Antaako oma ääni reilusti omalle suosikille, vai äänestääkö niin, että ei-toivottu ehdokas jää varmasti rannalle? Asiantuntijan mukaan vaaleissa taktikointi ei aina kannata.
Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona.
Moni äänestäjä miettii edelleen ehdokasvalintaansa. Osa pohtii sitäkin, onko viisasta antaa ääni omalle suosikille, vaikka tällä ei galluppien perusteella olisi mahdollisuuksia jatkoon.
Vai kannattaisiko sittenkin taktikoida niin, että toisella kierrokselle ei pääsisi omalta kannalta ei-mieluisa nimi?
Lue myös: Miksi nuoret kannattavat Stubbia ja Halla-ahoa? Asiantuntijat arvioivat
Missä viipyvät tuoreet presidenttikyselyt? Edellisistä mittauksista viikkoja
Ehdokkaiden loppukiri alkaa, mutta erottuuko yksikään "rippileirin nuotiolla" istuvista edukseen?
"Vaalipiirikohtaisesti taktinen äänestäminen ei aina kannata"
Valtio-opin väitöskirjatutkija Theodora Helimäki arvioi, että näissä presidentinvaaleissa taktikointi olisi periaatteessa helppoa.
– Eduskuntavaaleissa puhuttiin paljon taktikoinnista ja sitä nähtiin myös. Mutta toisaalta huomattiin, että vaalipiirikohtaisesti taktinen äänestäminen ei aina kannata, koska taktikointi saattaakin mennä ihan väärin päin, Helimäki totesi MTV Uutiset Liven vaalilähetyksessä maanantaina.
– Mutta presidentinvaaleissa on yksi vaalipiiri ja todella hyvät gallupit. Näiden kahden välineen avulla pystytään todella hyvin ennakoimaan, ketkä kaksi saattavat mennä toiselle kierrokselle.
Helimäen mukaan toisella kierroksella suuri osa äänestäjistä joutuu taktikoimaan väkisinkin, koska oma suosikki on jo ehkä tippunut kisasta.
– Taktisen äänestämisen vastakohta on, että äänestää omaa suosikkia eikä pienintä pahaa.
Lue myös: Tutkija: Presidenttiehdokkaat välttävät riskejä somessa – "tehdään sellaista, mistä ei tule sanomista"
"Kaikkien kanssa varmasti pärjättäisiin"
MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikön Eeva Lehtimäen mukaan presidentinvaalein ehdokasjoukko on tällä kertaa ”todella laadukas”.
– Kaikkien kanssa varmasti pärjättäisiin. Toivoisin, ettei taktikoida liikaa, että saataisiin jännitystä ensimmäiselle kierroksella, Lehtiniemi toteaa.
– Taktikoidaan sitten todella kovaa toisella kierroksella. Siinä vaiheessa puolueet ja äänestäjät ryhmittyvät uudelleen. Osa kokee pettymystä siitä, ettei löydä omaa ehdokasta ja jää kotiin.
Lehtimäen mukaan toiselle kierrokselle edenneen kaksikon täytyy pystyä puhuttelemaan entistä laajempia kansanjoukkoja.
– Ja siinä voi tulla kiintoisia käännöksiä. Liberaali löytää itsensä konservatiivinurkasta ja päinvastoin.
Presidentinvaalien ennakkoäänestys jatkuu tiistaista tiistaihin 17–23.1. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 28.1. Mahdollinen toisen kierroksen varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 11.2.
Katso koko MTV:n vaalilähetys tästä!
30:27