Syyttäjä Mikko Männikön mukaan lukuisat tekstiviestit Jari Aarnion ja Trevocin johtajien välillä todistavat Aarnion kaksoisroolista. Helsingin käräjäoikeudessa jatkui syyttäjän kirjallisten todisteiden esittely.
Käsittely eteni ajoittain vauhdilla, koska jokainen tekstiviesti on kirjattu omaksi kirjalliseksi todisteeksi ja keskustelut ovat osittan pitkiä ketjuja. Kirjallisten todisteiden läpikäynti alkoi tiistaina iltapäivällä ja nyt 813:sta on käsitelty 160.
Syytetyistä vain Aarnio oli keskiviikkona salissa.
Salissa puitiin Aarnion syytettä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Sen mukaan Aarnio on ollut mukana valmistelemassa seurantalaitteiden hankkimista Trevocilta ja samaan aikaan hyötynyt yrityksestä.
Puolustusten mukaan syyttäjän käsitys on täysin väärä. Kaikki syytteet on kiistetty.
Tekstiviestikeskustelu
Syyttäjä viittasi Aarnion kaksoisroolista muun muassa alla olevaan tekstiviestikeskusteluun Aarnion ja Trevoc-johtaja Pasi Pataman kanssa. Poliisi löysi viestit Pataman puhelimen muistista.
Keskustelussa Aarnio on valkoinen ja Patama sininen. Kuvan voi klikata suuremmaksi.
Syyttäjän mukaan Aarnio omisti jo tuolloin osuuden Trevocista bulvaanien kautta ja viestittely osoittaa hänen kiinnostustaan Trevocin asioista. Keskustelussa mainitaan muitakin tilauksia, kuten "aavikko".
Puolustuksen mukaan Patama vain halusi kertoa tuttavalleen yrityksen asioista ja Aarnio oli kiinnostunut niistä.
Aarnio varoitti reklamaatiosta
Toisessa tapauksessa Helsingin poliisi teki Trevocin tuotteista reklamaation. Syyttäjän mukaan kaksoisroolista kertoi se, että Aarnio varoitti toista Trevoc-johtajaa tulossa olevasta valituksesta ja lähetti sen etukäteen Trevociin.
(Aarnio valkoinen, Trevoc-johtaja sininen)
Puolustuksen mukaan Aarnio vain tiedotti, ei varoittanut.
Aarnio myös tiedusteli Trevocilta pitäisikö Trevocille etukäteen lähetettyä reklamaatiota korjata jotenkin. Syyttäjä piti tällaista tekstiviestiä outona.
Puolustusten mukaan tämä oli normaalia liiketoimintaa. Aarnio halusi vain asiat kuntoon.
Trevocissa oltiin myös huolestuneita, jos tiedot ongelmista leviäisivät laajemman piirin tietoon. Aarnio lupasi pitää ne piilossa, kunhan huumepoliisin laitteet saataisiin kuntoon.
Puolustusten mukaan kyse oli neuvottelutaktiikasta molemmin puolin.
Mustattuja asiakirjoja
Syyttäjä Männikkö ihmetteli myös Aarnion toimintaa poliisihallituksen teknisen tarkkailun työryhmässä syksyllä 2012. Syksyllä 2009 poliisin ylijohto oli antanut Helsingin poliisilaitokselle krp:n vastustuksesta huolimatta luvan Trevocin laitteiden ostamiseen.
Syksyllä 2012 krp sai seurantalaitteensa valmiiksi, mutta Helsingin poliisilaitos ilmoitti julkisuudelta salatussa asiakirjassa (alla), ettei se aio luopua Trevocin tuotteista.
Vastaanvanlaisia kokonaan tai osin salattuja asiakirjoja on julkisessa esitutkintapöytäkirjassa melko paljon.
Tosiasiassa Helsingin poliisi vain lisäsi syksyllä 2012 yhteistyötä Trevocin kanssa, vaikka poliisin ylijohto oli antanut luvan käyttää Trevocin laitteita vain siihen saakka kunnes krp:llä on tarjota vastaavia.
Kuvan asiakirjassa Trevoc tarjoaa kapasitettitilan nostamista, koska seurantamäärät ovat lisääntyneet selvästi.
Syyttäjän käsityksen mukaan nämä ja monet muut todisteet osoittavat kuinka Aarnio ajoi Trevocin asiaa.
Läheiset välit olivat teemana jo tiistaina iltapäivällä. Keskiviikkona aamupäivällä syyttäjä esitti todisteita miten Aarnio hänen käsityksensä mukaan junaili Helsingin poliisille luvan hankkia Trevocin laitteita krp:n vastustuksesta huolimatta.
Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikon maanantaina edelleen Aarnion kaksoisroolin ja valmistelun todisteilla. Myöhemmin, todisteessa 234 päästään hyötyyn eli siihen miten Aarnio syyttäjän mukaan salaa omisti Trevocia.