Kuntavaalit järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti 13. kesäkuuta.
Kuntavaaleja pidetään monesti henkilövaaleina. Vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistolta kertoo, että äänestäjille merkitsee sekä äänestettävä henkilö että puolue.
– Molemmat kiinnostavat. Meillähän noin joka toisella on jokseenkin vakiintunut puoluekanta. Toisaalta tiedämme vaalitutkimuksista, että lähes puolet kuntavaalien äänestäjistä äänestävät itselleen tuttua ehdokasta, Borg kommentoi.
– Eli meillä on paljon nimenomaan ehdokkaaseen painottuvaa äänestämistä. Mutta kyllä meillä on selvä valtaosa äänestäjistä, jotka eivät kuitenkaan valitse ehdokastaan puolueesta riippumatta, vaan molempia painotetaan, hän jatkaa.
Äänestysaikomukset optimistisia
Puoluekannan ilmoittavat vastaajat ovat todennäköisesti aktiivisempia äänestäjiä. Kuitenkin myös niistä, jotka eivät nimeä mitään puoluetta suosikikseen, jopa 60 prosenttia kertoo MTV Uutisten ja Taloustutkimuksen kyselyssä aikovansa käydä ylipäätään äänestämässä.
Borg muistuttaa myös, että kyselytutkimuksissa vastataan monesti optimistisesti.
– On tyypillistä, että näihin kyselyihin valikoituu jonkun verran yhteiskunnallisesti aktiivisempia henkilöitä. On myös tyypillistä, että ihmiset vastaavat näihin optimistisesti, eli mieluummin sanovat äänestävänsä kuin jättävänsä äänestämättä, hän huomauttaa.
– Useimmiten kyselyistä saatavat äänestysprosentit tai luvut äänestysaikomuksista ovat selvästi suurempia kuin todellinen äänestysprosentti, Borg summaa.