Äänestysasiantuntija uskoo, että Niinistön ylivoiman takia vaaleissa nähdään toinen kierros: "Kun voittajan jo tietää, moni käyttää äänensä toisin"

politiikan tutkija aki lehtinen presidentinvaalit ''nestys
Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17. tammikuuta. Tutkija arvelee, että vaaleissa nähdään kuin nähdäänkin toinen kierros, vaikka Sauli Niinistö on ylivoimainen ennakkosuosikki.Mediahub/Lehtikuva
Julkaistu 15.01.2018 06:11
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17. tammikuuta. Äänestysstrategiaan erikoistunut tutkija arvelee MTV Uutisille, ettei vaali ratkea ensimmäisellä kierroksella lähes kaikkien ennakkokäsitysten vastaisesti.

Mutta syynä tähän nimenomaan onkin istuvan presidentin Sauli Niinistön ylivoimaisuus.

– On kyse siitä, millä syyllä kukin äänestää. Kun tietää jo voittajan, niin moni käyttää äänensä oman arvomaailman puffaamiseen äänestämällä oman puolueensa tai oman arvomaailmansa edustajaa, Aki Lehtinen avaa käyttämäänsä englanninkielistä termiä misaligned voting.

Mielipidetiedusteluissa Niinistön kannatus on huidellut yli 70 prosentin lukemissa. Ainoa varteenotettava ehdokas toiselle kierrokselle on Lehtisen mukaan vihreiden Pekka Haavisto – kuten kuusi vuotta sitten.

Mikä söisi Niinistön kannatusta alle 50 prosentin?

– Valtapuolueen ehdokkaalle mikä tahansa alle viiden prosentin on vähän noloa. Luulisi demareista ja keskustastakin löytyvän ihmisiä, jotka haluavat kaikesta huolimatta äänestää oman puolueen ehdokastaan, koska se on niin noloa. Kaksi prosenttia alkaa olla jo aika rumaa, Helsingin yliopiston tutkija Lehtinen viittaa Tuula Haataisen ja Matti Vanhasen galluplukemiin.

Perinteisesti kansa on rientänyt vaalikoppeihin juuri presidentinvaaleissa. Mutta jo viime vaaleissa nähtiin, että kenties presidentin vallan karsiminen on karsinut myös äänestäjiä: Äänioikeutetuista 66 prosenttia äänesti toisella kierroksella vuonna 2012.

Lukema oli pienin sitten vuoden 1950. Nyt lukema lienee tätäkin alhaisempi.

– Nämä vaalit kiinnostavat ihmisiä aika vähän. Asetelman mukaan mikään ei ole tiukilla. Tällöin äänestysprosentti ei nouse kovin korkeaksi, Lehtinen arvelee.

Karjavankkurit ja kotiinjääjät

Näin Niinistön historialliselle tempulle – valinnalle ensimmäisellä kierroksella – on Lehtisenkin päätelmien mukaan vahvat perusteet.

– Ketkä äänestävät, kun vaalien voittajasta ei ole epäselvyyttä? Ketkä jäävät kotiin? Kokoomuslaiset ovat perinteisesti aika säntillistä porukkaa, Lehtinen vihjaa.

Lisäksi osa äänestäjistä hyppää Lehtisen mukaan "karjavankkureihin" oletetun voittajan mukaan.

– Ollaan oltu sen verran tyytyväisiä Niinistöön, että ajatellaan, että laitetaas uudestaan tästä. Kyllä voittajan kelkkaan hyppääminen jonkun verran motivoi ihmisiä. Halutaan olla voittajan puolella.

Huhtasaari suositelluin mutta ei suosituin

MTV Uutisten vaalikoneen ylivoimaisesti suositelluin ehdokas ei kuitenkaan ole Niinistö vaan perussuomalaisten Laura Huhtasaari, jolle gallupit eivät kuitenkaan ennusta suurempaa menestystä.

Mistä tämä kertoo?

MTV:n presidentinvaalikoneeseen pääset vastaamaan tästä linkistä.

