Keskiviikkona Aarnio-vyyhdissä puitiin vuotojuttua suljettujen ovien takana, koska salissa ei saanut mainita nimeä, jonka kaikki tiesivät.
Kun ajattelee koko Aarnio-vyyhtiä, Salo-jutussa on kyse on varsin mitättömästä sivuhaarasta. Jari Aarniota ja huumepoliisin ylikonstaapelia syytetään virkarikoksista, sillä syyttäjien mukaan he vuotivat salassa pidettäviä tietoja toimittajille.
Epäily ajoittuu syksyyn 2013. Aiemmin tuon vuoden keväällä MTV Uutiset oli kertonut, kuinka keskusrikospoliisin ylläpitämään epäiltyjen rekisteriin oli merkitty Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimi.
Putin-kohun jälkimainingeissa selvisi, että rekisterissä oli myös entinen formulakuljettaja Mika Salo. Salolla on käsivarressaan Helvetin enkeleihin nivoutuvan Big Red Machine 81:n tatuointi.
Valtakunnansyyttäjänviraston aloittamassa epri-tutkinnassa kävi myöhemmin ilmi, että rekisteriin päätyi ihmisiä hyvin kevein perustein rikollisen toiminnan myötävaikuttajina.
Syyttäjien mukaan Mika Salo -vuoto oli siis peräisin Aarniolta ja ylikonstaapelilta, minkä molemmat kiistävät.
Todisteina syyttäjillä on ylikonstaapelin poliisirekisteristä tekemien hakujen lokitietoja sekä ylikonstaapelin, Aarnion ja toimittajien välisiä tekstiviestejä. Lisäksi todisteina on tiedotusvälineiden nettijuttuja, joissa Salon nimi mainitaan.
Nämä aineistot ovat olleet hyvin suurelta osin julkisia jutun esitutkinnassa. Sen perusteella jutussa ei jää mitään epäselvyyttä siitä, että Salo oli merkitty epriin. Häntä kuulusteltiin jutun asianomistajana.
Nyt kuitenkin käräjäoikeus päätti syyttäjän ja syytettyjen vaatimuksesta salata käsittelyn. Salaamisen peruste oli se, ettei syyttäjä halunnut julkisesti vahvistaa, että Salo oli merkitty epäiltyjen rekisteriin.
Juttua käsiteltiin julkisena hetki ennen kuin yleisö häädettiin lehteriltä. Alussa Mika Salon nimeä ei kerrottu, vaan hänet mainittiin syytteessäkin vain nimellä NN.
Oikeus julisti jopa Suomen Kuvalehdessä ja MTV:n 45 minuuttia -ohjelman vanhat jutut salaisiksi, koska niissä mainitaan Mika Salon nimi. Täysin naurettavaa.
On selvää, että joitain asioita on yhteiskunnassa salattava, mutta tällainen tarpeeton ylisalaaminen on puhdasta pelleilyä. Sellainen heikentää luottamusta oikeuslaitoksen kykyyn tehdä järkeviä päätöksiä.