Heinäkuu oli maailman mittaushistorian kuumin kuukausi merkittävällä erolla aiempaan ennätykseen

12:24img
MTV Uutisten haastattelussa vieraillut Heikki Tuomivirta esitti oman arvionsa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Suomen sääolosuhteissa.
Julkaistu 08.08.2023 09:47(Päivitetty 08.08.2023 10:13)

MTV UUTISET – STT

YK:n Guterres varoitti jo aiemmin, että kiehumisen aikakausi on alkanut.

Heinäkuu oli maailman mittaushistorian kuumin kuukausi merkittävällä erolla aiempaan ennätykseen, kertoo EU:n ilmastonmuutosta seuraava Copernicus-palvelu. Eroa vuoden 2019 heinäkuun ennätykseen oli 0,33 astetta.

Viime kuussa keskilämpötilat olivat 0,72 astetta korkeampia kuin heinäkuiset keskilämpötilat vuosina 1991–2020.

Heinäkuun aikana maailmalla koettiin lukuisia kuumuusaaltoja ja metsäpaloja. Copernicus kertoo, että kuumuusaaltoja oli pohjoisella pallonpuoliskolla useilla alueilla, myös eteläisessä Euroopassa. Lisäksi useissa Etelä-Amerikan maissa sekä Etelämantereella mitattiin huomattavasti keskiarvoja korkeampia lämpötiloja.

Myös merten lämpötiloissa mitattiin heinäkuussa uusi ennätys.

Ilmastonmuutos taustalla

Fossiilisten polttoaineiden käytön lietsoma ilmastonmuutos on tehnyt kuumuusaalloista entistä kuumempia, pidempiä ja yleisempiä. Lisäksi muut sään ääri-ilmiöt, kuten myrskyt ja tulvat, ovat aiempaa voimakkaampia.

Lue myös: Tutkija tyrmää helteennälkäisten suomalaisten näkemyksen ilmastonmuutoksen eduista – vaikka ennakoitu myrsky nyt lässähti, sään ääri-ilmiöt yleistyvät myös Suomessa

Maailmanlaajuinen keskiarvo vuodelta 2023 on Copernicuksen mukaan nyt mittaushistorian kolmanneksi korkein. Ykköstilaa pitää vuosi 2016.

Copernicus uskoo eron vuosien 2016 ja 2023 kapenevan tulevina kuukausina, koska vuonna 2016 vuoden jälkimmäiset kuukaudet olivat suhteellisen viileitä, kun taas tämän vuoden loppupuolen uskotaan olevan suhteellisen lämmin El Nino -ilmiön vuoksi.

Lue myös: Atlantin kiertoliikkeen pysähtymisestä annettiin uhkaava varoitus – Ilmatieteen laitoksen tutkija MTV:lle: "Olomme olisivat lähempänä Grönlantia"

Asiantuntijat olivat jo etukäteen varoittaneet, että heinäkuussa saatetaan mitata uusi ennätys.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati aiemmin välittömiä ja rohkeita toimia ilmastoa kuumentavien päästöjen leikkaamiseksi. Hänen mukaansa ilmaston lämpenemisen aikakausi on päättynyt, ja nyt on alkanut kiehumisen aikakausi.

Juttua päivitetty 8.8.2023 kello 10.13.

Lue myös: Maastopaloja, tulvia ja ennätyslämpötiloja – Sään ääri-ilmiöt koettelevat eri puolilla maailmaa

Äärimmäinen kuumuus, sateet ja palot koettelevat maailmaa – pahentuvatko sään ääri-ilmiöt entisestään?

Tutkijat huolissaan: Merenpinnan keskilämpötila saavutti mittaushistorian kuumimman pisteen

Tuoreimmat aiheesta

Helle