Lokakuu oli Euroopassa mittaushistorian lämpimin, sanoo EU:n Copernicus Climate Change Service (C3S) -ilmastopalvelu.
Mennyt lokakuu oli palvelun mukaan Euroopassa kaksi celsiusastetta lämpimämpi kuin vuosien 1991–2020 vastaavan ajanjakson keskiarvo.
Kuukausi oli ennätyslämmin Itävallassa, Sveitsissä ja Ranskassa sekä suuressa osassa Italiaa ja Espanjaa.
– Ilmastonmuutoksen vakavat seuraukset ovat tänä päivänä erittäin näkyviä, sanoo ilmastopalvelu C3S:n varajohtaja Samantha Burgess tiedotteessa.
– Tarvitsemme kunnianhimoisia ilmastotoimia COP27:ssä varmistaaksemme päästöjen vähentämisen, jotta lämpötilat pysyvät lähellä Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitetta, Burgess jatkaa viitaten Egyptissä meneillään olevaan YK:n ilmastokokoukseen.
Ilmastopalvelun mittaushistoria ulottuu vuoteen 1979.
Lue myös: Erittäin huonosta ajokelistä varoitus Kainuuseen ja Koillismaalle – huomattava onnettomuusriski
Euroopan lämpötilat nousevat maailman keskiarvoa nopeammin
Lokakuu oli ilmastopalvelun mukaan paljon keskivertoa lämpimämpi myös esimerkiksi Grönlannissa ja Siperiassa. Keskivertoa kylmempiä lämpötiloja puolestaan rekisteröitiin Australiassa, itäisellä Venäjällä ja osissa läntistä Etelämanteretta.
Kuukausi oli myös keskivertoa kuivempi suurimmassa osassa Etelä-Eurooppaa ja Kaukasiaa.
Kuivaa oli myös muun muassa suurimmassa osassa keskistä Pohjois-Amerikkaa, Afrikan sarvessa ja suuressa osassa Venäjää.
Keskimääräistä kosteampaa puolestaan oli muun muassa Britanniassa, Irlannissa, Luoteis-Skandinaviassa ja suuressa osassa Itä-Eurooppaa.
Euroopan lämpötilat nousseet yli kaksinkertaisesti maailman keskiarvoon verrattuna
C3S ja YK:n Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) totesivat viime viikolla yhteisessä raportissaan, että lämpötilat Euroopassa ovat nousseet yli kaksinkertaisesti maailman keskiarvoon verrattuna viimeisen 30 vuoden aikana.
Sunnuntaina WMO kertoi, että jos kuluvaa vuotta koskevat ennusteet pitävät paikkaansa, vuodet 2015–2022 ovat olleet kuumempia kuin mikään vuosi niitä ennen.