Aarnio-jutussa syytetyn suojelupoliisin miehen mukaan keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen tulehtuneet välit johtuivat kilpailusta.
Supon mies omistaa osan seurantalaitteita valmistavasta Trevocista ja on syytteessä mm. törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen antamisesta ja avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäytökseen. Hän kiistää syytteet.
Aarnio-oikeudenkäynti jatkuu tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa puolustusten vastauksilla. Ne jäivät viime viikon istunnoissa kesken.
Supon miehen mukaan Trevocin seurantalaitteet olivat ylivertaisia muihin laitteisiin eritoten akun keston takia. Keskusrikospoliisi ei kyennyt kehittämään omaa laitettaan.
- Taustalla on krp:n ja Helsingin poliisin kilpailu, puolustusasianajaja Matti Nousiainen sanoi.
- Keskusrikospoliisi pyrki kontrolloimaan laitteita. Se joka saa seurantalaitteiden tiedon, kontrolloi tutkintaa. Helsingin poliisin itsenäisyys olisi ollut vähäisempi, jos tiedot olisivat kulkeneet krp:n servereiden kautta.
Supon miehen mukaan tämä oli syy henkilösuhteiden tulehtumiseen.
Kritiikkiä
Supon mies kertoi myös, että hän ja Trevocin toimitusjohtaja Pasi Patama olivat kritisoineet poliisin salaisten asioiden käsittelyjärjestelmää vuodesta 2006 lähtien. - Teknisessä tiedonhankinnassa ilmenneet puutteet eivät välittyneet salpaan.
Sittemmin Patama irtisanottiin krp:stä Trevoc-bisnesten takia.
Supon miehen mukaan hän ei varsinaisesti edes tuntenut Aarniota ja hän yllättyi, kun esitutkinnasta paljastui Pataman ja Aarnion tiiviit yhteydet.
Supon mies korosti myös sitä, että hän ei ole ollut mukana Trevocissa tosiasiallisena toimijana. Hän ei ole osallistunut liiketoimintaan, vaan vain kehitellyt laitteita.
Kun istuntosalissa käsiteltiin rikostutkinnan taktisia ja teknisiä menetelmiä, yleisö poistettiin lehtereiltä.