Äärimmäiset sääilmiöt ja lämpöennätykset hallitsivat vuotta 2020 – "Meno on dramaattisen kiihtyvää"

Vuosi 2020 jää historiaan yhtenä mittaushistorian lämpimimmistä vuosista sekä maailmanlaajuisesti että meillä Suomessa. Vuoteen mahtui myös harvinaisen paljon sään ääri-ilmiöitä: metsäpaloja, ennätyshelteitä, tulvia, myrskyjä. Omalta osaltaan ne kertovat ilmastonmuutoksen etenevän vauhdilla.

Metsä- ja maastopalot ovat riehuneet Australiassa, Kaliforniassa ja Brasiliassa. Ennätyshelteitä on koettu niin Siperiassa kuin Keski-Euroopassakin. Hurrikaanit ovat kylväneet tuhoa Yhdysvalloissa. Rajuja tulvia on nähty eri puolilla maailmaa.

Äärimmäiset sääilmiöt ovat hallinneet tätä vuotta.

– Etenkin, jos katsotaan lämpötilaan liittyviä ennätyksiä, niin nehän ovat monissa maissa ja monilla alueilla paukkuneet, huomauttaa ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta. 

Lämpöennätyksiä rikotaan joka vuosi

Sään ääri-ilmiöiden yleistymisen ja lämpöennätysten taustalla on lämpenevä ilmasto.

– Ennenkin on saattanut olla äärimmäisiä, todella harvinaisia lämpötiloja eri puolilla maailmaa, mutta nyt ne ovat entistä todennäköisempiä ja niitä tavataan yhä useammin. Ja tullaan tapaamaan tulevaisuudessakin, ellei tätä lämpenemistä saada taittumaan. Mitä lämpimämpi ilmasto on, niin sitä korkeampia lämpötiloja se pystyy hetkellisesti sopivissa olosuhteissa tuottamaan, sanoo Mäkelä.

Tästä vuodesta on jälleen tulossa yksi mittaushistorian lämpimimmistä. Itse asiassa koko tämä vuosikymmen on ollut ennätyslämmin. 

– Jos sama lämpenemisen vauhti jatkuu niin, että melkein aina seuraava vuosi on ennätyksellisen lämmin, niin silloinhan tämä meno on aika dramaattisen kiihtyvää, summaa Mäkelä.

IMG_5845

Etelä-Suomessa lumiset ja kylmät talvet harvinaistuvat entisestään ilmaston lämmetessä.

Suomessa lumiset ja kylmät talvet harvinaistuvat

Meillä Suomessakin on ollut ennätyslämmin vuosi. Vielä syyskuussa mitattiin yli 20 asteen lämpötiloja. Tammi-marraskuu on jo julistettu mittaushistorian lämpimimmäksi. Etelä-Suomessa ei viime talvena juuri lunta nähty eikä tämä talvi näytä yhtään paremmalta.

– Jos katsotaan tätä Etelä-Suomen tilannetta ja muistellaan vaikka viime talvea, niin eihän meillä talvea juuri ollutkaan eli tämmöiset tulevat sitten yhä useammin toistumaan. Lumiset ja kylmät talvet tulevat olemaan entistä harvinaisempia ja ovat jo nyt, arvioi Mäkelä.

1,5 asteen tavoite karkaa pian käsistä

Tavoitteiden mukaan ilmaston lämpeneminen pitäisi pysäyttää 1,5 asteeseen.

– Se kyllä näyttää todella haastavalta, koska se vaatii käytännössä juuri nyt, välittömästi tapahtuvia valtavia kansainvälisiä toimenpiteitä. Mitä enemmän aikaa menee, sen vaikeampi tavoite on saavuttaa, muistuttaa Mäkelä.

Nykytahdilla 1,5 asteen lämpeneminen saavutetaan ihan pian, jo vuonna 2024.

Vaikka ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasupäästöjä saataisiin vähennettyä, ilmasto jatkaa vielä lämpenemistään.

– Vaikka lämpeneminen saataisiin pysähtymään, niin ainakin tämän vuosisadan aikana ilmasto ei palaa mihinkään menneeseen niin sanottuun hyvään aikaan. Joka tapauksessa meidän lapsemme ja lapsenlapsemme tulevat elämään paljon lämpimämmässä ilmastossa kuin me, ennakoi Mäkelä.

Lue myös:

    Uusimmat