2:09img

– Perussuomalaisten ympärillä on viime aikoina tapahtunut niin paljon. Osa näistä ihmisistä saattaa olla eksyksissä ja hädissään, jossain mielessä innostuneempia katsomaan, mitä siellä koneessa sanotaan. Muiden ehdokkaiden kannattajat eivät edes vaivaudu tekemään konetta vaan mennään vanhoilla pohjilla, Lehtinen pohtii.

Lehtisen mukaan koneen tulos voi kasvattaa Huhtasaaren äänimäärää – mutta se vaatii, että vaalikoneen tekijät eivät jää äänestyspäivinä kotiin.

– Muutos, jonka perussuomalaiset voisivat saada, olisi signaaliarvo, jos Huhtasaari olisi edes kolmas.

Tätä korkeammalle Lehtinen ei ennusta Huhtasaaren yltävän.

– Jos Huhtasaari olisi karismaattisempi johtaja, hänestä voisi moni saada ”majakan”, tietä eteenpäin näyttävän. Mutta puolue hajosi kahtia ja veikkaan, että hajonta tulee säilymään.

Suomessa "liikaa" nykytilaan tyytyväisiä

Huhtasaaren kaltainen tai vieläkin kärkevämpi populistinen ehdokas on todistetusti pärjännyt esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Suomessa vastaava ei toteudu, toteaa Lehtinen, sillä se vaatisi erilaista yhteiskuntarakennetta.

– Erityisesti peruskoulutus on niin paljon paremmin järjestetty, ettei ihmisten tietämättömyyteen perustuvaa kampanjaa voi niin helposti saada onnistumaan. Täällä on "liikaa" ihmisiä, jotka ovat suhteellisen tyytyväisiä siihen, miten asioita tehdään. Valtioon ja lakeihin luotetaan eniten maailmassa. He eivät halua ottaa riskiä, että joku tekisi sattumanvaraisia päätöksiä, Lehtinen arvioi.

Huhtasaaren ääniä vie Lehtisen mukaan lisäksi Paavo Väyrynen, jonka ääniä puolestaan karkaa Huhtasaarelle. Moni heidän tukijoistaan saattaa Lehtisen mukaan myös taktikoida ja äänestää suoraan Niinistöä, jotta toinen kierros Haaviston kanssa vältettäisiin.

Haaviston kannattajia Lehtinen ei puolestaan näe äänestämässä taktisesti Niinistöä, jotta äärikonservatiivinen ehdokas vältettäisiin toisella kierroksella.

– Ei siinä olisi mitään järkeä, sillä gallupeissa muiden kannatus on vain pari prosenttia, tuskin sieltä päästään toiselle kierrokselle. Haavistoa voidaan äänestää aika turvallisesti, koska vihreille se symbolinen viesti on aina hyväksi.

Niinistö voittaa, ei vaikutusta ek-vaaleihin

Vaalitulosta ei Lehtisen mukaan ole juurikaan järkeä lähteä vertailemaan puolueiden kannatuslukuihin ja reilun vuoden päässä siintäviin eduskuntavaaleihin – vaikka odotettavissa oleva SDP:n ja keskustan pohjanoteeraus tuleekin olemaan puolueille noloa.

– Osa Niinistönkin kannatuksesta tulee siitä, että hän on yrittänyt ottaa etäisyyttä vanhaan puolueeseensa, Lehtinen jatkaa.

Niinistö siis voittaa. Lehtisen arvion mukaan näin, vaikka muiden puolueiden törkyosasto kaivaisi esiin lokaa.

– Se laskisi hänen prosenttejaan jonkin verran, mutta moni kansalainen olisi epävarma, voiko loka pitää paikkansa, jos se tulisi esiin niin lähellä vaaleja, Lehtinen selventää.

Tutkija pitää loppuun asti kiinni siitä, että toinen kierros nähdään silti.

– Jos demarit, keskustalaiset ja vihreät ymmärtävät, miten heidän kannattaa äänestää, tästä seuraa se, että toinen kierros järjestetään.

​​​​​​​1:53img

7:51img

3:47img

3:28img

1:36img

Tuoreimmat aiheesta

Presidentinvaalit