Äärimmäiset sääilmiöt leimasivat viime vuotta Euroopassa

Todella kuumia päiviä oli ennätysmäärä, ja tulvat ja maastopalot surmasivat kymmenittäin ihmisiä.

Äärimmäiset sääilmiöt vaikuttivat Euroopassa vuonna 2023 miljooniin ihmisiin, kertoo Euroopan ilmastoraportti. Raportin ovat julkaisseet ilmastonmuutosta seuraava EU:n Copernicus-palvelu (C3S) ja Maailman ilmatieteen järjestö (WMO).

Vuoden aikana tilastoitiin ennätyksellinen määrä päiviä, joina lämpörasitus oli äärimmäinen. Myös voimakkaan lämpörasituksen päivien määrä on kasvussa.

Kuumuuden aiheuttama kuolleisuus on lisääntynyt noin 30 prosentilla viimeisten 20 vuoden aikana. Kuumuuden aiheuttamien kuolemien määrä on kasvanut lähes kaikilla Euroopan alueilla.

Viime vuosi oli Euroopan mittaushistorian jaetusti lämpimin tai toiseksi lämpimin riippuen käytettävistä tiedoista. Keskilämpötila oli 11 kuukautena pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampi. Syyskuu oli mittaushistorian lämpimin.

Lämpötiloissa ja sademäärissä oli suurta heilahtelua Euroopan eri osien välillä. Euroopan luoteisosassa kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin, kun taas heinäkuu oli Pohjois-Euroopassa tavanomaista viileämpi. Etelä-Euroopassa taas satoi kesäkuussa selvästi tavallista enemmän, mutta myöhemmin kesällä Välimerellä koettiin helleaaltoja.

Meriveden lämpötilan keskiarvo oli koko vuoden tasolla mittaushistorian korkein. Britanniaa ja Irlantia ympäröivillä merialueilla koettiin kesäkuussa helleaalto, ja merivesi oli paikoin jopa 5 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Lunta oli suuressa osassa Eurooppaa keskimääräistä vähemmän, etenkin Keski-Euroopassa ja Alpeilla. Alppien jäätiköistä suli vuoden aikana pois poikkeuksellisen paljon.

Toistasataa kuolonuhria

Monissa osissa Eurooppaa koettiin tuhoisia tulvia. Useiden merkittävien jokien, kuten Loiren, Reinin ja Tonavan, valuma-alueilla mitattiin ennätyksellisen tai lähes ennätyksellisen suuria virtaamia. Tulvat vaikuttivat noin 1,6 miljoonaan ihmiseen ja aiheuttivat neljä viidesosaa ilmastoon liittyvistä taloudellisista vahingoista vuoden aikana.

Monissa osissa Eurooppaa koettiin vuoden aikana myös kuivuutta, ja Kreikassa koettiin elokuussa mittaushistorian laajin maastopalo.

Kaikkiaan vuoden aikana Euroopassa kuoli myrskyissä 63, tulvissa 44 ja maastopaloissa 44 ihmistä. Sään ja ilmaston aiheuttamia taloudellisia vahinkoja tilastoitiin yli 13,4 miljardia euroa.

Eurooppa on maanosista nopeimmin lämpenevä. Lämpötilat nousevat Euroopassa noin kaksi kertaa maailman keskiarvoa nopeammin. Euroopan mittaushistorian kolme lämpimintä vuotta ovat olleet 2020-luvulla ja 10 lämpimintä vuodesta 2007 lähtien.

Lue myös:

    Uusimmat