytöille ja jopa pakomahdollisuuden perheessä koetusta huonosta kohtelusta.
Lisäksi pakolaiset arvelivat joidenkin avioliittojen tarkoituksena olevan helpottaa syyrialaismiesten pääsyä Jordaniaan.
Itse nuorena avioituneet naiset sanoivat tyypillisesti, että he olivat alun perin olleet ylpeitä nähdessään tyttäriensä ottavan merkittävän askeleen jo nuorina. Moni kuitenkin kertoi, että nähtyään tyttäriensä kohtaamat vaikeudet he katuivat päätöstä.
Varhain avioituneet naiset myös näkivät, että lapsiavioliitolla oli ollut kielteisiä vaikutuksia heidän elämäänsä. Näistä mainittiin esimerkiksi koulutuksen jääminen kesken, varhaiset raskaudet ja vanhemmuuden vaatimukset.
Maa tytöistä naimisiin
ennen 18. ikävuotta
Niger 76 % Keski-Afrikan tasavalta 68 % Tsad 68 % Bangladesh 65 % Mali 55 % Etelä-Sudan 52 % Burkina Faso 52 % Guinea 52 % Malawi 50 % Mosambik 48 % Intia 47 % Somalia 45 % Sierra Leone 44 % Nigeria 43 % Sambia 42 % Lähde: Girls Not Brides. Verkostoon kuuluu noin 500 järjestöä eri puolilta maailmaa ja se saa rahoitustaan säätiöiltä, kuten Ford Foundationilta ja Nike Foundationilta.
Sulhasten taustat voivat jäädä selvittämättä
Järjestö on huolissaan siitä, että vaikeassa tilanteessa elävät pakolaisperheet eivät enää selvitä entiseen tapaan sulhasehdokkaan taustoja. Tämä lisää tyttöjen riskiä joutua hyväksikäytetyksi ja kaltoinkohdelluksi.
Pakolaisjärjestö ehdottaa lukuisia keinoja, joilla lapsiavioliittojen määrää voitaisiin vähentää Jordaniassa. Se kehottaa viranomaisia antamaan valistusta avioitumisluvan saaneille muun muassa teiniraskauksien riskeistä.
Jordaniassa virallinen alaikäraja avioliitolle on 18 vuotta. Siitä voidaan kuitenkin antaa poikkeuslupia tiettyjen ehtojen täyttyessä.
Järjestö kehottaa Jordanian hallitusta rajoittamaan poikkeuslupien antamista niin, että alaikäraja nostettaisiin vähintään 16 vuoteen.
Afrikassa lapsiavioliitot yleisiä
Suomeen nyt tulleista turvapaikanhakijoista valtaosa on Irakista ja Somalista.
Irakissa virallinen avioliiton solmimisen ikäraja on sekä tytöille että pojille 18 vuotta. Unicefin tilastojen mukaan siitä huolimatta noin joka viides irakilaistyttö menee naimisiin ennen 18-vuotissyntymäpäiviään.
Somaliassa lapsiavioliitot ovat selvästi yleisempiä. Siellä 45 prosenttia tytöistä menee naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä.