Aarnio-oikeudenkäynnissä kuullun todistajan mukaan keskusrikospoliisi urkki tullilta tietoja Trevocin seurantalaitteista, kun se ei kyennyt kehittämään omaa järjestelmää.
Trevoc-vyyhtiä puidaan Helsingin käräjäoikeudessa 23. päivää. Maanantaina salissa kuultiin puolustusten todistajia.
Lue myös maanantaina kuulluista muista todistajista: Oikeus salasi Aarnio-jutussa tärkeän todistajan kuulemisen kokonaan
Tullissa vuoteen 2011 työskennellyt teknisen tiedustelun asiantuntija Jan Österlund kertoi Trevocin laitteiden olleen ylivertaisia kilpailijoihin verrattuna.
Tulli päätyi Trevocin laitteisiin omalaatuisen kuvion kautta. Aiemmin tulli oli käyttänyt samoja laitteita kuin poliisi. 2000-luvun alkupuolella ne olivat vanhentumassa.
Todistaja kertoi, ettei tullia pyynnöstä huolimatta otettu mukaan poliisin omaan seurantalaitteiden kehitystyöhön viime vuosikymmenen puolivälissä. Krp, Helsingin poliisi ja supo kehittivät tuolloin uutta omaa seurantalaitetta. Projektin keskeinen henkilö oli krp:ssä työskennellyt Pasi Patama, joka nyt on yksi syytetyistä.
Österlund ei tiennyt syytä siihen, miksei tullia otettu mukaan projektiin.
Tullin omat laitteet olivat tuolloin vanhenemassa. Samaan aikaan Patama oli perustanut Trevoc-yrityksen. Tulli halusi turvata laitekannan ja päätyi hankkimaan niitä Trevocista.
Kun krp ja Patama riitautuivat, niin poliisin oma kehitystyö käytännössä päättyi. Lopulta Patama irtisanottiin.
Krp kyseli laitteista
Österlundin mukaan krp tiedusteli 2009-2010 tullista Trevocin laitteiden teknistä dokumentaatiota ja manuaaleja. Tietopyyntö oli hyvin yksityiskohtainen.
- Aluksi suhtauduin siihen positiivisesti, kun oletin krp:n olevan kiinnostunut Trevocin laitteiden hankinnasta.
Österlund oli kuitenkin hankkinut lisätietoa ja ymmärtänyt, ettei krp halunnut hankkia laitteita.
- Se ei kuulostanut hyvältä.
Tullin mies kertoi, ettei hän halunnut antaa tietoja eteenpäin omalla päätöksellään.
- Jos kehittää omaa järjestelmää toisen spekseillä, eihän se ole muuta kuin teollisuusvakoilua, todistaja sanoi.
Tiedot päätyivätkin lopulta esimiehen päätöksellä keskusrikospoliisille.
Esitutkinnassa keskusrikospoliisin mies on myöntänyt pyytäneensä tiedot, koska krp halusi tietää vastasiko heille kehitetty laite Trevocin laitteita ja oliko laite samanlainen kuin Pataman krp:ssä aikanaan kehittämä laite.
”Rahoja ei peritä”
Aiemmin päivällä salissa kuultiin myös hankintoja rahoittaneen Euroopan petostorjuntaviraston Olafin edustajaa.
Todistaja Mika Mäkelä kertoi, että Trevocin laitteet olivat täysin ylivertaisia. Suomen poliisi rahoitti seurantalaitehankintoja osin EU-rahalla.
Aarnion kanssa Mäkelä ei juurikaan ollut tekemisissä.
Aiemmin käsittelyn aikana oikeussalissa on epäilty, että Olaf saattaisi periä rahoitustaan takaisin Trevoc-vyyhdin takia. Mäkelän mukaan tällainen on tuulesta temmattu ajatus.