Aarnio-oikeudenkäynnin asiakirjat paljastavat, että keskusrikospoliisi varoitti poliisin ylijohtoa Trevocista jo syyskuussa 2009. Kuusi päivää tiukkasanaisen palaverin jälkeen poliisiylijohtaja Mikko Paatero kuitenkin antoi Helsingin poliisille luvan ostaa Trevocin laitteita.
Aarnio-oikeudenkäynnissä jatkuu syyttäjän kirjallisten todisteiden esittely. Keskiviikkona on käyty läpi vaiheita, jotka johtivat siihen, että Helsingin poliisi sai luvan hankkia Trevocin seurantalaitteita.
Asiakirjojen mukaan Aarnio oli tiiviisti yhteydessä Trevociin ja sen toimitusjohtaja Pasi Patamaan. Osin näitä käsiteltiin jo tiistaina.
Tapahtumat tiivistyivät syyskuun 2009 alkuun.
Sisäministeriössä pidettiin 2.9.2009 palaveri, jossa oli edustajat Helsingin poliisista, krp:stä, suposta ja poliisin ylijohdosta. Aarnio ei tällöin ollut paikalla.
Paikalla ollut Helsingin huumepoliisin teknisen ryhmän edustaja kirjoitti kokouksesta muistion, joka päätyi Aarniolle tiedoksi. Syyttäjä Mikko Männikön mukaan tämä osoittaa osaltaan, että Aarnio oli valmistelussa mukana.
Mielenkiintoisinta on kuitenkin muistion sisältö.
Krp varoitti
Keskusrikospoliisin epulaispäällikkö Tero Kurenmaa varoitteli kokouksesta tehdyn muistion perusteella Trevocin laitteiden hankinnasta.
Trevocin toimitusjohtajan Pataman ja keskusrikospoliisin välit olivat huonot. Krp oli irtisanonut aiemmin virastossa työskennelleen Pataman, koska tämä oli perustanut Trevocin.
Ote muistiosta. (Kuvan voi klikata suuremmaksi)
Pataman puolustusasianajaja Teppo Laine huomautti, että tässä käy hyvin ilmi se, miten krp mustamaalasi kilpailijaansa. Krp ei pystynyt toimittamaan seurantalaitteita, mutta Trevoc pystyi.
Tulli käytti tuolloin jo Trevocin seurantalaitteita.
Muistion perusteella keskustelu oli tiukkasanaista.
Krp:llä ei ollut kuitenkaan esittää mitään näyttöä väitteidensä tueksi, muistiosta ilmenee.
Kuusi päivää kokouksen jälkeen poliisiylijohtaja Mikko Paatero allekirjoitti määräyksen, jonka perusteella Helsingin poliisi sai luvan ostaa Trevocin laitteita.
Syyttäjän mukaan Aarnio oli mukana kyseisen päätöksen valmistelussa.
Salissa ihmeteltiin myös sitä miten krp:n varoituksia ei huomioitu lainkaan.
Päätöksen myötä Helsingin huumepoliisin itsenäisyys lisääntyi entisestään. Se ei ollut enää riippuvainen keskusrikospoliisista seurantalaitteiden suhteen.